Βραβευμένα Παιδικά Βιβλία: Συνέντευξη με τον συγγραφέα Θοδωρή Παπαϊωάννου

O Θοδωρής Παπαϊωάννου γεννήθηκε το 1966 στη Γερμανία και ζει στην Έδεσσα. Είναι δάσκαλος και ερασιτέχνης μουσικός και ηθοποιός. Από το 2016 υπηρετεί στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Έδεσσας.
Από τις εκδόσεις Ίκαρος, σε εικονογράφηση Ίριδας Σαμαρτζή, κυκλοφορούν τα βιβλία του: Ανάποδα (2014), που απέσπασε το βραβείο «Πηνελόπη Μαξίμου» σε συγγραφέα βιβλίου αφήγησης βραχείας φόρμας για παιδιά από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, και Απέναντι (2015), που περιλήφθηκε στη Βραχεία Λίστα για το βραβείο σε εικονογράφο και σε συγγραφέα εικονοβιβλίου (Picture Book) για την εικονογράφηση και το κείμενο από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και απέσπασε το Ειδικό Βραβείο Βιβλιοπωλείων Public 2016. Η πλήρης εργογραφία και η συνολική δραστηριότητά του παρουσιάζονται στην επίσημη ιστοσελίδα του: www.thodorispapaioannou.com
Είτε «Ανάποδα» είτε «Απέναντι», η παρέα με ένα καλοκάγαθο σκαθάρι είναι πάντα μια μοναδική εμπειρία! Τα δύο βιβλία του Θοδωρή Παπαϊωάννου μας εισάγουν στον κόσμο του Μέλιου, που βλέπει τον κόσμο από κάτω προς τα πάνω.
Σε τι ηλικίες απευθύνονται τα βιβλία σας «Ανάποδα» και «Απέναντι»;
Ως εικονογραφημένα βιβλία βραχείας φόρμας απευθύνονται σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας. Αλλά πιστεύω πως θα «ένιωθαν» το ίδιο άνετα και στα χέρια μεγαλύτερων παιδιών ή ακόμα και ενηλίκων. Τα παιδικά βιβλία πάντα έχουν κάτι να πουν, σε όλες τις ηλικίες.
Στα δύο αυτά βιβλία συναντάμε τον Μέλιο το σκαθάρι. Τα τοπία του βιβλίου δεν είναι αστικά και οι ήρωες του είναι πλάσματα της φύσης. Μιλήστε μας γι’ αυτή σας την επιλογή.
Μια από τις αγαπημένες μου συνήθειες είναι η ενασχόληση με τη φύση. Μαζεύω βότανα, καλλιεργώ λαχανικά και λίγα οπωροφόρα δέντρα, κάνω βόλτες στα βουνά… Εκεί πιστεύω βρίσκεται ο πραγματικός μας πλούτος , στη φύση. Εκεί συναντηθήκαμε με τον Μέλιο μια μέρα, μόνο που αυτός βρίσκονταν ανάποδα. Με παρακίνησε λοιπόν να γράψω τις περιπέτειές του. Η φύση, κατά τη γνώμη μου, έχει να μας πει τις πιο όμορφες ιστορίες. Αρκεί να την παρατηρήσουμε και να την ζήσουμε.
Πείτε μας δυο λόγια για τις περιπέτειες του Μέλιου και στα δύο σας βιβλία. Τι πιστεύετε ότι είναι αυτό που θα συγκινήσει περισσότερο, μέσα από την ανάγνωσή τους, τον μικρό αναγνώστη;
Πρώτα θα ήθελα να πω πως δεν ήταν κάτι που το είχα σχεδιάσει. Η μια ιστορία γέννησε την άλλη, έτσι απλά. Τώρα τι είναι αυτό που θα συγκινήσει τους μικρούς αναγνώστες δεν το γνωρίζω. Πιστεύω πάντως πως κάθε παιδί που θα διαβάσει τις περιπέτειες του Μέλιου κάτι θα βρει για να γελάσει, να χαρεί, να σκεφτεί, να ταυτιστεί, να συγκινηθεί. Απλά αυτό το «κάτι» θα διαφέρει από παιδί σε παιδί.
Η Ίρις Σαμαρτζή είναι η εικονογράφος των δύο βιβλίων. Μιλήστε μας για τη συνεργασία σας μαζί της τα τελευταία χρόνια, μέσα από τις εκδόσεις Ίκαρος.
Θα μπορούσα να το πω μόνο με μια λέξη: «Άψογη». Απ’ την άλλη, θέλω να πω τόσα πολλά για την Ίριδα που έδωσε μορφή στον Μέλιο και τη Μελανή που δεν ξέρω από πού ν’ αρχίσω. Η ουσία πάντως είναι πως όταν ανακαλύπτεις πως αυτό που είχες στο μυαλό σου ζωντανεύει μπροστά σου τόσο πολύ πιο όμορφο απ΄ ό,τι φαντάστηκες νιώθεις πραγματικά ευτυχισμένος. Η Ίριδα το καταφέρνει αυτό. Δεν ξέρω πως, μάλλον πρέπει να ρωτήσετε την ίδια. Εγώ μόνο να υποθέσω μπορώ: Με την αγάπη. Αγαπάει τόσο πολύ αυτό που κάνει, σέβεται κι εκτιμά το κείμενο που έχει να εικονογραφήσει. Έτσι δεν μπορείς να κάνεις τίποτε άλλο παρά να την εμπιστευτείς και να αφεθείς στα χρώματά της.
Το βιβλίο «Απέναντι» συνοδεύεται από cd με τραγούδια γραμμένα ειδικά γι’ αυτήν την έκδοση. Συνθέτης ο Ορέστης Παπαϊωάννου. Τι προσφέρει ο συνδυασμός βιβλίου μετά μουσικής στους μικρούς αναγνώστες;
Πρώτα επιτρέψτε μου να πω πως το να έχει το βιβλίο σου τα τραγούδια του παιδιού σου, είναι από τα πιο όμορφα πράγματα που μπορούν να τύχουν σ’ έναν γονιό. Αυτό που ζω στις παρουσιάσεις με τα τραγούδια, είναι πράγματι υπέροχο: Τα παιδιά χορεύουν στο «κόκκινο χαλί» ροκάρουν στο «βιολετί πατίνι», απογειώνονται στην «πορτοκαλί σκούπα»…. τι ωραία. Η μουσική νομίζω πως έρχεται σαν μια επιπλέον χαρά, να συμπληρώσει τη χαρά της ανάγνωσης.
Η ευεργετική ανάγνωση είναι κάτι που πρέπει να κατακτηθεί ή όχι; Τι θα συμβουλεύατε τους γονείς ως προς τους τρόπους ανάγνωσης και χρήσης ενός παιδικού βιβλίου;
Αν ένα βιβλίο τσαλακωθεί, κρυφτεί μέσα στα παιδικά σεντόνια, χωθεί ανάμεσα στα μαξιλάρια του καναπέ ή λερωθεί με πορτοκαλάδα είναι σε καλό δρόμο: Διαβάζεται από ένα παιδί. Ο γονέας δεν χρειάζεται καμιά άλλη συμβουλή παρά από το να διαβάζει ο ίδιος για τη δική του «χαρά των βιβλίων».
Γράφετε κάποιο βιβλίο τώρα ή σκέφτεστε να ξεκινήσετε; Αν ναι, ποιο είναι το θέμα του;
Ναι έχω ξεκινήσει εδώ και μήνες το πρώτο μου βιβλίο για ενήλικες γραμμένο… από ένα παιδί.
Πού θα μπορούσαμε να σας συναντήσουμε διαδικτυακά αλλά και από κοντά;
Για να με συναντήσετε από κοντά θα πρέπει να έρθετε στην Έδεσσα όπου ζω και εργάζομαι. Σας διαβεβαιώνω πως θα βρεθείτε σε μια από τις πιο όμορφες περιοχές της χώρας με πολλά νερά και υπέροχα δάση. Διαδικτυακά θα με βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα μου: https://www.thodorispapaioannou.com/ και στο FB: https://www.facebook.com/thodoris.papaioannou.3