Skip to main content
09-03-2018

Βραβευμένα Παιδικά - Εφηβικά Βιβλία: Ο Πολυχρόνης Κουτσάκης και το βιβλίο του "Μια ανάσα μόνο", εκδόσεις Πατάκη

Ο Πολυχρόνης Κουτσάκης γεννήθηκε το 1974 στα Χανιά. Έχει γράψει έντεκα μυθιστορήματα (για ενήλικους και εφήβους) και μία ποιητική συλλογή που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα και έξι θεατρικά έργα, που έχουν εκδοθεί στον Καναδά. Έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Εφηβικού Βιβλίου για το αστυνομικό μυθιστόρημά του «Μια ανάσα μόνο» (2ο βιβλίο της «Τριλογίας της Κρήτης»). Έχει τιμηθεί επίσης δύο φορές με Κρατικό Βραβείο Θεατρικού Έργου από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Η σειρά των αστυνομικών μυθιστορημάτων του με πρωταγωνιστή τον ευσυνείδητο «φροντιστή»-επαγγελματία δολοφόνο Στράτο Γαζή εκδίδεται ταυτόχρονα στην Ελλάδα, τις ΗΠΑ, την Αγγλία και την Αυστραλία.

Θεατρικά έργα του έχουν παιχθεί και βραβευθεί στη Νέα Υόρκη και σε άλλες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και στην Αγγλία και την Ελλάδα. Το θεατρικό του έργο Χωρίς εσένα ανέβηκε στο θέατρο Αμόρε στην Αθήνα τον Μάιο του 2008 και από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης την άνοιξη του 2015.

Έχει εργαστεί ως καθηγητής Δικτύων Επικοινωνιών στο Πανεπιστήμιο McMaster στον Καναδά, στο Πολυτεχνείο Κρήτης και στο Πανεπιστήμιο Murdoch στο Περθ της Αυστραλίας, όπου κατοικεί από το 2016. H ιστοσελίδα του είναι http://www.polkoutsakis.com

Εφηβικό μυθιστόρημα μυστηρίου, όχι παιδικό, όχι ενηλίκων. Πώς προέκυψε η ενασχόληση με την ειδική αυτή λογοτεχνική κατηγορία;
Γεια σας, ευχαριστώ για την συνέντευξη. Η αλήθεια είναι ότι δεν αισθάνομαι πως τα εφηβικά μυθιστορήματα που γράφω είναι ειδική λογοτεχνική κατηγορία. Έχουν μεν ως πρωταγωνιστές εφήβους, αλλά παίζουν ρόλο σε αυτά και μεγαλύτεροι και ο στόχος μου είναι να διαβαστούν από κοινό όλων των ηλικιών. Με την «Τριλογία της Κρήτης» (Καιρός για ήρωες, Μια ανάσα μόνο, Δεν είσαι εδώ) είχα την χαρά να δω να συμβαίνει αυτό, δηλαδή να διαβάζονται τα βιβλία από εφήβους και από τους γονείς τους ταυτόχρονα, σε όλη την Ελλάδα.

Το εφηβικό κοινό αποτελεί ένα ιδιαίτερα απαιτητικό κοινό. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ηλικίας, η αμφισβήτηση και η γεμάτη καχυποψία αντιμετώπιση των ενηλίκων, σας προβλημάτισαν κατά τη διαδικασία της συγγραφής;
Είχα και έχω πολλή επαφή με εφήβους. Επίσης, όπως σχεδόν όλοι οι άντρες, ποτέ δεν ξεπέρασα πλήρως την εφηβεία μου. Οπότε πίστευα εξαρχής ότι δεν θα είχα πρόβλημα να γράψω με την «φωνή» εφήβων.

Η εξαφάνιση μιας εφήβου, η εμπλοκή συγγενικού προσώπου, τα ψυχολογικά προβλήματα, ο έρωτας, αλλά και τα προβλήματα προσωπικότητας πλαισιώνουν μια ιστορία μυστηρίου με την εμπλοκή του υποκόσμου. Πόσο συχνά εμπλέκονται οι δύο κόσμοι και στην πραγματική ζωή και πόσο αληθοφανές φαντάζει κάτι τέτοιο στα μάτια ενός εφήβου;
Η παραβατικότητα στην εφηβική ηλικία είναι κάτι συνηθισμένο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και συνδυάζεται με τα προβλήματα που έχουν κάποιοι έφηβοι σε αυτή την τόσο ιδιαίτερη ηλικία χωρίς να μπορούν να τα λύσουν. Φυσικά, δεν ζουν οι περισσότεροι έφηβοι καταστάσεις όπου εμπλέκεται ο υπόκοσμος. Όμως βλέπουν τέτοιες καταστάσεις να διαδραματίζονται δίπλα τους κι έτσι είναι κομμάτι της ζωής τους. Η Τριλογία της Κρήτης γράφτηκε ως μια «επική» περιπέτεια με την ελπίδα καταρχάς να συναρπάσει με την υπόθεσή της τους εφήβους. Ακόμα κι αν δεν κατάφερνε τίποτα άλλο, αυτό θα ήταν υπεραρκετό για μένα. Το ότι πολλοί έφηβοι μπήκαν στην διαδικασία να δουν τον εαυτό τους στην θέση των ηρώων, να σκεφτούν τι θα έκαναν οι ίδιοι στα μεγάλα διλήμματα που αντιμετώπιζαν οι ήρωες και να επικοινωνήσουν μαζί μου γι’ αυτό, με έκανε φυσικά ακόμα περισσότερο ευτυχή.

Πώς συνδυάζεται η διδασκαλία, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και η τεχνολογία με την δυναμική παρουσία της λογοτεχνίας στη ζωή σας;
Με πολύ κόπο και με πολύ λίγο ύπνο! Αλλά είναι ευλογία όταν κάνεις δύο δουλειές (την συγγραφική και την ακαδημαϊκή έρευνα και διδασκαλία) που αγαπάς πολύ, οπότε δεν παραπονιέμαι. Ή τουλάχιστον δεν παραπονιέμαι τις περισσότερες μέρες.

Εμπλοκή και μάλιστα με διακρίσεις και με το θέατρο. Πώς προέκυψε η ανάγκη να εκφραστείτε μέσα από την θεατρική συγγραφή και πόσο διαφορετική είναι αυτή από τις υπόλοιπες μορφές λογοτεχνικής παραγωγής (μυθιστόρημα, ποίηση) με τις οποίες έχετε ασχοληθεί;
Το θέατρο είναι κάτι τελείως διαφορετικό, ναι, είναι άλλη φόρμα γραφής και κυρίως είναι ένα κείμενο – σχεδόν εξ ολοκλήρου διάλογος – που γράφεται για να «παιχθεί», οπότε πρέπει να υπακούσει στις απαιτήσεις της σκηνικής του μεταφοράς. Έχει δηλαδή πολύ λιγότερους βαθμούς ελευθερίας απ’ ότι το μυθιστόρημα και η ποίηση. Το θέατρο το λάτρευα από μικρό παιδί, ίσως αυτό να μου γέννησε την ανάγκη να γράψω θέατρο αφού όμως είχαν εκδοθεί τα 3 πρώτα μου βιβλία. Υπάρχουν ιστορίες που λέγονται πολύ καλύτερα πάνω στην σκηνή απ’ ότι σε μυθιστόρημα και το ανάποδο βέβαια.

Τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια; Έχετε κάποια κεντρική ιδέα για το επόμενο βιβλίο σας και αν ναι, ποια είναι αυτή;
Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος διότι το αστυνομικό μου μυθιστόρημα Baby Blue που κυκλοφορεί ήδη από τον Πατάκη θα κυκλοφορήσει τον Ιούνιο ταυτόχρονα στις ΗΠΑ, στην Αγγλία και στην Αυστραλία. Είναι το δεύτερο μυθιστόρημα της σειράς με πρωταγωνιστή τον ευσυνείδητο «φροντιστή» (επαγγελματία δολοφόνο) Στράτο Γαζή, μετά το Αθηναϊκό Μπλουζ που επίσης κυκλοφόρησε ταυτόχρονα στις ίδιες χώρες του εξωτερικού.
Επίσης, χαίρομαι πολύ επειδή δύο νέα βιβλία μου θα κυκλοφορήσουν από τον Πατάκη μέσα στο 2018.
Το ένα, οι «Ακροβάτες του χρόνου» θα κυκλοφορήσει τον Ιούνιο και αποτελεί την νέα, αναθεωρημένη και μεγαλύτερη σε όγκο έκδοση ενός μυθιστορήματός μου που είχε εκδοθεί το 2005 και είναι ίσως η καλύτερη ιδέα που είχα μέχρι σήμερα για βιβλίο. Οι «Ακροβάτες του χρόνου» είναι μια μεγάλη χιουμοριστική περιπέτεια για εφήβους και μεγαλύτερους. Είναι η ιστορία ενός αγοριού και κοριτσιού, εφήβων του σήμερα που είναι ζευγάρι και διηγούνται την απίθανη ζωή του παππού και της γιαγιάς του αγοριού. Αυτοί οι δύο ερωτευμένοι έφηβοι του τότε (δεκαετίες ’30-’40) μέσα από τις τρομερές περιπέτειες που έζησαν καθώς προσπαθούσαν να ξαναβρούν ο ένας τον άλλο γνώρισαν τους πιο σημαντικούς ανθρώπους του εικοστού αιώνα και κατέληξαν να είναι υπεύθυνοι για ολόκληρο τον εικοστό αιώνα όπως τον γνωρίσαμε. Ταυτόχρονα, οι έφηβοι του σήμερα στο βιβλίο έχουν να λύσουν τα προβλήματα της δικής τους σχέσης και της σχέσης τους με τους γονείς τους.
Το δεύτερο βιβλίο μου που θα κυκλοφορήσει από τον Πατάκη είναι ένα καινούργιο αστυνομικό μυθιστόρημα που ταυτόχρονα είναι και μια μεγάλη ερωτική ιστορία και διαδραματίζεται κυρίως στα Χανιά. Θα εκδοθεί τον Σεπτέμβριο και «ενώνει» την σειρά του Στράτου Γαζή με την Τριλογία της Κρήτης μέσω ενός καινούργιου ήρωα που ελπίζω ότι θα αγαπηθεί πολύ.

Πού θα μπορούσαμε να σας συναντήσουμε διαδικτυακά αλλά και από κοντά;
Από κοντά, που είναι πάντα και το καλύτερο, στα Χανιά για 1-2 μήνες κάθε χρόνο αφού πλέον ζω στην Αυστραλία από τον Γενάρη του 2016 και έρχομαι στην Ελλάδα για διακοπές. Διαδικτυακά, στο website μου, www.polkoutsakis.com καθώς και με email στο: pol@polkoutsakis.com