Παρουσίαση - Κριτική βιβλίου | Oliver Jeffers, Η τύχη του Φάουστο, εκδόσεις Ίκαρος - Nakasbookhouse.gr Skip to main content
24-02-2020

Παρουσίαση - Κριτική βιβλίου | Oliver Jeffers, Η τύχη του Φάουστο, εκδόσεις Ίκαρος

Oliver Jeffers, Η τύχη του Φάουστο, εκδόσεις Ίκαρος

Το βιβλίο του εικονογράφου και συγγραφέα Oliver Jeffers, με τίτλο «Η τύχη του Φάουστο», από τις εκδόσεις Ίκαρος, είναι ένα μεγάλης αξίας βιβλίο για τα παιδιά και τους ενήλικες αναγνώστες.

Το όνομα του μοναδικού ήρωα του βιβλίου είναι Φάουστο και μοιραία παραπέμπει στην ιστορία του Φάουστ, που μας σύστησε ο μεγάλος κλασικός συγγραφέας Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκαίτε. Παρακάτω, θα καταλάβετε γιατί.

Το βιβλίο ξεκινάει με την αναφορά μιας μεγάλης πλάνης του ανθρώπου: της πίστης πως όλα είναι δικά του. Και η ιστορία ξεκινά, με λίγα λόγια, όσα δηλαδή χρειάζονται.

Ο Φάουστο μια μέρα αποφασίζει να επιθεωρήσει όλα αυτά που πιστεύει πως του ανήκουν, δηλαδή, τα πάντα.

Το πρώτο θύμα του, ένα λουλούδι που υποκύπτει στα θέλω του και χάνει τη ζωή του. Μετά, ένα πρόβατο, ένα δέντρο. Όσο υποκλίνονται στις απαιτήσεις και διεκδικήσεις του, τόσο ο εγωισμός και η έπαρσή του μεγαλώνουν. Ήταν που ήταν, δηλαδή…

Και ο Φάουστο συνεχίζει την πορεία της ζωής του διεκδικώντας έναν αγρό, ένα δάσος και μια λίμνη. Απαιτεί με έξαλλο τρόπο να παραδεχτούν ότι ο Φάουστο, ουσιαστικά, είναι μια ξεχωριστή οντότητα από αυτούς και όχι κομμάτι, μέρος του συνόλου. Είναι το αφεντικό!

Χα! (αχ, ανθρωπάκο!)

Και να. Τώρα ήρθε η ώρα του βουνού, που πρέπει να ανήκει στον σαματατζή Φάουστο κι αυτό. Και μετά μια βάρκα και τέλος… η θάλασσα. Και, τότε, η θάλασσα, για να την αποκτήσει, του ζητάει κάτι που αυτός δεν έχει να της δώσει. Τι, άραγε;

Τίποτα δεν είναι αρκετό για τον Φάουστο. Και το δυστύχημα είναι πως δεν αποζητά όλη τη γνώση του κόσμου, αλλά ό,τι βλέπει μπροστά του.

Δεν αποζητά την αλήθεια, ούτε και την αγάπη, αλλά ό,τι βλέπει μπροστά του.

Δεν έχει αγαπήσει, ούτε και αγαπηθεί, και πώς να βρει τη γαλήνη;

Και φτάνοντας στα βαθιά, κυριολεκτικά και μεταφορικά, ο Φάουστο αντιλαμβάνεται αυτό που μέχρι τώρα δεν έβλεπε κι αυτό που μέχρι τώρα δεν είχε για να δώσει. Όμως, είναι πολύ πολύ αργά.

Η ευτυχία του Φάουστο ήταν στον πλούτο; Στην εξουσία; Ή κάπου αλλού, τελικά;

Ένα βιβλίο με μοναδικά, δυνατά μηνύματα για όλες τις ηλικίες (εντάξει, στην κατηγορία του «παιδικού» είναι καταχωρημένο, αλλά, εσείς οι μεγάλοι διαβάζετε παιδικά βιβλία, ανεξάρτητα τη βιολογική σας ηλικία, κάποιες φορές, αξίζει περισσότερο!)

Καλή ανάγνωση!

 

Βιογραφικό: Η Σοφία Πολίτου - Βερβέρη γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε στον Πειραιά, ζει στη Ραφήνα. Σπούδασε μουσική και άλλα. Εργάζεται στον χώρο του βιβλίου. Είναι παντρεμένη κι έχει δύο παιδιά. Κειμενογραφεί και με το ψευδώνυμο S.Equinoux