Παρουσίαση-Κριτική βιβλίου: Μαριαλένα Σεμιτέκολου, Τις Κυριακές, το καλοκαίρι, εκδόσεις Ίκαρος - Nakasbookhouse.gr Skip to main content
18-06-2018

Παρουσίαση-Κριτική βιβλίου: Μαριαλένα Σεμιτέκολου, Τις Κυριακές, το καλοκαίρι, εκδόσεις Ίκαρος

Διαβάζοντας το βιβλίο Τις Κυριακές, το καλοκαίρι συναντούμε μια πολύ ισχυρή γυναικεία παρουσία, τη Μαρίνα, η οποία κατακλύζει κάθε αράδα. Οι εικόνες όλες δικές της, μοναδική σκηνοθέτιδα του καλοκαιρινού τοπίου μέσα στο οποίο βρίσκεται εγκλωβισμένη. Οι κομπάρσοι γύρω της, σε δεύτερο ρόλο, μας βοηθούν να καταλάβουμε γιατί είναι απούσα εντός ενεργού τοπίου.

Η Μαριαλένα Σεμιτέκολου εισβάλει στον χώρο της λογοτεχνίας κάνοντας ένα δυνατό ντεμπούτο. Δημιουργεί το unhappy end της ομορφούλας Αμελί, της νεαρής ηρωίδας της ομώνυμης ταινίας, με τη μονολιθική παρουσία της -περνάει απαρατήρητη;- Μαρίνας. Σουρεαλιστικές σκέψεις που γίνονται μοναδικές εικόνες αναπτύσσονται στο μυαλό της ηρωίδας, που μόνη της προσπαθεί να επιβιώσει "αόρατη" συντροφιά με τη μνήμη, τον φόβο, την πίκρα, την παθητικότητα. Μικρές επικοινωνίες η κυρία Ευτυχία στον έκτο όροφο (πόσο ψηλά πρέπει να σκαρφαλώσεις για να φτάσεις την ευτυχία;) και η συνάδερφος που ίσως να ανησυχήσει κάποια στιγμή γι' αυτήν. Ένας Μιχάλης, κι αυτός στο παρελθόν (ο οποίος ήθελε να ταΐσει αγάπη τη Μαρίνα, που λειτούργησε ως δυσανεκτική σε αυτό που αποζητούσε περισσότερο). Α, και η Μάνια, παλιός μαθητικός σταθμός, πολλές αφετηρίες μαζί της έκτοτε, μέχρι τον επίπονο τερματισμό.

Η Μαρίνα δεν ψάχνει για λιμάνι, τις Κυριακές, το καλοκαίρι.  Είναι σιωπηλή φύλακας μιας ημιθανούς πολυκατοικίας μες στην καρδιά του θέρους. Η ατμόσφαιρα αποχαυνωτική, η καταιγίδα υποβόσκει αλλά δεν έρχεται ποτέ για να πλύνει, να ξεπλύνει, να καθαρίσει.

Η εικόνα της ηρωίδας, μια βουβή απόγνωση, μια άηχη κραυγή μέσα στη ζέστη. Όπως στα όνειρα, που έρχεται η ώρα να ουρλιάξουμε και μόνο το στόμα που ανοίγει κι ο λαιμός που τεντώνεται, αλωμένος από τον τρόμο της παραίτησης, χωρίς να βγαίνει ούτε κιχ.

Η Μαρίνα θυμώνει τη μέρα αλλά δεν το λέει, και φοβάται τη νύχτα. Γίνεται θεατής της ζωής της, που δεν μπαίνει στη διαδικασία να περιγράψει, παρά μόνο ως κλάμα τις νύχτες, όταν η μοναξιά της γίνεται ο μεγάλος ίσκιος που τη συντροφεύει και ανοίγει διάλογο μαζί της. Η Μαρίνα είναι άνθρωπος, πρέπει να κοιμηθεί, αλλά και να ξυπνήσει.

Η αστική σουρεαλιστική γραφή της Σεμιτέκολου γεννάει μια ηρωίδα που από τη μια λικνίζεται σαν τα φύκια στον βυθό, χωρίς δική της βούληση, και από την άλλη τη νιώθουμε σαν έναν ογκόλιθο μέσα στην έρημο, που όμως δεν είναι σημάδι για κανέναν διαβάτη. Η πίκρα της ενισχύει την παθητικότητά της.

Μέσα από τα τσιμεντένια τοπία του βιβλίου ξεπηδούν άνθρωποι, μικρές στιγμές ματαιότητας και παιδικές μνήμες που παρέμειναν παιδικές, γιατί να, έμεινε ανέκφραστη και ανικανοποίητη η ανάγκη της επικοινωνίας. Ματαιωμένοι έρωτες και μάταιοι έρωτες. Ερωτευμένη απλώς ή μάλλον; Κι εδώ τίποτα εξακριβωμένο. Πουθενά μια βεβαιότητα, ένα μικρό σωσίβιο μέσα στην πνιγερή ατμόσφαιρα. Καλοκαίρι που για να κυκλοφορήσεις θες φώτα ομίχλης.
Με τι χορταίνει η μοναξιά; Ποιους αρέσκεται να συνθλίβει; Ηδονίζεται διακρίνοντας το αδιέξοδο στα μάτια; Η Μαρίνα δεν αναγνωρίζει καμιά τροφοδότηση ζωής. Δυο αβγά περιστεριών βρήκε και αντί να τα προστατέψει τα έριξε από τον έκτο όροφο της πολυκατοικίας στο κενό.
Εμπύρετες πολυκατοικίες, εμπύρετη παθητικότητα, δριμεία διάλυση χωρίς να ακούει κανείς τον θόρυβο της κατεδάφισης.

Η Μαρίνα μετά ντύνεται, αφήνει τον ανελκυστήρα να την καταπιεί, να την ξεράσει στο μηδέν και στο όλον της. Έτσι την έχουν συνηθίσει όλοι, έτσι έχει συνηθίσει και η ίδια.

Βιογραφικό
Η Σοφία Πολίτου-Βερβέρη γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε στον Πειραιά, ζει στη Ραφήνα. Σπούδασε μουσική και άλλα. Εργάζεται στον χώρο του βιβλίου. Είναι παντρεμένη κι έχει δύο παιδιά. Κειμενογραφεί και με το ψευδώνυμο S.Equinoux.
Έργα: 2018: λα, Εκδόσεις manifesto, 2017: Φολίδες, Εκδόσεις manifesto. 2014: L’ acqua e la terra, Εκδόσεις Σαΐτα, Mirsini e il melograno benedetto, Εκδόσεις Σαΐτα, Myrsini and the Blessed Pomegranate Tree, Εκδόσεις Σαΐτα, Water and soil, Εκδόσεις Σαΐτα. 2013: Η Μυρσίνη και η ροδιά η ευλογημένη, Εκδόσεις Σαΐτα, Το νερό και το χώμα, Εκδόσεις Σαΐτα. Συμμετοχή σε συλλογικά έργα: 2010, Της ζωής τα παραμύθια, Εκδόσεις Εμπειρία Εκδοτική.