Παρουσίαση – Κριτική βιβλίου | Davide Cali | Γραμμή 28 | εκδόσεις Ίκαρος - Nakasbookhouse.gr Skip to main content
19-06-2019

Παρουσίαση – Κριτική βιβλίου | Davide Cali | Γραμμή 28 | εκδόσεις Ίκαρος

Διαβάσαμε το βιβλίο Γραμμή 28 του Davide Cali σε εικονογράφηση Magali Le Huche, από τις εκδόσεις Ίκαρος και ικανοποιηθήκαμε απόλυτα από την προσεγμένη έκδοση, για ακόμα μια φορά στην κατηγορία του παιδικού βιβλίου.

Το βιβλίο μάς ταξιδεύει στη ρομαντική Λισαβόνα, την πρωτεύουσα της Πορτογαλίας, έχοντας οδηγό και συνοδοιπόρο τον Αμαντέο (μήπως σας ήρθε στο μυαλό ο Mozart;), έναν οδηγό τραμ, από αυτά τα ρετρό κίτρινα τραμ που διακρίνουμε στις καρτ-ποστάλ και που χρόνια τώρα ανεβοκατεβαίνουν τις γραφικές γειτονιές της Λισαβόνας, χαρίζοντας στους επιβάτες τους μοναδικές εικόνες και στιγμές ευχαρίστησης και συγκίνησης.

Ο Αμαντέο κάθε πρωί καλημερίζει τον γάτο του, παίρνει το καφεδάκι του στο μαγαζάκι της κυρίας Ευγενίας και ξεκινά. Μέσα από την καθημερινότητά του ανακαλύπτουμε πώς μπορεί να προσεγγίσουν οι άνθρωποι ο ένας τον άλλον και να εκδηλώσουν τα συναισθήματα αγάπης, που τόσο τους δυσκολεύουν. Αν και ο έρωτας μόνο ντροπή δεν είναι, παρ’ όλα αυτά υπάρχουν πολλοί ντροπαλοί ερωτευμένοι, που τελικά βρίσκουν τον δάσκαλό τους στη Λισαβόνα, δηλαδή τον κύριο Αμαντέο.

Με τη συνεργία του κίτρινου τραμ, ο ρομαντικός Αμαντέο χρησιμοποιεί ευφάνταστα τις ικανότητες οδήγησης που διαθέτει, ώστε να φέρει τα πράγματα ή μάλλον καλύτερα… τους ερωτευμένους ανθρώπους πιο κοντά και όλο πιο κοντά μέχρι το πρώτο γλυκό φιλάκι να βρει τον στόχο του!

Όμως, ο κύριος Αμαντέο μεγαλώνει και κάποια στιγμή φτάνει η τελευταία ημέρα που θα είναι οδηγός τραμ. Το αδιέξοδο της επικοινωνίας στις μέρες μας είναι ένα στείρο γεγονός. Τώρα ποιος θα βοηθάει την αγάπη; Άραγε, υπάρχει αγάπη και για όσους βοηθούν την αγάπη;

Να πούμε το βιβλίο 100% παιδικό δεν μπορούμε, προσωπική μας άποψη πάντα, με τη συλλογιστική ότι πραγματεύεται με τόσο μοναδικό τρόπο τον έρωτα και την αγάπη που δεν θα άφηνε με τίποτα ασυγκίνητο έναν ενήλικα αναγνώστη, ώστε να δωρίσει το βιβλίο ακόμα και στο αγαπημένο του πρόσωπο (ευχή μας, χωρίς να κοκκινήσουν τα μάγουλά του από συστολή!)

Η φινετσάτη ευαισθησία του μικρού μα περιεκτικού κειμένου, η μοναχική εικόνα του Αμαντέο που βοηθάει τους ερωτευμένους χωρίς αντίτιμο και χωρίς να φροντίζει για τον εαυτό του να αγαπήσει και να αγαπηθεί, η μοναξιά της νύχτας σε αντίθεση με την πολυκοσμία και την αλέγκρο διάθεση της μέρας, όλα αυτά μαζί συνθέτουν το σύγχρονο τοπίο της εποχής μας που έχει ανάγκη από συναισθήματα, από επικοινωνία και αληθινή, άδολη αγάπη.

Εμείς, σας κλείνουμε το μάτι συνωμοτικά και σας λέμε ψιθυριστά ότι η αγάπη έχει για όλους. Εσείς, μένει να διαβάσετε το βιβλίο για να ανακαλύψετε σε ποια αγκαλιά καταλήγει ο Αμαντέο, ο οδηγός που ήξερε για όλους -εκτός από τον εαυτό του!- τον δρόμο για την αγάπη.

Βιογραφικό

Η Σοφία Πολίτου - Βερβέρη γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε στον Πειραιά, ζει στη Ραφήνα. Σπούδασε μουσική και άλλα. Εργάζεται στον χώρο του βιβλίου. Είναι παντρεμένη κι έχει δύο παιδιά. Κειμενογραφεί και με το ψευδώνυμο S.Equinoux.