Παρουσίαση - Κριτική βιβλίου | Caroline Criado Perez, Αόρατες Γυναίκες - Προκαταλήψεις και διακρίσεις σε έναν κόσμο για άντρες, εκδόσεις Μεταίχμιο - Nakasbookhouse.gr Skip to main content
07-02-2020

Παρουσίαση - Κριτική βιβλίου | Caroline Criado Perez, Αόρατες Γυναίκες - Προκαταλήψεις και διακρίσεις σε έναν κόσμο για άντρες, εκδόσεις Μεταίχμιο

Caroline Criado Perez, Αόρατες Γυναίκες - Προκαταλήψεις και διακρίσεις σε έναν κόσμο για άντρες, εκδόσεις Μεταίχμιο

Να ξεκινήσουμε διευκρινίζοντας πως το βιβλίο δεν είναι μυθιστόρημα, είναι όμως μπεστ σέλερ των Sunday Times και επίσης έχει βραβευτεί ως το Καλύτερο επιστημονικό βιβλίο 2019 από τη βρετανική Royal Society.

Όταν πρωτοπήγα το βιβλίο στο σπίτι, το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να πω στην κόρη μου να το διαβάσει οπωσδήποτε. Το δεύτερο ήταν να δώσω στα αγόρια του σπιτιού να καταλάβουν, τεκμηριωμένα πλέον από τα λίγα που πρόλαβα να διαβάσω στις σελίδες του, γιατί όταν εμείς οι γυναίκες κρυώνουμε, οι άνδρες δεν κρυώνουν και να μη μου γκρινιάσει ποτέ ξανά και κανείς για τη θέρμανση!

Το θέμα του; Οι γυναίκες ή ακόμα καλύτερα, οι γυναίκες μέσα σε έναν κόσμο χτισμένο από τους άνδρες και διαμορφωμένο για τους άνδρες.

Τα στοιχεία που θα διαβάσετε σοκάρουν και τα περισσότερα, δυστυχώς, είναι γνωστά και δεν έχουν αλλάξει ακόμα, ενώ φυσικά και μπορεί να αλλάξουν! Τα όσα συζητούν οι γυναίκες μεταξύ τους, για την αντιμετώπισή τους εντός της κοινωνίας -τα προβλήματα, την ανισορροπία, τον ρατσισμό κ.α.- σε αυτό το βιβλίο καταγράφονται και αναφέρονται με αριθμούς και με διάθεση άλλοτε κωμική, άλλοτε μελαγχολική. Πολύ λυπηρό και συνάμα αποκαλυπτικό. Οι γυναίκες πρώτες δεν πρέπει να αγνοήσουν αυτό το βιβλίο, αλλά να το προωθήσουν με όλες τους τις δυνάμεις.

Οι Αόρατες γυναίκες της βρετανίδας ακτιβίστριας και δημοσιογράφου Caroline Criado Perez δεν θέλουν απλώς να προκαλέσουν, θέλουν να καταφέρουν την αλλαγή νοοτροπίας και της συμπεριφοράς. Κι αυτό δεν αφορά μόνο τους άνδρες. Αυτός ο κοινωνικός μέσος όρος που σαν δίνη παρασύρει το διαφορετικό, το ξεχωριστό, την προσωπική άποψη και ανάγκη, πρέπει να αναβαθμιστεί πνευματικά. Πρέπει να ξεφύγει από τον μέσο όρο του. Η παρουσία της γυναίκας να είναι αισθητή και σεβαστή και όχι μια παράβλεψη στον καθημερινό σχεδιασμό του κόσμου.

Το βιβλίο θέτει ερωτήματα και παρουσιάζει θέσεις, ώστε το αόρατο προφίλ των γυναικών να πάψει να είναι τέτοιο. Η οπτική της συγγραφέως έχει βάθος και ρεαλισμό, οι σκέψεις της πρωτοτυπούν και ενδυναμώνουν την εναλλακτική και τόσο αναγκαία σκέψη ως προς τον επανασχεδιασμό του κόσμου και για τα δύο φύλα επί ίσοις όροις: Να προφυλαχτούν και να επιβιώσουν το μυαλό, το πνεύμα, το σώμα, η ψυχή και των δύο φύλων, ανεξαρτήτου φυλής, θρησκείας, πολιτικής τοποθέτησης, σεξουαλικών προτιμήσεων, φιλοσοφίας ζωής.

Θεωρία, θεωρία, θεωρία! Όχι άλλη θεωρία. Έχοντας ένα βιβλίο σαν κι αυτό που παρουσιάζει αναλυτικά όλα τα δεδομένα, δεν μένει παρά να ξεκινήσουν τα έργα για μια πιο δίκαιη κοινωνία.

Καλή ανάγνωση

 

Βιογραφικό: Η Σοφία Πολίτου - Βερβέρη γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε στον Πειραιά, ζει στη Ραφήνα. Σπούδασε μουσική και άλλα. Εργάζεται στον χώρο του βιβλίου. Είναι παντρεμένη κι έχει δύο παιδιά. Κειμενογραφεί και με το ψευδώνυμο S.Equinoux