Παρουσίαση – Κριτική βιβλίου | Benji Davies, Το Γυρινάκι, εκδόσεις Ίκαρος - Nakasbookhouse.gr Skip to main content
08-10-2019

Παρουσίαση – Κριτική βιβλίου | Benji Davies, Το Γυρινάκι, εκδόσεις Ίκαρος

Μερικά από τα συστατικά ενός καλού παιδικού βιβλίου είναι τα λίγα λόγια και τα πολλά συναισθήματα. Είναι επίσης η επιμελημένη και εμπνευσμένη εικονογράφηση. Είναι η φροντίδα του εκδοτικού οίκου, ώστε να κυκλοφορήσει με τις καλύτερες προδιάγραφες: το χαρτί, τα χρώματα, οι συντελεστές. Το βιβλίο του Benji Davies «το Γυρινάκι», από τις εκδόσεις Ίκαρος τα έχει όλα αυτά τα συστατικά, όμως δεν μένει σε αυτά.

Αν είχαμε να επιλέξουμε λίγες μόνο λέξεις για να περιγράψουμε το βιβλίο, αυτές θα ήταν η μεταμόρφωση, η απόφαση, η τόλμη, η ωριμότητα, η δύναμη. «Μεγάλες» λέξεις για ένα βιβλίο για «μικρούς»; Όχι, και μην υποτιμάμε τα παιδικά πνεύματα, ούτε τη ματιά τους. Τα παιδιά είναι οι μικροί σοφοί που κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Έτσι κι αυτά, όπως το Γυρινάκι και τα αδέρφια του, έρχονται στον κόσμο και όλα μοιάζουν το ένα με το άλλο, με πόση δυσκολία τα ξεχωρίζει κανείς! Έπειτα, μεγαλώνουν σχεδόν με τους ίδιους ρυθμούς, έχουν τις ίδιες ανάγκες και πρέπει να μάθουν τα ίδια πράγματα, πώς να επιβιώνουν. Και η ζωή τους στην αρχή έχει πραγματικά τόσο μα τόσο γρήγορους ρυθμούς! Όμως, κανένα παιδάκι -όπως και κανένα γυρινάκι- δεν πρέπει να ανησυχεί ότι θα μείνει πίσω. Ένα παιδικό μικρό βήμα ισοδυναμεί με μια μεγάλη (παιδική) περιπέτεια.

Ας κάνουμε, όμως, τις συστάσεις και ας περιγράψουμε συνοπτικά την ιστορία στη λίμνη.

Το Γυρινάκι είναι ένα από τα πολλά γυρινάκια που ζουν σε μια μικρούλα λίμνη, τόση δα για εμάς τους ανθρώπους, ένας κόσμος ολόκληρος γι’ αυτά. Το Γυρινάκι είναι το πιο μικροκαμωμένο από όλα τα αδερφάκια του και περιμένει υπομονετικά πότε θα μεγαλώσει να γίνει κι αυτό ένα βατραχάκι, όπως τα υπόλοιπα. Για να τα καταφέρει, όμως, δεν φτάνει να τρώει και να κοιμάται, αλλά και να προφυλάσσεται από όλους τους κινδύνους που παραμονεύουν στη λίμνη. Και περισσότερο από τον Μπούφλα, ένα ψάρι που ζει στα βουρκώδη νερά του σκοτεινού βυθού.

Οι στιγμές γίνονται ώρες και αυτές μέρες και η ζωή συνεχίζεται στη λίμνη με τα ευχάριστα συμβάντα αλλά και τα απρόβλεπτα γεγονότα (που δεν είναι πάντα ευχάριστα), ώσπου το Γυρινάκι μέσα από τα καθημερινά μαθήματα της μικρής ζωής του, ξεπερνάει κάθε του φόβο και πηδάει γενναία μέσα από το νερό στο φως του ήλιου. Κι εκεί θα διαπιστώσει πως δεν είναι πια ένα μικροκαμωμένο, αδύναμο γυρινάκι αλλά…

Το Γυρινάκι είναι ένα βιβλίο με σιωπηλή την ατμόσφαιρα του βυθού, με εναλλαγές του φωτός και των συναισθημάτων να συνταιριάζουν, βοηθώντας τον μικρό αναγνώστη στην ανάγνωση του βιβλίου, ακόμα και μόνο από τις εικόνες. Η κλιμάκωση σελίδα σελίδα από το υγρό σκοτάδι του βυθού στο δυνατό φως του ουρανού, παράλληλα με την ανάγνωσή του κειμένου, είναι ένα ταξίδι από την παιδική ηλικία προς την ωριμότητα, από τον φόβο στη γνώση, από την ανησυχία και την αμφιβολία στην αυτοπεποίθηση με πολύ πολύ απλά λόγια.

Καλή σας ανάγνωση!

 

Βιογραφικό

Η Σοφία Πολίτου - Βερβέρη γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε στον Πειραιά, ζει στη Ραφήνα. Σπούδασε μουσική και άλλα. Εργάζεται στον χώρο του βιβλίου. Είναι παντρεμένη κι έχει δύο παιδιά. Κειμενογραφεί και με το ψευδώνυμο S.Equinoux.