Skip to main content
26-05-2020

Παρουσίαση - Κριτική βιβλίου | Αιμίλιος Σολωμού, Το ποτάμι, εκδόσεις Πατάκη

Ποιος είπε ότι το θέμα του πολέμου δεν είναι επίκαιρο; Πείτε μου τη μέρα και την ώρα που σίγησαν όλα τα πολεμικά εργαλεία στη γη και δεν ακούστηκε ούτε ένας πυροβολισμός.

Διαβάζοντας το νέο παιδικό βιβλίο του Αιμίλιου Σολωμού «Το ποτάμι», από τις εκδόσεις Πατάκη, μας συνεπήρε και μας συγκίνησε η δύναμη που εκπέμπει. Ακόμα και μέσα από μεγάλες δυσκολίες, όπως αυτή του αποχωρισμού, ο συγγραφέας παρουσιάζει τη δύναμη της θέλησης και την πίστη στη ζωή.

Συνήθειες και αναμνήσεις που μας συνδέουν μεταξύ μας, βοηθούν σε δύσκολους καιρούς σαν σχεδίες στην τρικυμία. Το ψάρεμα της πέστροφας με τον πατέρα στο ποτάμι ήταν κάποτε για τον Χάρη μια αγαπημένη ασχολία. Τώρα, η πετονιά είναι το νήμα που συνδέει πατέρα και παιδί, όταν ο γονιός υπακούει στη διαταγή της πατρίδας και φεύγει για το μέτωπο.

Δύο χρόνια απουσίας και έξι μήνες δίχως νέα είναι αρκετά για να μεγεθυνθεί η απουσία του πατέρα τόσο πολύ που να γίνει αβάσταχτη, να επηρεάζει συθέμελα την οργάνωση του σπιτιού και την ψυχολογία του παιδιού, που ζώντας ανάμεσα στη σιωπή και το κενό προσπαθεί να αντιληφθεί την αόρατη παρουσία του πατέρα του στο άδειο σπίτι, αδιαφορώντας για το σχολείο και τους φίλους του. Η πληγή γίνεται θυμός, ο θυμός βία και η βία δυστυχία.

Κι ενώ η θλίψη του παιδιού περιμένει υπομονετικά μαζί του στην όχθη πότε κάποια πέστροφα θα τσιμπήσει το δόλωμα, ξάφνου από του πουθενά ξύλινα κιβώτια γεμάτα παιδικά παιχνίδια κυλούν στην κοίτη του ποταμού και πλησιάζουν το αγόρι.

Εγκυτίωση της αγάπης γίνεται; Κι όμως!

Το παιδί αποφασίζει να ανακαλύψει ποιος στέλνει αυτά τα κιβώτια που μέσα τους βρίσκει ό,τι θα του χάριζε ο πατέρας του: σύνεργα ψαρέματος, μια δερμάτινη μπάλα, μια σβούρα, μια σφεντόνα… Μια νέα περιπέτεια ξεκινά.

«Είναι πολύ αποθαρρυντικό να μην πιστεύει κανείς», γράφει κάπου, και όλα ταλαντεύονται από τη χαρά στη λύπη, από την ελπίδα στην απόγνωση μέχρι την τελευταία στιγμή.  

Οι αναφορές στο βιβλίο «Ο γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον» του Ρίτσαρντ Μπαχ διόλου τυχαίες δεν είναι. Αντιθέτως, θεωρώ πως δεν θα μπορούσε ίσως ο συγγραφέας να βρει ιδανικότερο τρόπο, ώστε να περάσει στον μικρό ήρωα του βιβλίου την ελπίδα, την επιμονή, την υπομονή και τη σιγουριά και ηρεμία που και τα τρία μαζί μπορούν να φέρουν στην ψυχή του.

Πριν κλείσουμε, να αναφέρουμε την άρτια γραφή που προσφέρει η λιτή και απέρριτη πένα του συγγραφέα στο βιβλίο, η δωρική δομή που όμως χαρίζει πολύ δυνατές συγκινήσεις.

Το θέμα του πολέμου, δυστυχώς, είναι πάντα επίκαιρο. Τετριμμένο να μη γίνει.

Βιβλία του Αιμίλιου Σολωμούhttps://www.nakasbookhouse.gr/author/aimilios-solomoy

 

Συντάκτρια κειμένου: Η Σοφία Πολίτου - Βερβέρη γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε στον Πειραιά, ζει στη Ραφήνα. Σπούδασε μουσική και άλλα. Εργάζεται στον χώρο του βιβλίου. Είναι παντρεμένη κι έχει δύο παιδιά. Κειμενογραφεί και με το ψευδώνυμο S.Equinoux