H Ευτυχία Γιαννάκη και το παιδικό βιβλίο της "Πιτσιμπουίνοι - Μυστήριο στη λίμνη Λαμπίκο", από τις εκδόσεις Ίκαρος - Nakasbookhouse.gr Skip to main content
07-06-2019

H Ευτυχία Γιαννάκη και το παιδικό βιβλίο της "Πιτσιμπουίνοι - Μυστήριο στη λίμνη Λαμπίκο", από τις εκδόσεις Ίκαρος

Η Ευτυχία Γιαννάκη από μικρή άκουγε για τους Πιτσιμπουίνους και το νησί τους. Χρειάστηκε σαράντα χρόνια να λύσει το μεγάλο μυστήριο και να εντοπίσει το Πίτσι Πίτσου. Από τότε περνάει τα καλοκαίρια της στο νότιο άκρο του νησιού, σε μια καλύβα στην παραλία, γράφοντας ιστορίες μυστηρίου για παιδιά και μεγάλους. 
Περισσότερα για την ίδια και τα βιβλία της μπορείτε να δείτε στο https://giannaki.com/

Δεν το περιμέναμε ότι ένα παιδικό βιβλίο μυστηρίου θα μας έκανε να γελάσουμε και να ευχαριστηθούμε τόσο πολύ την ανάγνωσή του. Παρακαλούμε να μας δώσετε συνοπτικά τις συστάσεις. Ποιοι είναι ο Μικρός Μπλε και η παρέα του; Πού βρίσκεται η Λίμνη Λαμπίκο;
Πολύ χαίρομαι που διασκεδάσατε με την ιστορία, αφού το χιούμορ βρίσκεται στην καρδιά αυτής της ιστορίας, ως το μεγάλο κλειδί που θα ξεκλειδώσει τα μυστικά του παιδικού μυστηρίου. Η πρώτη αυτή ιστορία έχει ως στόχο να συστήσει τους ήρωες, τους Πιτσιμπουίνους που τα ονόματά τους παραπέμπουν σε υπαρκτά είδη πιγκουίνων, τον φανταστικό κόσμο τους, το Πίτσι Πίτσου που είναι το πιο μυστήριο και το πιο ασφαλές νησί στον κόσμο, μέσα από μια ιστορία που τους θέλει να βρίσκονται αντιμέτωπους μ’ ένα μεγάλο μυστήριο, ανατροπές, εκπλήξεις και σασπένς. Την ώρα της γυμναστικής, διαπιστώνουν ότι η μεγάλη λίμνη του νησιού, η Λίμνη Λαμπίκο δεν έχει σταγόνα νερό για να προπονηθούν. Αρχίζει λοιπόν να ξετυλίγεται ένα κουβάρι ερωτήσεων προκειμένου ο Μικρός Μπλε, ο μοναδικός ντετέκτιβ του νησιού και η παρέα του να ξεκαθαρίσουν την υπόθεση. 

Τελικά, έχετε ομαδοποιήσει το κοινό σας μέσω των χρωμάτων. Ο αστυνόμος κύριος Χάρης Κόκκινος για τους ενήλικες, ο ντεντέκτιβ Μικρός Μπλε για τους μικρούς αναγνώστες. Από τη συγγραφή ενός βιβλίου μυστηρίου για ενήλικες έως τη συγγραφή ενός βιβλίου μυστηρίου για παιδιά, πού συγκλίνουν οι πορείες και πού όχι;
Τα βασικά χρώματα, από τα οποία προκύπτουν όλα τα υπόλοιπα, πάντοτε μου ασκούσαν μια ιδιαίτερη έλξη, λόγω ακριβώς αυτής της ιδιότητάς τους και ίσως όντως δεν είναι τυχαία η επιλογή τους. Το κόκκινο παραπέμπει στο αίμα, στη ζεστασιά, σε αυτό που συντηρεί και γεννά ή αφαιρεί τη ζωή, το μπλε, παραπέμπει στην φρεσκάδα, στο δροσερό, στην καθαρότητα, σε αυτό που διαρκώς κινείται και ανανεώνεται. 
Με τους Πιτσιμπουίνους εγκαινιάζω το μυστήριο για πολύ μικρές ηλικίες, για παιδιά που χρειάζονται ακόμη ενδεχομένως τη διαμεσολάβηση ενός ενήλικα για να διαβάσουν την ιστορία. Η πλοκή, η ανατροπή, το σασπένς, οι δυνατοί χαρακτήρες, η ατμόσφαιρα είναι όλα παρόντα όπως στις ιστορίες των ενηλίκων, αλλά σε άλλες αναλογίες και σίγουρα με ισχυρό μπόλιασμα του χιούμορ και της φαντασίας ενός εύπλαστου κόσμου που έχει κάποιους από τους περιορισμούς του κόσμου των ενηλίκων, αλλά ταυτόχρονα έχει τα ρευστά όρια του κόσμου των παιδιών. Μια ακόμη σημαντική διαφορά είναι ότι οι ενήλικες θα διαβάσουν μια φορά την ιστορία αναζητώντας την λύση και συνήθως δεν θα επανέλθουν γι’ αυτό απεχθάνονται το λεγόμενο spoiler, όμως τα μικρά παιδιά θα διαβάσουν και θα ξαναδιαβάσουν την ιστορία, παρόλο που γνωρίζουν την κατάληξη. Άρα, μια σημαντική διαφορά είναι ότι αυτές οι ιστορίες δεν δομούνται μόνο γύρω από την αποκάλυψη της λύσης, αλλά και του χιούμορ και της διασκέδασης που αντλεί κανείς από ένα επαναληπτικό σχήμα. 

Η εικονογράφηση μας ενθουσίασε ιδιαίτερα. Η συνεργασία σας με την εικονογράφο κυρία Σοφία Τουλιάτου πώς προέκυψε και τι εντυπώσεις σας έχει αφήσει;
Η Σοφία Τουλιάτου είναι φίλη μου, γνωριζόμαστε εδώ και χρόνια και γνωρίζει η μία τη δουλειά της άλλης. Η συνεργασία μας προέκυψε όταν θεωρήσαμε ότι οι ματιές μας μπορεί να ταιριάξουν ώστε να μεταδώσουν την αισθητική, τον ρυθμό, την ζωντάνια, το υπονοούμενο του φανταστικού αυτού κόσμου που είναι το νησί των Πιτσιμπουίνων. Γιατί έχει ίσως σημασία να πούμε ότι πρόκειται για έναν ολόκληρο κόσμο, τον πιο ασφαλές, αλλά και το πιο μυστήριο νησί στον κόσμο, που θα ξεδιπλωθεί σιγά σιγά μέσα από πολλές ιστορίες. Πως χτίζεις αυτόν τον κόσμο των ρευστό και απτό ταυτόχρονα, ήταν το μεγάλο μυστήριο που είχαμε να λύσουμε. Ελπίζω να ξεκλειδώσαμε κάποιες παραμέτρους αυτού του μυστηρίου ήδη από την πρώτη ιστορία μας.

Το μυστήριο στα παιδικά βιβλία είναι ένα θέμα μεγάλης ευθύνης. Ο τρόπος που εσείς έχετε προσεγγίσει την κατηγορία με το βιβλίο σας «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» είναι θα λέγαμε κάπως ανατρεπτικός, καθώς σε καμία περίπτωση δεν δείχνετε να έχετε προτεραιότητα να τρομάξετε τα παιδιά, να τα σαγηνέψετε μέσω του τρόμου. Ποιες είναι σκέψεις σας στο θέμα αυτό, δηλαδή στην απόδοση του μυστηρίου στα παιδικά βιβλία σε σύγκριση με τους παιδικούς τίτλους μυστηρίου που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά;
Ο τρόμος δεν με ενδιαφέρει καθόλου. Αντιθέτως και επειδή μιλάμε για το μυστήριο σε πολύ μικρές ηλικίες, όπου σχεδόν τα πάντα είναι ακόμη μυστήριο, στόχος μου είναι να μεταδώσω μια ατμόσφαιρα όπου το αναπάντητο δεν ενεργοποιεί αυτομάτως τον φόβο ή τον τρόμο, αντιθέτως φέρνει μπροστά την περιέργεια, την ανάγκη για κατανόηση, την επαγωγική λογική, την διαχείριση της έκπληξης, του απρόσμενου, του χιούμορ. Στοχεύω πάντοτε στην ομορφιά και την θετική ενέργεια με όποια σχετικότητα έχουν αυτές οι έννοιες.

Να περιμένουμε να διαβάσουμε πολλές ακόμα περιπέτειες στο νησί Πίτσι Πίτσου; Τι μας ετοιμάζετε για μετά;
Το μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο είναι μόλις η πρώτη ιστορία. Σε λίγους μήνες θα κυκλοφορήσει η επόμενη ιστορία την οποία έχουμε ξεκινήσει ήδη να δουλεύουμε με την Σοφία Τουλιάτου και την Μαριλένα Πανουργιά που ενορχηστρώνει αυτή την διαδικασία όντας υπεύθυνη για την παιδική λογοτεχνία στις Εκδόσεις Ίκαρος.

Θα προκύψουν βιβλιοπαρουσιάσεις; Πού θα μπορούσαν να σας συναντήσουν μικροί και μεγάλοι αναγνώστες;
Ό,τι είναι να γίνει θα γίνει από το φθινόπωρο. Σε λίγο κλείνουν τα σχολεία, το Ελληνικό καλοκαίρι θα επιβληθεί σε όλους μας, οι μικροί αναγνώστες θα έχουν καιρό να ξεκουραστούν διαβάζοντας ιστορίες στις διακοπές τους και από Σεπτέμβρη κάπου, κάπως θα βρεθούμε να μοιραστούμε τις πρώτες εντυπώσεις μας από αυτό το νέο συναρπαστικό ταξίδι που μόλις ξεκίνησε.

Σας ευχαριστούμε για το νέο σας παιδικό βιβλίο!
Σας ευχαριστώ πάντοτε για τη φιλοξενία, τα σχόλια και την άψογη συνεργασία σας.