Βιβλιοπροτάσεις από τη συγγραφέα Λιάνα Δενεζάκη | 5 βιβλία νέων συγγραφέων, που αξίζει να διαβαστούν… - 2 - Nakasbookhouse.gr Skip to main content
09-07-2019

Βιβλιοπροτάσεις από τη συγγραφέα Λιάνα Δενεζάκη | 5 βιβλία νέων συγγραφέων, που αξίζει να διαβαστούν… - 2

Υπάρχουν βιβλία πολυδιαφημισμένα που κανείς πέφτει επάνω τους σε καθε του βόλτα, σε κάθε μικρό ή μεγάλο βιβλιοπωλείο. Υπάρχουν όμως κι αυτά, που χρειάζεται να ψάξει πολύ για να τα ξετρυπώσει. Αυτά τα βιβλία αποφασίσαμε να αναζητήσουμε, φέτος το καλοκαίρι, και να σας τα παρουσιάσουμε. Πάμε για μια βόλτα στις... νύχτες;

Τίτλος: Το Δωδεκάμηνο της Νύχτας
Συγγραφέας: Κωνσταντίνα Σούλτη
Εκδόσεις: Άνεμος

Τα όνειρα είναι η βασιλική οδός για τον κοσμο του ασυνείδητου και η ποίηση η ασφαλέστερη διαδρομή για την αποκάλυψη της ψυχής. Αυτό το μονοπάτι -που ακολουθεί τα χνάρια μιας πεζής αλλά λυρικής πραγματικότητας- μάς προσκαλεί η Κωνσταντίνα Σούλτη να ακολουθήσουμε. Το ολόδροσο κορίτσι που σπουδάζει στο τμήμα της Νομικης του ΕΚΠΑ, ενώ παράλληλα γράφει και φωτογραφίζει ασταμάτητα, μέσα από κάθε στίχο της μας συστήνει τη δύναμη της εικόνας... των λέξεων... των σκέψεων... των συναισθημάτων της.

Είναι δύσκολο να μιλήσει κανείς για την ποίηση. Η ποίηση είναι σαν τη ζωγραφική. Είτε σου αρέσει, είτε όχι. Πρέπει να την αισθανθείς βαθιά μέσα σου για να την αγαπήσεις. Πρέπει να γαργαλήσει τις εσωτερικές χορδές μιας μουσικής που μόνο εσύ μπορείς να ακούσεις. Όμως, τις νύχτες τις νιώθεις. Σε κάνουν να σκέφτεσαι. Κάποιες είναι πολύ μακριές. Περιμένουν ανυπόμονα το φως της μέρας που θα φέρει τη λύτρωση. Μέσα σε αυτές τις νύχτες γεννήθηκε η ποίηση της Κωνσταντίνας Σούλτη που σφυρηλατήθηκε με τη φωτιά των άστρων. Είναι αδύνατον να μην την αγαπήσεις γιατί η δική της ποίηση οδηγεί στην ποίηση που εγκατέλειψες, στις λέξεις που μαράθηκαν και τα αισθήματα που δεν πετούν πια.

Κάθε ποίημα είναι συνδεδεμένο με έναν μήνα κι ο Ιούλιος έχει τη διάθεση να μας μαγέψει με ένα απ’ αυτά που γράφτηκαν κάποια από τις δικές του νύχτες.

Ιούλιος:

Ο έβδομος γιος τον πατέρα παρακαλούσε
ταξίδι στο θέρος του καλοκαιριού να ποιήσει
μια θέα νησίδα να αναζητήσει.
Και μες την πύρα των αχτιδων
ξεκινησε να περπατά
με κοχύλι γοργόνας οδηγό,
των παφλασμών της θάλασσας
τον ρυθμό προσπαθούσε να εντοπίσει.
Και δίχως αποτέλεσμα
την τελευταία ημέρα άρχισε να κλαίει.
Αλμυρό το δάκρυ, αλμυρή η θάλασσα
τη χαμένη Ατλαντίδα απογείωσε
από τον πάτο στο βουνό.
Είχε χαθεί αλλά βρέθηκε...
_______________________________________________________________________

Αρθρογράφος

Η Λιάνα Δενεζάκη είναι συγγραφέας και εικονογράφος. Έχει γράψει 18 βιβλία για παιδιά κι ένα μυθιστόρημα για ενήλικες. Έχει εικονογραφήσει περισσότερα από 200 βιβλία για λογαριασμό πολλών εκδοτικών οίκων, ενώ έχει συμμετάσχει στη δημιουργία εκπαιδευτικών, διαδραστικών εφαρμογών που έχουν μεταφραστεί σε οκτώ γλώσσες.

Το 2009 τιμήθηκε με τον Έπαινο Προσχολικής και Πρώτης Σχολικής Ηλικίας του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου «Πηνελόπη Μαξίμου» για το βιβλίο της Ένας Γενναίος Σκύλος, εκδ. Λιβάνη, ενώ το 2010 με το Βραβείο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου Μέσης Σχολικής Ηλικίας «Φανής Αποστολίδου» για το βιβλίο Μαρδούκ!. εκδ. Λιβάνη. Με αφορμή το βιβλίο της Μαρδούκ!, έγινε εισήγηση στο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα «Προσδιορίζοντας την Ελληνική Παιδική-Νεανική Λογοτεχνία – Ζητήματα ιστορίας και κριτικής» με τίτλο: «Γνωστική Απο-οικειοποίηση και Παιδική Λογοτεχνία στην περίπτωση του διηγήματος της Λιάνας Δενεζάκη με τίτλο Μαρδούκ!». Το Συνέδριο έγινε υπό την Αιγίδα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και της Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας. Επίσης, το ίδιο βιβλίο συμμετείχε το 2011 και το 2015 στις Βιβλιοδρομίες των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα που τελούνται υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας.

Ανήκει στη συντακτική ομάδα του «Μαγικού Κόσμου», που το 2013 βραβεύτηκε ως το «Καλύτερο Ηλεκτρονικό Πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας» από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Το 2015 επιλέχθηκε για να συμμετάσχει στο Διακρατικό-Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα 100 mirrors, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο Erasmus+ με στόχο την ενίσχυση, μεταξύ άλλων, των εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών προσεγγίσεων όσον αφορά την προώθηση των σπουδαστών στην απασχόληση. Το πρόγραμμα αυτό υλοποιήθηκε με τη συμμετοχή 5 Ευρωπαϊκών χωρών (Ισπανία, Μεγ. Βρετανία, Γαλλία, Πολωνία και Ελλάδα μέσω του προγράμματος Διά βίου Μάθηση). Εταίροι στο πρόγραμμα ήταν η ΕΔΡΑ (Ελλάδα), Πανεπιστήμιο Σαραγόζα, Indico, Omega (Ισπανία), La maision de l’Ιntiative scop (Γαλλία), CRE8TE (Σκωτία) και BD Center (Πολωνία). Είχε την τιμή να παρουσιάσει το σύνολο του έργου της στο Πανεπιστήμιο της Σαραγόσα.

Είναι μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς κι έχει πάρει μέρος σε εκθέσεις εικονογράφησης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Βιβλία της κυκλοφορούν στα αγγλικά και τα αραβικά.

Σε συνεργασία με τον σύντροφό της Μάνο Κρόκο, συγγραφέα με μεγάλη εμπειρία στην ανάπτυξη εκπαιδευτικών διαδραστικών εφαρμογών και προγραμματιστή έχουν δημιουργήσει τον εκδοτικό οίκο Κίτρινο Πατίνι www.kitrinopatini.gr και τη, επιτυχημένη σειρά καρτών δημιουργικής αφήγησης για παιδιά «Παραμυθοκάρτες», (επιστημονική θεμελίωση: Δρ. Ζωή Κρόκου). Στόχος τους να προτρέψουν τα παιδιά να γίνουν τα ίδια δημιουργοί του δικού τους φανταστικού κόσμου.

Κάθε χρόνο επισκέπτεται πολλά σχολεία, βιβλιοθήκες, δήμους και οργανισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό για να συντονίσει εργαστήρια μυθοπλασίας και εικονογράφησης με στόχο την προώθηση της μυθοπλασίας.  Σκοπός της να ανακαλύψουν τα παιδιά τη χαρά τη δημιουργίας, της φαντασίας και της ανάγνωσης, οξύνοντας παράλληλα την ικανότητα της ενσυναίσθησης.