Το Βιβλίο της Ημέρας: Όταν δεν το περιμένεις, από τη Σοφία Πολίτου-Βερβέρη - Nakasbookhouse.gr Skip to main content
26-12-2017

Το Βιβλίο της Ημέρας: Όταν δεν το περιμένεις, από τη Σοφία Πολίτου-Βερβέρη

Ο εορταστικός Δεκέμβριος είναι ένας από τους καλύτερους μήνες του βιβλίου. Λίγο η εορταστική ατμόσφαιρα που έχει, λίγο ο καιρός που μας κρατάει κοντά στη βιβλιοθήκη μας, λίγο οι μέρες των διακοπών που μας δίνουν περισσότερο χρόνο για να διαβάσουμε, όλα οδηγούν στο πλησιέστερο ράφι με βιβλία.
Οι {σελίδες} για βιβλιόφιλους, μέχρι τα Χριστούγεννα, φιλοξενούν κάθε μέρα μία βιβλιοπρόταση από αγαπημένους φίλους και συνεργάτες, συγγραφείς και ανθρώπους που κινούνται στον χώρο του βιβλίου, για να διαβάσετε, να κάνετε δώρο και να προτείνετε στους δικούς σας.α κάνετε δώρο και να προτείνετε στους δικούς σας.

Βιβλίο: Όταν δεν το περιμένεις 
Συγγραφέας: Bodo Kirchhoff
Μετάφραση: Δέσποινα Κανελλοπούλου
Εκδόσεις: Αιώρα

Ένα βιβλίο που διαβάσαμε αυτόν τον τελευταίο μήνα του 2017 και μας συγκίνησε με τον απέριττο λόγο του, τη δυναμική των ηρώων του, που δεν θα εκπλαγείτε αν σας πω ότι δεν είναι δύο πανέμορφες νεαρές υπάρξεις που ξεχειλίζουν από λαχτάρα για έρωτα και αγκαλιές σε κάθε γωνιά, ενώ γύρω τους -το γνωστό αλατοπίπερο- εμπόδια προσπαθούν να φράξουν τον δρόμο τους προς την ιδανική αγάπη. Εδώ έχουμε δύο "μεγάλους" ανθρώπους, έναν άνδρα και μια γυναίκα που στις λίγες λέξεις και χειρονομίες τους είναι συμπυκνωμένη όλη η ουσία του έρωτα, της αγάπης. Δύο άνθρωποι -με το δικό του παρελθόν ο καθένας- αποφασίζουν να κοιτάξουν τη ζωή, έστω και τώρα, πέρα από κάθε συμβατότητα -δεν έχουμε να κάνουμε με εκρήξεις όψιμης εφηβείας- έχοντας περάσει τα χρόνια τους μέσα από τους κύκλους της ανθρώπινης κοινωνίας.  
"Τα ανθρώπινα πράγματα, τη ρώτησε, δεν είναι πάντα τα ίδια από μια ηλικία και μετά;" ρωτάει ο ήρωας του βιβλίου.
"Όλα τα όμορφα πράγματα συμβαίνουν κάποτε για τελευταία φορά. Και καλύτερα να ορίζει κανείς μόνος του πότε θα είναι αυτή", του απαντά η ηρωίδα.
Σωστά και λάθη, όλα σε ένα ταξίδι από τον ευρωπαϊκό βοριά στον ευρωπαϊκό νότο. Και μετά;
"Αλλά, αν δεν μας τυχαίνει πια τίποτε απροσδόκητο, τότε είμαστε ήδη νεκροί".

Το βιβλίο έχει διακριθεί με το γερμανικό βραβείο λογοτεχνίας 2016
 

Βιογραφικό
Η Σοφία Πολίτου-Βερβέρη γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε στον Πειραιά, ζει στη Ραφήνα. Σπούδασε μουσική και άλλα. Εργάζεται στον χώρο του βιβλίου. Είναι παντρεμένη κι έχει δύο παιδιά. Κειμενογραφεί και με το ψευδώνυμο S.Equinoux.
Έργα: 2017: Φολίδες, manifesto. 2014: L’ acqua e la terra, Εκδόσεις Σαΐτα, Mirsini e il melograno benedetto, Εκδόσεις Σαΐτα, Myrsini and the Blessed Pomegranate Tree, Εκδόσεις Σαΐτα, Water and soil, Εκδόσεις Σαΐτα.  2013: Η Μυρσίνη και η ροδιά η ευλογημένη, Εκδόσεις Σαΐτα, Το νερό και το χώμα, Εκδόσεις Σαΐτα.  Συμμετοχή σε συλλογικά έργα: 2010, Της ζωής τα παραμύθια, Εμπειρία Εκδοτική.