Skip to main content
15-05-2019

Ταξιδιάρικες αποδράσεις | Best of... Κύθηρα

Τα Κύθηρα, νησί του Μυρτώου πελάγους, ανάμεσα στην Πελοπόννησο και την Κρήτη, γνωστό και με την παλιά ενετική του ονομασία, Τσιρίγο. Τα Κύθηρα βρίσκονται πάνω σε ένα θαλασσινό σταυροδρόμι πολιτισμών, εκεί που συναντιούνται το Αιγαίο με το Κρητικό και το Ιόνιο πέλαγος. Έτσι, διαμόρφωσε τη δική του ξεχωριστή παράδοση στην αρχιτεκτονική, τη μουσική, τη μαγειρική, τις τέχνες, στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Το κλίμα του είναι εύκρατο μεσογειακό, ενώ το τοπίο του παρουσιάζει εναλλαγές, γι’ αυτό συναντούμε τόσο εδάφη πετρώδη, ξερά και άγονα όσο και εδάφη εύφορα, γεμάτα πλούσια βλάστηση και τρεχούμενα νερά. Το λευκό και το μπλε επικρατεί στα κτίσματα που θυμίζει Αιγαίο, ενώ η αρχιτεκτονική δομή των σπιτιών έχει και δυτικές επιρροές. Χαρακτηριστικά είναι τα εντυπωσιακά «θολωτά κτίρια», οι καμάρες. Οι παραλίες του νησιού είναι υπέροχες, τα κάστρα και οι εκκλησίες του σας ταξιδεύουν μοναδικά στο ιστορικό παρελθόν του. Τα προϊόντα που παράγονται στο νησί είναι κατά κύριο λόγο βιολογικά κι έχουν εξαιρετική ποιότητα, γι’ αυτό και οι ντόπιοι τα αναδεικνύουν με ετήσιες γιορτές. Μη χάσετε τη γιορτή κρασιού και μελιού, αλλά και τα τοπικά πανηγύρια και τους «Χορούς», που είναι ένα πάντρεμα δυτικών ρυθμών και μουσικής.
Το νησί διαθέτει τουριστικές υποδομές, αεροδρόμιο και λιμάνι που επικοινωνεί με το λιμάνι του Πειραιά και με πολλά άλλα γειτονικά μέρη.
Τα Κύθηρα, άλλο ένα ζηλευτό νησί στην αγκαλιά της θάλασσας. Το «ταξίδι στα Κύθηρα» υπάρχει πρώτα μέσα στις καρδιές μας.

Νότια του νησιού είναι χτισμένη η πρωτεύουσα του νησιού με χαρακτηριστικότερο μνημείο το ενετικό Κάστρο του 1503, που δεσπόζει πάνω από τα σπίτια. Τα χρώματα που επικρατούν είναι το λευκό και το μπλε του Αιγαίου σε συνδυασμό με τα χρώματα της Κυθήριας γης. Κάθε γειτονιά έχει τη δική της ομορφιά. Τα παλαιά αρχοντικά, τα στενά δρομάκια με τα λευκά σπιτάκια κτισμένα κολλητά το ένα με το άλλο για την προστασία από τους πειρατές, κτίρια της ενετοκρατίας και αργότερα της αγγλοκρατίας, που στέκονται ως μνημεία ή δημόσια κτίρια που εξυπηρετούν τους πολίτες. Διάσπαρτα στον οικισμό κι έξω από αυτόν, πολλά εκκλησάκια και όμορφα θολωτά κτίρια με καμάρες, που οι κάτοικοι τα έχουν ανακαινίσει και τα χρησιμοποιούν σαν κατοικίες.

Στο πανέμορφο Κάστρο της Χώρας «βλέπει» στο επίνειό της, το Καψάλι. Σε αυτό διατηρούνται βυζαντινοί ναοί, οικοδομήματα της εποχής και το Μέγαρο, όπου στεγάζεται το Ιστορικό Αρχείο Κυθήρων. Κατασκευασμένο τους υστεροβυζαντινούς χρόνους, υπήρξε έδρα του Ενετού Διοικητή του νησιού. Επισκεφθείτε την αγορά, ξαποστάστε σε ένα καφενείο, απολαύσετε το ηδίποτο Φατουράδα και τα τοπικά γλυκά από αγνά υλικά. Επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο, βόρεια του οικισμού. Για μπάνιο και φαγητό, επισκεφθείτε το γειτονικό και πανέμορφο Καψάλι.

Επισκεφτείτε τον Μυλοπόταμο στην Κάτω Χώρα. Βρίσκεται στο κέντρο του νησιού, κοντά στις δυτικές ακτές. Το φυσικό τοπίο της περιοχής είναι μοναδικό. Θα επισκεφθείτε τους Καταρράκτες Μυλοποτάμου, ένα ειδυλλιακό, καταπράσινο μέρος με γεφύρια και λιμνούλες, ιδανικές για μπάνιο. Δυτικά του Μυλοποτάμου βρίσκεται η Κάτω Χώρα με το πολύ αξιόλογο, ιστορικό κάστρο της. Το κάστρο κατασκευάστηκε το 1565, έχει δυτικό προσανατολισμό και μπορούμε να δούμε συμπυκνωμένα δίπατα κτίρια με τοξοειδή πόρτες, βοηθητικούς χώρους, την πύλη με τα εμβλήματα των Ενετών και σημαντικές βυζαντινές εκκλησίες.
Το σπήλαιο της βρίσκεται βορειοδυτικά του Μυλοποτάμου, έχει μήκος 100 μ. και έκταση 2.000τ.μ. Η είσοδός του είναι ο ναός της Αγίας Σοφίας που τον κοσμούν σπάνιες αγιογραφίες. Στο εσωτερικούς θαλάμους θα διακρίνετε σύνολα σταλαγμιτών και σταλακτιτών μοναδικής ομορφιάς.

Η μονή της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας (Μονή Μυρτιδίων) βρίσκεται νοτιοδυτικά του νησιού, χτισμένη σε φυσικό βραχώδης άνοιγμα η Μονή της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας. Προστάτιδα των Κυθήρων, έδωσε το όνομά της στο Μυρτώο Πέλαγος. Η θαυματουργή εικόνα της βρέθηκε από έναν βοσκό, ύστερα από όνειρο. Στο σημείο της ανεύρεσης, γεμάτο μυρτιές, χτίστηκε εκκλησάκι, όπου παραμένει ως σήμερα, ονομάζεται παλαιό Καθολικό και σε αυτό στεγάζεται η εικόνα. Στα χρόνια των πειρατικών επιδρομών, η εικόνα φυλασσόταν στο φρούριο της Χώρας, στον ομώνυμο ναό. Γιορτάζεται την 24η Σεπτεμβρίου.

Η Παλαιόχωρα, το όνομά της φανερώνει και το παρελθόν της. Η Παλαιόχωρα ήταν η βυζαντινή πρωτεύουσα, βορειοανατολικά του νησιού. Χτίστηκε τον 12ο αιώνα, σε ένα καλά επιλεγμένο φυσικό τοπίο που βοηθούσε πολύ στην οχύρωση και προστασία των κατοίκων από τις επιδρομές των πειρατών και άλλων επίδοξων κατακτητών. Δείγματα της ιδιαίτερης ακμής της, εκτός από τις οχυρωματικές κατασκευές και τα κτίρια είναι οι βυζαντινές εκκλησίες, με χαρακτηριστικότερη την εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας. Η καστροπολιτεία καταστράφηκε το 1537 από τον Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα και έκτοτε δεν ξανακατοικήθηκε. Για όσους διαθέτουν κατάλληλο εξοπλισμό, προτείνεται η κατάβαση στο φαράγγι της Κακιάς Λαγκάδας και την παραλία, όπως έκαναν παλιά οι κάτοικοι προκειμένου να προστατευτούν από τις επιδρομές.
    
• Αντικύθηρα: Ιδανικός προορισμός για εναλλακτικό τουρισμό, για πεζοπορία και μπάνια σε ήσυχες παραλίες. Θα τα επισκεφθείτε με πλοίο της γραμμής από τα  Κύθηρα, την Πελοπόννησο, την Κρήτη και τον Πειραιά. Διαθέτει και ελικοδρόμιο. Ο Ποταμός είναι ο μεγαλύτερος οικισμός και το λιμάνι του. Το νησί είναι γνωστό για το αρχαίο ναυάγιό του και την ανάσυρση, από τον βυθό, του «μηχανισμού των Αντικυθήρων». Επισκεφθείτε το Κάστρο, το αρχαίο ιερό του Απόλλωνα, το νερόμυλο τους Ανδρόνικου του 19ου αιώνα, στον Ποταμό. Συγκλονιστική η θέα και το τοπίο στο νοτιότερο άκρο του νησιού, στο ακρωτήρι της Απολυτάρας με τον ομώνυμο φάρο, που μπορείτε να τον επισκεφθείτε μέσω των πεζοπορικών μονοπατιών. Με τη συνοδεία γνώστη της περιοχής, ή με σκάφος. Το νησί αποτελεί κέντρο έρευνας της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας. Πολιούχος του ο Άγιος Μύρωνας, γιορτάζεται 17 Αυγούστου.

• Τοπική κουζίνα: Δοκιμάστε τα ντόπια χειροποίητα λικέρ όπως η Φατουράδα. Δοκιμάστε τους ροζέδες, τα μελιτίνια, γλύκισμα με βάση την αμυγδαλόπαστα και το ντόπιο θυμαρίσιο μέλι. Στο νησί θα βρείτε πολλά πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα. Στο Παζάρι που πραγματοποιείται στον Ποταμό κάθε καλοκαιρινή Κυριακή, αναζητήστε τα βουτυροτσίκουδα, που φτιάχνονται από γάλα, και συνδυάστε τα με τα παραδοσιακά παξιμάδια Κυθήρων. Προμηθευτείτε το μοναδικό θυμαρίσιο μέλι του νησιού, αλλά και το εκλεκτό αλάτι Κυθήρων.

• «Ταξίδι στα Κύθηρα» – Θεόδωρος Αγγελόπουλος: Η ταινία «Ταξίδι στα Κύθηρα» του διεθνούς φήμης Έλληνα σκηνοθέτη Θεόδωρου Αγγελόπουλου, βραβευμένου με τον Χρυσό Φοίνικα Καννών, και μουσική της Ελένης Καραϊνδρου, γυρισμένη το 1984. Το «Ταξίδι στα Κύθηρα» είναι ένα ταξίδι που δε γίνεται, εννοεί τον μυθικό χώρο του Jean-Antoine Watteau και του Charles Baudelaire. Όμως, στην ταινία, ο πρωταγωνιστής (Αλέξανδρος) θεωρεί τα Κύθηρα υπαρκτά και το ταξίδι εφικτό.

• "L'Embarquement pour Cythère" (Η επιβίβαση στα Κύθηρα) – Jean Antoine Watteau: Ο διάσημος πίνακας του Γάλλου ζωγράφου, επίσης γνωστός με τον τίτλο  "Voyage to Cythera"  (Ταξίδι στα Κύθηρα) και "Pilgrimage to the Isle of Cythera" (Προσκύνημα στο νησί των Κυθήρων). Βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι.

Ο χάρτης που θα χρειαστείτε για το ταξίδι σας, Nakas Road Cartography, Best of... Κύθηρα