Skip to main content
01-04-2017

Συγγραφέας του μήνα: Γιώργος Σγουρός

Ο ευφάνταστος κι επιτυχημένος εικονογράφος τώρα και συγγραφέας. Το πρώτο του βιβλίο "Θα μου πεις... ένα όνειρο;" από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη, κυκλοφόρησε πρόσφατα. Πρόκειται για μια γλυκιά οικογενειακή ιστορία, που μέσα από αυτήν εκδηλώνονται και ενισχύονται τα συναισθήματα και οι ανθρώπινες σχέσεις.

Αυτήν τη χρονική περίοδο, τι διαβάζετε; Ένα βιβλίο τη φορά ή και περισσότερα;

Ορισμένες φορές ξεκινώ να διαβάσω πολλά βιβλία παράλληλα, όμως συνήθως προτιμώ να διαβάζω ένα βιβλίο τη φορά. Μου αρέσει να «ταξιδεύω» στο μοναδικό περιβάλλον της ιστορίας κάθε βιβλίου. Όταν έχω περισσότερο χρόνο… καταπίνω οποιοδήποτε βιβλίο πέφτει στα χέρια μου. Όσο για αυτήν την περίοδο επιχειρώ να …ολοκληρώσω το «Εκκρεμές του Φουκώ».

Η σχέση σας με το βιβλίο πότε ξεκίνησε; Ένα αγαπημένο βιβλίο από το παρελθόν;

Πριν από πολλά πολλά χρόνια, ως μαθητής του Δημοτικού, έπιασα για πρώτη φορά στα χέρια μου τις περιπέτειες του Ιουλίου Βερν… Αυτό ήταν! Ένας νέος κόσμος άνοιξε μπροστά μου. Συνεχίζοντας με τις ιστορίες του Αλέξανδρου Δουμά,  τη «Μαύρη τουλίπα» ή τους «Τρείς σωματοφύλακες» μέχρι το «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες», νομίζω πως ξεκίνησα ένα ταξίδι στον χώρο της φαντασίας, που δεν σταμάτησε ποτέ! Είναι μάλλον προφανές πως εξακολουθούν να με γοητεύουν οι ιστορίες φαντασίας…

Υπάρχει ένα βιβλίο - σταθμός για εσάς που διαβάσατε και αν ναι, θα το προτείνατε σε άλλους;

Υπάρχουν πάρα πολλά βιβλία, κυρίως κλασικά, που επηρέασαν τη ζωή μου με ποικίλους τρόπους. Το «Παραμύθι χωρίς όνομα» της Πηνελόπης Δέλτα εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα αγαπημένα μου. Μου φέρνει στην καρδιά και στο νου τις γλυκές αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας, καθώς και την αγάπη για τα βιβλία όπως δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε στην οικογένειά μου. Μέχρι σήμερα αντλώ έμπνευση και γνώση από αρκετά και διαφορετικά λογοτεχνικά είδη.

Έχετε μια αξέχαστη στιγμή, ιστορία, περιστατικό με πρωταγωνιστή ένα βιβλίο, για να αφηγηθείτε; 

Σημαδιακές στιγμές της ζωής μου  συνδέονται κατά κάποιο τρόπο και με συγκεκριμένα βιβλία. Έτσι είναι δύσκολο να ξεχωρίσω ένα μόνο περιστατικό. Νιώθω πως διαβάζοντας ένα βιβλίο και ανάλογα με την ψυχική διάθεση που βρίσκομαι, βιώνω πολλές φορές αντίστοιχες εμπειρίες.

Γράφετε κάτι νέο αυτήν την περίοδο ή σκέφτεστε να γράψετε κάτι; Αν ναι, ποιο είναι το κεντρικό του θέμα;

Ναι, έχω διάφορες ιδέες που γυρίζουν στο μυαλό μου ταυτόχρονα και σιγά σιγά περνούν στο χαρτί! Με ενδιαφέρουν πολύ οι πραγματικές ιστορίε,ς που εστιάζουν στις ανθρώπινες σχέσεις αλλά εξελίσσονται στον κόσμο της φαντασίας! Αυτή είναι η βάση των ιστοριών μου. Αρχή σε αυτό το νέο ξεκίνημα έγινε με το «Θα μου πεις... ένα όνειρο;» από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη. Ευελπιστώ πολύ σύντομα να παρουσιάσω και τις επόμενες ιστορίες μου!

Βιογραφικό

Ο Γιώργος Σγουρός γεννήθηκε στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 1973. Εργάζεται ως καλλιτέχνης και οι πρώτοι που βλέπουν τις εικόνες που δημιουργεί είναι η γυναίκα του και τα δυο τους παιδιά! Μερικές φορές αφήνει τα… πινέλα του στην άκρη και γράφει ο ίδιος τις ιστορίες του!

Περίπου από το 1999 μέχρι σήμερα έχει εικονογραφήσει περισσότερα από 100 βιβλία για παιδιά και νέους, έχοντας συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους και διαφημιστικές εταιρείες στην Ελλάδα.  Παράλληλα συνεργάστηκε και με εκδοτικούς οίκους του εξωτερικού. Το έργο του περιλαμβάνει εικονογραφημένα παραμύθια, εκπαιδευτικά βιβλία μεταξύ άλλων και σχολικά βιβλία για το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Το 2007 δημιούργησε το βιβλίο με τίτλο «The Toddler Bible» (βίβλος για παιδιά). Εκδόθηκε στη Μεγάλη Βρετανία και αγαπήθηκε σε πολλές χώρες του κόσμου. Ήδη έχει μεταφραστεί σε δεκαπέντε γλώσσες. Το 2011 ζωγράφισε την «Μαγική Φλογέρα» σε μια μοναδική υπερατλαντική συνεργασία Αθήνας και Μόντρεαλ. 

 H δημιουργία των εικόνων του περιλαμβάνει αρκετά διαφορετικά υλικά. Μελάνια, ακρυλικά, παστέλ, κολάζ με φωτογραφίες ή ακόμα και ...στάχτη ή βαμβάκι είναι μερικά από τα μέσα που έχει εφαρμόσει. 

Συμμετέχει σε εκπαιδευτικά προγράμματα και δημιουργικές δράσεις για παιδιά. Επιλεγμένα έργα του υπάρχουν στην ιστοσελίδα  www.dreamlikeachild.com