Πέθανε ο βραβευμένος με Πούλιτζερ Αμερικανός συγγραφέας, Κόρμακ Μακάρθι - Nakasbookhouse.gr Skip to main content
14-06-2023

Πέθανε ο βραβευμένος με Πούλιτζερ Αμερικανός συγγραφέας, Κόρμακ Μακάρθι

Ο διάσημος Αμερικανός μυθιστοριογράφος, ο συγγραφέας των Blood Meridian, The Road και No Country for Old Men πέθανε σε ηλικία 89 ετών, στο σπίτι του στο Sante Fe του Νέου Μεξικού, από φυσικά αίτια την Τρίτη 14/6/2023.

Ο θάνατός του ανακοινώθηκε από τον εκδοτικό του οίκο Penguin Random House, ενώ τον επιβεβαιώσε και ο γιος του Τζον Μακάρθι.

Ο McCarthy ήταν περισσότερο γνωστός για το The Road (Ο Δρόμος), το μετα-αποκαλυπτικό μυθιστόρημα του 2006 για ένα ταξίδι που έκαναν ένας πατέρας και ο γιος του. Άλλα βιβλία του ΜακΚάρθι που έχουν αναγνωριστεί από τους κριτικούς είναι το "Όλα τα όμορφα άλογα" και το "Καμμία πατρίδα για τους μελλοθάνατους". Και τα δύο μεταφέρθηκαν στον Κινηματογράφο. Οι αδερφοί Coen "No Country for Old Men", το 2007, κυριάρχησαν στα βραβεία Όσκαρ εκείνης της χρονιάς και κέρδισαν την καλύτερη ταινία, ενώ η ταινία του 2009 "The Road" είχε επίσης καλή υποδοχή.

Άλλοι συγγραφείς μοιράστηκαν τις σκέψεις τους για τον θάνατο του συγχρόνου τους. Ο Stephen King έγραψε στο Twitter: «Ο Κόρμακ ΜακΚάρθι, ίσως ο μεγαλύτερος Αμερικανός μυθιστοριογράφος της εποχής μου, πέθανε στα 89 του πλήρης ημερών και δημιούργησε ένα εξαιρετικό σύνολο έργων. Συγκλονισμένος θρηνώ το θάνατό του».

Στην Ελλάδα έχουν μεταφραστεί και εκδοθεί αρκετά από τα έργα του. Οι τελευταίες του εκδόσεις στα ελληνικά ήταν το μυθιστορηματικό δίπτυχο "Ο επιβάτης" που ολοκληρώθηκε με το δεύτερο μέρος "Stella Maris". Θεωρούνται από τα καλύτερα έργα της καριέρας του.

 

Βιογραφία

Ο Cormac McCarthy γεννήθηκε στο Rhode Island στις 20 Ιουλίου 1933. Είναι το τρίτο από τα έξι παιδιά (ο μεγαλύτερος γιος) που γεννήθηκαν από τον Charles Joseph και την Gladys Christina McGrail McCarthy (έχει δύο αδέρφια και τρεις αδερφές). Αρχικά ονομαζόταν Charles (από τον πατέρα του), μετονόμασε τον εαυτό του Cormac από τον Ιρλανδό Βασιλιά (άλλη πηγή λέει ότι η οικογένεια του McCarthy ήταν υπεύθυνη για τη νομική αλλαγή του ονόματός του στο γαελικό ισοδύναμο του «γιου του Καρόλου»). Το 1937, όταν ήταν τεσσάρων ετών, η οικογένεια μετακόμισε στο Knoxville και ο πατέρας του προσλήφθηκε ως δικηγόρος για τις Αρχές της Κοιλάδας του Τενεσί (νομικό προσωπικό 1934-67· επικεφαλής σύμβουλος 1958-67). Το 1967, οι McCarthys μετακόμισαν από το Knoxville στην Ουάσιγκτον DC, όπου ο Charles ήταν ο κορυφαίος δικηγόρος σε μια δικηγορική εταιρεία μέχρι τη συνταξιοδότησή του. Ο Κόρμακ παρακολούθησε μαθήματα σε Καθολικό Λύκειο στο Νόξβιλ και στη συνέχεια εισήχθει στο Πανεπιστήμιο του Τενεσί το 1951-52. Η ειδικότητά του: Liberal Arts. Ο McCarthy εντάχθηκε στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ το 1953. Yπηρέτησε τέσσερα χρόνια, περνώντας τα δύο από αυτά στην Αλάσκα, όπου φιλοξένησε μια ραδιοφωνική εκπομπή. Από το 1957-59, ο McCarthy επέστρεψε στο Πανεπιστήμιο, όπου δημοσίευσε δύο ιστορίες, το "A Drowning Incident" και το "Wake for Susan" στο φοιτητικό λογοτεχνικό περιοδικό The Phoenix, αποκαλώντας τον εαυτό του C. J. McCarthy, Jr. Ενώ ήταν στο πανεπιστήμιο, κέρδισε το Βραβείο Ingram-Merrill για δημιουργική γραφή το 1959 και το 1960. Ο ΜακΚάρθι άφησε ξανά το πανεπιστήμιο, αυτή τη φορά οριστικά. Πήγε στο Σικάγο, όπου εργάστηκε ως μηχανικός αυτοκινήτων, ενώ έγραφε το πρώτο του μυθιστόρημα. Αργότερα παντρεύτηκε την Lee Holleman, η οποία φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο του Tennessee, και το ζευγάρι εγκαταστάθηκε στην Sevier County του Tennessee. Απέκτησαν έναν γιο, τον Κάλεν. Λίγο καιρό αργότερα, ο γάμος τους τερματίστηκε. [...]

Πηγή: https://www.cormacmccarthy.com