Παρουσίαση - Κριτική βιβλίου | Όσκαρ Ουάιλντ, Έντγκαρ Άλαν Πόε, Η φιλοσοφία της ένδυσης και της επίπλωσης, εκδόσεις Κοβάλτιο - Nakasbookhouse.gr Skip to main content
31-10-2019

Παρουσίαση - Κριτική βιβλίου | Όσκαρ Ουάιλντ, Έντγκαρ Άλαν Πόε, Η φιλοσοφία της ένδυσης και της επίπλωσης, εκδόσεις Κοβάλτιο

Όσκαρ Ουάιλντ, Έντγκαρ Άλαν Πόε, Η φιλοσοφία της ένδυσης και της επίπλωσης, εκδόσεις Κοβάλτιο

Με την εκδότρια Λαμπριάνα Οικονόμου και τις εκδόσεις Κοβάλτιο ήρθαμε κοντά έχοντας τον ίδιο ενθουσιασμό για το καλό βιβλίο. Εκτιμώ τους τίτλους που οι εκδόσεις Κοβάλτιο κυκλοφορούν και χαίρομαι να διαβάζω, αλλά και να… τέρπονται οι οφθαλμοί μου από την αισθητική τους.

Η αισθητική, ένα θέμα που οι εκδόσεις Κοβάλτιο παρουσίασαν με το βιβλίο Η φιλοσοφία της ένδυσης και της επίπλωσης, με συγγραφείς τον Όσκαρ Ουάιλντ και τον Έντγκαρ Άλλαν Πόε, γνωστοί και οι δύο αρχικά όχι για τις στυλιστικές τους οδηγίες και προτιμήσεις, αλλά για το λογοτεχνικό τους έργο, ο καθένας στην κατηγορία του. Κι όμως, τους αγαπήσαμε κι εδώ.

Ο Όσκαρ αναλαμβάνει την ένδυση, ενώ ο Έντγκαρ την επίπλωση, έχοντας γράψει ο καθένας το δικό του δοκίμιο όχι την ίδια στιγμή και όχι με την ίδια αφορμή. Αν και η σύνταξη των κειμένων τους απέχει, χρονολογικά, αρκετά από τη δική μας εποχή, αυτό δεν σημαίνει ότι στερούνται διαχρονικότητας, το αντίθετο μάλιστα.

Η αισθητική καλλιεργείται και η ύπαρξη και βελτίωσή της έχει σχέση με το πολυδιάστατο της νοημοσύνης, το οποίο είναι καλό να τροφοδοτείται ανελλιπώς, πέρα από κάθε δεξιότητα ή χάρισμα. Και αυτό ξεκινά από τη βρεφική μας ηλικία.

Ο Έντγκαρ γράφει πως η φιλοσοφία της επίπλωσης είναι στοιχείο πολιτισμού και αναλύει συνοπτικά ακόμα και στοιχεία κουλτούρας των εθνών, ως προς το αντικείμενο. Είναι σαφής ο διαχωρισμός που κάνει μεταξύ πολιτισμένης επίπλωσης και πλούσιας επίπλωσης. Η επίδειξη σπατάλης δεν ισούται με επίδειξη μιας καλλιεργημένης αισθητικής.

Και οι δύο καταγγέλλουν την αισθητική διαφθορά.

Κρατάμε από το δοκίμιο του Όσκαρ δυο μικρά αποσπάσματα, για να σας παρουσιάσουμε. Ο ίδιος πίστευε πως η Ομορφιά πάντοτε πηγάζει από μέσα μας, δεν την ορίζει το Έξω, η όποια καλλωπιστική προσθήκη.  

«Εάν ένα παιδί μελετήσει τον ανθρώπινο σώμα, θα μάθει πολλούς και πολύτιμους κανόνες ένδυσης. Θα μάθει, για παράδειγμα, πως η μέση είναι μια πολύ όμορφη και διακριτική καμπύλη, όσο πιο διακριτική τόσο πιο όμορφη, και όχι, όπως φαντασιώνεται παράλογα ο ράφτης, μια απότομη ορθή γωνία που ξεφυτρώνει στο κέντρο του σώματος. Θα μάθει πως η ομορφιά δεν έχει να κάνει με το μέγεθος. Αυτή η θέση μοιάζει πολύ προφανής. Και όντως είναι. Κάθε αλήθεια είναι προφανής μόλις τη διακρίνεις. Το μόνο δύσκολο είναι να τη διακρίνεις. Το μέγεθος είναι τυχαίο γεγονός, όχι ποιοτικό στοιχείο Ομορφιάς.»

«Το ωραίο φαίνεται πάντοτε καινούργιο και ηδονικό. Δεν μπορεί να γίνει παλιομοδίτικο, όπως δεν μπορεί και το λουλούδι. Η μόδα αδιαφορεί για την ατομικότητα των πιστών της […] απλώς διατάζει τους πάντες να ντύνονται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, μέχρι να σκαρφιστεί μια νέα διαφθορά.»

Και από το δοκίμιο του Έντγκαρ αντιγράφουμε άλλα δυο σημεία, για να καλύψουμε και το δικό του θέμα, για το οποίο ο ίδιος θεωρεί πως βασίζεται σε ολόκληρη φιλοσοφία και είναι θέμα πολιτισμού, όπως προαναφέραμε.

«Η μάζα, αναζητώντας πρότυπα, οδηγείται απερίσκεπτα στο «πάντρεμα» δύο εντελώς διαφορετικών ιδεών: της μεγαλοπρέπειας και του ωραίου. Εν ολίγοις, η τιμή ενός επίπλου έχει αναχθεί για εμάς σε -μάλλον- αποκλειστικό κριτήριο της διακοσμητικής του αξίας. Και αυτό το κριτήριο, από τη στιγμή που καθιερώθηκε, έχει ανοίξει τον δρόμο σε μια σειρά παρόμοιων σφαλμάτων, που μπορεί εύκολα να τα ανιχνεύσει ακόμα κι ένας άξεστος βλάκας.»

«Η αισθητική διαφθορά είναι μέρισμα και “παράσημο” της βιομηχανίας παραγωγής δολαρίου. Όσο αυξάνεται ο πλούτος, τόσο σκουριάζουν οι ιδέες μας.»

Έκπληξη ευχάριστη το επίμετρο της εκδότριας, το οποίο μας εκφράζει απόλυτα και καλύπτει το θέμα της μόδας και της αισθητικής, τοποθετώντας τον αναγνώστη ενώπιος ενωπίω των επιλογών του, των πεποιθήσεών του, των προτύπων και των αξιών που καλλιεργεί, υιοθετεί, αναπαράγει.

Εντός της κοινωνικοποίησης επωάζει και η καλλιέργεια της αισθητικής αλλά και η κριτική σκέψη. Πόσο ξεκάθαρη στο επίμετρο η θέση και εξήγηση δύο διαφορετικών εννοιών, της αισθητικής και της μόδας.

Μετά από όλα αυτά, εσείς περνάτε καλά με τον συγκεκαλυμένο κοινωνικό έλεγχο που ασκεί η μόδα στην καθημερινότητά σας;

Καλή ανάγνωση!

 

Βιογραφικό: Η Σοφία Πολίτου - Βερβέρη γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε στον Πειραιά, ζει στη Ραφήνα. Σπούδασε μουσική και άλλα. Εργάζεται στον χώρο του βιβλίου. Είναι παντρεμένη κι έχει δύο παιδιά. Κειμενογραφεί και με το ψευδώνυμο S.Equinoux