Skip to main content
01-11-2018

Παρουσίαση-Κριτική βιβλίου: Κατερίνα Παπαγαρυφάλλου, Ο Τρεχαλητής και η Τίποτα, εκδόσεις Μεταίχμιο

Διαβάσαμε το εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο Ο Τρεχαλητής και η Τίποτα, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και η πρώτη σκέψη που ήρθε αυθόρμητα στο μυαλό είναι πως εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα βιβλίο – κομψοτέχνημα.

Το ευαίσθητο, συγκινητικό και αισιόδοξο κείμενο ανήκει στην αθηναία συγγραφέα, κυρία Κατερίνα Παπαγαρυφάλλου, που καταπιάνεται με τη διαφορετικότητα, με σκηνικό τον χώρο του σχολείου. Η ίδια η συγγραφέας είναι εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και σίγουρα έχει συναντήσει σε κάποια σχολική αίθουσα τους δύο μικρούς ήρωες του βιβλίου της.

Η εντυπωσιακή και ζεστή εικονογράφηση, γεμάτη πανέμορφα παραδοσιακά στοιχεία και αστικά καρέ περασμένων δεκαετιών, όλα σε μια πολύ επιμελημένη και μοντέρνα απόδοση,  ανήκουν στη βολιώτισσα εικονογράφο, κυρία Θέντα Μιμιλάκη.

Μια υπέροχη ζωγραφισμένη ανθοδέσμη αγριολούλουδων υποδέχεται στις πρώτες σελίδες τον αναγνώστη, μικρό και μεγάλο. Το στήσιμο του βιβλίου βοηθάει στην εύκολη και ευχάριστη ανάγνωση. Το ταίριασμα των εικόνων -πραγματικά έργα τέχνης- με την ευαισθησία και τα μηνύματα του κειμένου είναι απόλυτο.

Λίγα λόγια για την ιστορία. Έχουμε ένα γαλανομάτικο αγόρι, τον «Τρεχαλητή», έτσι αυτοαποκαλείται στα όνειρά του, όπου είναι το μόνο πεδίο που μπορεί να σταθεί όρθιος και να τρέξει χωρίς δυσκολία. Ο Τρεχαλητής κινείται με μια αναπηρική καρέκλα. Δύο μεγάλες ρόδες τον βοηθούν από τη μια, τον περιορίζουν από την άλλη, γι’ αυτό και στο σχολείο είναι λιγοστές οι δράσεις του. Έτσι, μοιραία απομονώνεται από το σύνολο της τάξης, του σχολείου. Όμως δεν είναι ο μόνος. Ένα μικρό καστανό κορίτσι, ένα ευαίσθητο και λιγομίλητο πλασματάκι ζωγραφίζει κα-τα-πλη-κτι-κά, αλλά ποιος να το μάθει; Κανείς δεν ασχολείται μαζί της, να μάθει γι’ αυτήν, παρά μόνο τη φωνάζουν «Τίποτα», γιατί συνήθως τα μάγουλά της κοκκινίζουν και δεν απαντάει σε τίποτα… Τα όμορφά της γράμματα αστράφτουν στα όνειρά της κι εκείνη ευτυχισμένη μέσα στο ονειρικό τοπίο, δεν κλαίει αλλά γελάει με την καρδιά της.

Όταν το «αγόρι με τις ρόδες» συναντάει τη μικρή «Τίποτα», κάτι συμβαίνει και αλλάζει με τρόπο μοναδικό η μοναξιά των δύο παιδιών. Η αρχική συστολή ξεπερνιέται και μια αληθινή φιλία απλώνει τις ρίζες της βαθιά. Τα όνειρά τους προσγειώνονται στη γη και η καθημερινότητά τους γεμίζει χρώματα, γράμματα και αριθμούς. Και μαζί, μια ομάδα δυνατή, περνούν το δικό τους μήνυμα στο συνηθισμένο, στο βολικό και το ομοιογενές και δίνουν στο διαφορετικό και το ιδιαίτερο μια άλλη διάσταση, αυτή που μόνο οι καρδιές των παιδιών μπορούν να καταφέρουν.

Καλή σας ανάγνωση!

 

Βιογραφικό
Η Σοφία Πολίτου - Βερβέρη γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε στον Πειραιά, ζει στη Ραφήνα. Σπούδασε μουσική και άλλα. Εργάζεται στον χώρο του βιβλίου. Είναι παντρεμένη κι έχει δύο παιδιά. Κειμενογραφεί και με το ψευδώνυμο S.Equinoux.