Παρουσίαση – Κριτική βιβλίου | Φιλίπ Ζαλμπέρ, Και μετά…, εκδόσεις Μίνωας - Nakasbookhouse.gr Skip to main content
04-06-2020

Παρουσίαση – Κριτική βιβλίου | Φιλίπ Ζαλμπέρ, Και μετά…, εκδόσεις Μίνωας

Φιλίπ Ζαλμπέρ, Και μετά…, εκδόσεις Μίνωας

Θυμάμαι, παιδί του δημοτικού, είχα ένα μεγάλο λευκό βιβλίο με παραμύθια. Μέσα είχε μια ιστορία με τίτλο «Για τα παιδιά που λένε πάντα “Και μετά;”» Ήταν από αυτά που διάβαζα συχνά, γιατί με έκανε να γελάω. Τώρα, αντικρίζοντας το βιβλίο του Φιλίπ Ζαλμπέρ, με τίτλο Και μετά… ταξίδεψα στο παρελθόν, και αισθάνθηκα πολύ ωραία, επαναφέροντας στη μνήμη μου τις καλές αναμνήσεις που εκείνη η συλλογή παραμυθιών μου άφησε.

Για να δούμε, όμως, τι λέει τώρα αυτή η νέα παιδική έκδοση, σε μετάφραση Πετρούλας Γαβριηλίδου. Σίγουρα θα κατηγοριοποιηθεί στα «αγαπημένα παιδικά» μου, αυτά με την καλαίσθητη εικονογράφηση, τα λίγα λόγια αλλά… τα καλά τα λόγια.

Ένα μικρό κορίτσι παρατηρεί μια πεταλούδα, που αναπαύεται πάνω σε ένα λουλούδι. Πλησιάζει το χεράκι του για να την αγγίξει, όμως, τότε ακούγεται η φωνή της μαμάς που του λέει πως αν πειράξει την πεταλούδα, θα πετάξει μακριά και μετά…

…Και μετά… μια ιστορία ξεκινά, ξετυλίγεται, κυλάει, ρίχνει σαν το ντόμινο τη μια εικόνα μετά την άλλη και στο τέλος κάνει έναν ολόκληρο κύκλο, επανέρχεται στην αρχική εικόνα, αυτή του κοριτσιού και της μητέρας του.

Τι περιλαμβάνει, όμως, αυτός ο αφηγηματικός κύκλος; Πρώτα μια πεταλούδα κι ένα λουλούδι και μετά… ένα σκαθάρι, ένα ποτάμι και το φράγμα του, έναν τυφλοπόντικα και τη δαιδαλώδη φωλιά του, τη γούνα μιας αρκούδας, το καραβάνι ενός τσίρκου, βράχους, δέντρα, αυτοκίνητα, σπίτια, κτίρια… Όλα μπορούν να παρασυρθούν.

Πολλά μπορούν να συμβούν από μια και μόνο απλή πράξη. Από μια άστοχη κίνηση. Το παιδί αυτό δεν το γνωρίζει, γιατί το παιδί αρέσκεται να μαθαίνει εμπειρικά, παρά την όποια παραίνεση. Και αν είναι έστω και λίγο υποψιασμένο, αυτό δεν είναι αρκετό για να σταματήσει τη φυσική του περιέργεια. Μεγαλώνοντας, όμως, συνειδητοποιεί ότι όλες οι πράξεις έχουν συνέπειες και ωριμάζει δομώντας μέσα του ένα τρόπο σκέψης πιο σύνθετο, χωρίς, όμως, να απολείπει ο ενθουσιασμός και το παιχνίδι.

Καλή ανάγνωση!

 

Συντάκτρια κειμένου: Η Σοφία Πολίτου - Βερβέρη γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε στον Πειραιά, ζει στη Ραφήνα. Σπούδασε μουσική και άλλα. Εργάζεται στον χώρο του βιβλίου. Είναι παντρεμένη κι έχει δύο παιδιά. Κειμενογραφεί και με το ψευδώνυμο S.Equinoux