Skip to main content
05-02-2019

Παρουσίαση-Κριτική του βιβλίου: Κωνσταντίνος Λουκόπουλος, Οι πόλεις το χειμώνα, εκδόσεις Έναστρον

Η κυκλοφορία της συλλογής μικροκειμένων & διηγημάτων μπονζάι Οι πόλεις το χειμώνα του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου, από τις εκδόσεις Έναστρον, είναι μια μεγάλη και ευχάριστη έκπληξη στον εκδοτικό χώρο. Ο ενθουσιασμός μας δεν έχει μέγεθος μπονζάι, αντιθέτως, θα λέγαμε για αυτήν την εργασία πως είναι ένα πολύτιμο βιβλίο που θα επηρεάσει το συγκεκριμένο είδος γραφής θετικά. Ελπίζουμε να έχει απήχηση όχι μόνο στο αναγνωστικό κοινό, αλλά και στους ανθρώπους του βιβλίου που διακρίνουν την καλή ποιότητα και τη βραβεύουν, όταν αυτή κυκλοφορεί στα ράφια των βιβλιοπωλείων.

Το βιβλίο χωρίζεται στις ενότητες: «Οι πόλεις το χειμώνα», «Εγκιβωτισμοί – Οντολογία ενός ακούσιου περιορισμού» και «Κείμενα για την αφαλάτωση – Αυτοανάλυση και η συνακόλουθη δυνητική σιωπή».

Έντονη η ποιητική ατμόσφαιρα,  προσωπική υπόθεση το κέντημα των λέξεων. Πλούσια και ουσιώδης η χρήση της ελληνικής γλώσσας. Η οπτική του κόσμου μέσα από τη Φυσική επιστήμη, σε συνδυασμό με την Ιστορία και Φιλοσοφία των Επιστημών (οι σπουδές του συγγραφέα μοιραία -ευτυχώς!- προσδιορίζουν και τη γραφή του), όχι απλά διακρίνεται, αλλά είναι το κύριο χαρακτηριστικό που κάνει αυτά τα λογοτεχνικά διαμαντάκια να ξεχωρίζουν.

Ταξίδια, πολλά ταξίδια, άγνωστα μέρη που τα οικειοποιούνται άνθρωποι τολμηροί, άνθρωποι σε αδιέξοδο, αδιάφοροι (και αδιάφθοροι;), εύθραυστοι, συνοδοιπόροι, αποστασιοποιημένοι παρατηρητές. Πολλές οι περιηγήσεις, πολλά τα διαβάσματα, πολλές οι αλλιώτικες αναγνώσεις των ανθρώπων του κόσμου.

Σταθερή η αναφορά της απώλειας αγαπημένων προσώπων που εμφανίζεται στα κείμενα, παράλληλα με τις προσωπικές αναζητήσεις και ανακαλύψεις του συγγραφέα. Η φθορά, η αρχή και το τέλος της ύπαρξης, αυτό που μένει ή δεν μένει. Οι νόμοι της Φυσικής, αν και φαίνεται να εξηγούν το αόρατο και το σουρεαλιστικό αυτού του κόσμου, τελικά δείχνουν ανάλγητοι στο μη ανατρέψιμο, συνεργάτες για την εκπλήρωση της μοίρας.

Αυτή η υπέροχα διαφορετική, ανανεωτική οπτική που δίνει ο συγγραφέας στα γεγονότα, στις εικόνες, καθηλώνουν τον αναγνώστη και δίνουν μια νέα ώθηση στη σκέψη.
Η εικόνα του εξωφύλλου είναι έργο του καλλιτέχνη Γιώργου Κόρδη που συμπληρώνει αρμονικά το περιεχόμενο του βιβλίου.

«Η σιωπή είναι μια παγίδα διήγησης», γράφει ο συγγραφέας στη σελίδα 101. Εμείς αδημονούμε να διαβάσουμε την επόμενη εκδοτική του περιπέτεια με μεγάλη προσοχή και ευχαρίστηση.

Ο συγγραφέας
Ο Κωνσταντίνος Χ. Λουκόπουλος γεννήθηκε στην Ελευσίνα κι έχει σπουδάσει Φυσική στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης στο ΕΚΠΑ. Ποιήματά του και πεζά έχουν δημοσιευτεί σε έντυπα (Πολιτιστική (1984, 1985), Ρεύματα (1992), Οροπέδιο (2018)) και σε διαδικτυακά περιοδικά (bibliotheque, Ποιείν, Στάχτες, Περί Ου) στον τόμο "Η τέχνη του Γράφειν" (Καστανιώτης - 1993)), στους συλλογικούς τόμους της διαδικτυακής ομάδας CRAFT ("CRAFTBOOK I" (Γαβριηλίδης - 2013), "CRAFTBOOK II - Ετερότητα" (μικρές εκδόσεις - 2015), στις ανθολογίες "DiP generation" (Θράκα - 2016, Μανδραγόρας - 2018). Κείμενά του και ποιήματα, στοιχειοθέτησαν την παράσταση των Αισχυλείων 2017, Επιτάφιος εν Ελευσίνι, σε σκηνοθεσία Χρήστου Δήμα με τη συμμετοχή της Λαϊκής Ορχήστρας Μίκης Θεοδωράκης. Στη συνέχεια εκδόθηκαν υπό την αιγίδα του Π.Α.Κ.Π.Π.Α. Ελευσίνας, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της πρωτοβουλίας Ελευσίνα 2021 - Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, μαζί με την ομώνυμη ποιητική συλλογή (μικρές εκδόσεις - 2018) και το DVD της παράστασης. Υπήρξε συγγραφέας βιβλίων Φυσικής στις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και Έναστρον. Διατηρεί το ιστολόγιο " Έλευσις, ένα ταπεινό ενδιαίτημα αθανασίας".

Βιογραφικό αρθρογράφου

Η Σοφία Πολίτου - Βερβέρη γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε στον Πειραιά, ζει στη Ραφήνα. Σπούδασε μουσική και άλλα. Εργάζεται στον χώρο του βιβλίου. Είναι παντρεμένη κι έχει δύο παιδιά. Κειμενογραφεί και με το ψευδώνυμο S.Equinoux.