Skip to main content
27-12-2019

Ο Ισίδωρος Ζουργός και το βιβλίο του "Οι ρετσίνες του βασιλιά", από τις εκδόσεις Πατάκη

Ο Ισίδωρος Ζουργός γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1964, όπου ζει και εργάζεται ως δάσκαλος. 
Έχει γράψει τα µυθιστορήµατα  Φράουστ (Νέα Σύνορα - Α.Α Λιβάνη, 1995, νέα, αναθεωρηµένη έκδοση από τις Εκδ. Πατάκη, 2010), Αποσπάσµατα από το βιβλίο του ωκεανού (Εκδ. Πατάκη, 2000, νέα έκδοση από τις Εκδ. Πατάκη, 2007), Η ψίχα εκείνου του καλοκαιριού (Εκδ. Πατάκη,2002), Στη σκιά της πεταλούδας (Εκδ. Πατάκη, 2005), Η αηδονόπιτα (Εκδ. Πατάκη, 2008), Ανεµώλια (Εκδ. Πατάκη, 2011, Βραβείο Αναγνωστών του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου), Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλµοσίνο (Εκδ. Πατάκη, 2014, Ειδικό Βραβείο βιβλιοπωλείων Public 2015) και Λίγες και µία νύχτες (Εκδ. Πατάκη, 2017, Βραβείο περιοδικού Κλεψύδρα 2017). 
Επίσης συνέγραψε µε τον σκηνοθέτη Πάνο Καρκανεβάτο το σενάριο της µεγάλου µήκους ταινίας Όχθες που προβλήθηκε τον Μάρτιο του 2015.  Είναι µέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.

Το μυθιστόρημα σας Οι ρετσίνες του βασιλιά, από τις εκδόσεις Πατάκη, ξετυλίγεται στη διάρκεια ενός έτους και πλήθος χρονικών προσδιορισμών οριοθετούν την εξέλιξή του. Τοποθετείται και χρονολογικά σε συγκεκριμένη εποχή της ελληνικής ιστορίας;
Βρισκόμαστε σε κάποιο από τα τελευταία χρόνια της περιόδου της οικονομικής κρίσης που ξεκίνησε το 2010.

Πώς προέκυψε η πολυεπίπεδη πραγματικότητα της ιστορίας και η σύνδεση με τον βασιλιά Ληρ και τον Ραμπελαί; Τι προσφέρει αυτή η διακειμενικότητα στη δράση, στην εξέλιξη και στους χαρακτήρες του βιβλίου;
Βασικό κύτταρο της αφήγησης είναι η αποδόμηση ενός εξουσιαστικού προσώπου λόγω των γηρατειών και της μοναξιάς σε έναν κόσμο που αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς.
Ο Λεόντιος Έξαρχος, βασικός χαρακτήρας του μυθιστορήματος είναι ένας άνδρας οικονομικά και κοινωνικά επιτυχημένος. Έχει περάσει την έβδομη δεκαετία της ζωής του αφού έχει εξουσιάζοντας μια ολόκληρη ζωή τη γυναίκα του η οποία έχει πεθάνει πρόσφατα αλλά και τις τρεις κόρες του. Βυθισμένος σε έναν διαρκή εσωτερικό μονόλογο αλλά συχνά και στη σιωπή αποτραβιέται σε ένα μικρό χωριό καθώς με το πέρασμα της κάθε μέρας η ισχύς και η αυτοπεποίθησή του φυλλοροούν. Συνειρμικά και μέσα από μια διάθεση διακειμενικής συνομιλίας είναι αναπόφευκτη η συνάντηση με τον Βασιλιά Ληρ του σαιξπηρικού κόσμου και την πτώση του. 
Ο ξένοιαστος κόσμος του Ραμπελαί με τις αποενοχοποιημένες απολαύσεις στέκει πιο πίσω στο σκηνικό, διακριτικά, ως μέθη, γέλιο και  συντροφιά σε ένα χωριάτικο καφενείο, ως σανίδα σωτηρίας στην υπαρξιακή ερημιά και τον ίλιγγο του βασιλιά.

Αυτή η διακειμενική συνομιλία σημαίνει κάτι και για εσάς τον ίδιο πέρα από το βιβλίο σας; Αποκαλύπτει ενδεχομένως τις προσωπικές λογοτεχνικές σας προτιμήσεις;
Είναι αναμενόμενο η πρόθεση συνομιλίας ενός συγγραφέα με άλλα κείμενα να συμβαίνει γιατί ίσως τα άλλα κείμενα έχουν κάτι ιδιαίτερο να του πουν. Το προσωπικό μου βίωμα στον Σαίξπηρ ως αναγνώστη και θεατή με έχει οδηγήσει στο συμπέρασμα πως ο κόσμος των έργων του είναι συμπαγής και ακλόνητα επίκαιρος. Από την άλλη ο αναγεννησιακός κόσμος του Ραμπελαί παραμένει ελκυστικός μέσα από μια διασκεδαστική τερατολογία και αφέλεια, γήινος, κόσμος των αισθήσεων, καρναβαλικός, ξένοιαστος.

Όπως και στα προηγούμενα βιβλία σας, έτσι κι εδώ ο λόγος ρέει αβίαστα και συμπαρασύρει τον αναγνώστη σε ευχάριστη και ελκυστική ανάγνωση. Πώς οδηγείστε στις γλωσσικές επιλογές και στην επιλογή του ύφους;
Το ύφος στη γραφή δεν είναι τόσο θέμα επιλογής αλλά αναπνοής, είναι ο τρόπος να υπάρχει ο νους, η καρδιά και το σώμα εις σάρκαν μίαν. Είναι ανάβλυσμα και ένστικτό, είναι δακτυλικό αποτύπωμα, γι’ αυτό και μοναδικό για τον καθένα.

Υπάρχει κάτι αλληγορικό στο ξεδίπλωμα της ιστορίας ή στη διαμόρφωση των χαρακτήρων; Και ποιον θα ορίζατε ως σκοπό του μυθιστορήματος, την αποκάλυψη των χαρακτήρων ή την αποκάλυψη μιας γενικότερης αλήθειας;
Η αλληγορία είναι προφανής και ως προς αυτά τα δύο που αναφέρατε το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Πάντως η λέξη αποκάλυψη στη λογοτεχνία πρέπει κατά τη γνώμη μου να χρησιμοποιείται με φειδώ, μιας και η λέξη παραπέμπει στη σήμανση μιας και μοναδικής αλήθειας. Το μυθιστόρημα όμως ως είδος εμπεριέχει μια πολυσημία, οι νοηματοδοτήσεις συχνά είναι πολλές και ίσως καμιά φορά και αντικρουόμενες. Ευτυχώς, γιατί έτσι εκτιμούμε την ανάγνωση ως έναν στίβο ελευθερίας.

Ετοιμάζετε κάποιο νέο έργο; Αν ναι, θα θέλατε να μας αποκαλύψατε κάτι από το θέμα του;
Υπάρχει κάτι που επωάζεται στον ζεστό αέρα του χρόνου που περνά. Είναι όμως πολύ νωρίς να πούμε κάτι περισσότερο.

Πού μπορούμε να σας συναντήσουμε διαδικτυακά αλλά και από κοντά;
Είναι επιλογή μου να μην έχω καμιά διαδικτυακή παρουσία. Όσοι φίλοι και φίλες θα ήθελαν να συζητήσουμε από κοντά μπορούν να παρευρεθούν σε κάποια από τις πολλές παρουσιάσεις και συναντήσεις που γίνονται αυτούς τους μήνες. Ενημέρωση γι’ αυτές μπορούν να έχουν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του εκδοτικού μου οίκου.