Νόμπελ Λογοτεχνίας 2023 | Ο νικητής - Nakasbookhouse.gr Skip to main content
05-10-2023

Νόμπελ Λογοτεχνίας 2023 | Ο νικητής

Σήμερα 5 Οκτωβρίου 2023 η Σουηδική Ακαδημία ανακοίνωσε το νικητή του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας, για το έτος 2023.

Στο νορβηγό συγγραφέα Γιόν Φόσε απονεμήθηκε το φετινό βραβείο του Νόμπελ Λογοτεχνίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ακαδημίας, το βραβείο του δοθηκε για τα «καινοτόμα θεατρικά έργα και την πεζογραφία του, που δίνουν φωνή στο ανείπωτο». 

Ο Γιον Φόσε, με το μινιμαλιστικό και υπερ-νατουραλιστικόι ύφος του ανανέωσε ριζοσπαστικά το τοπίο της Νορβηγικής δραματουργίας. Έχει γράψει πλήθος μυθιστορημάτων, θεατρικών έργων, ποιητικών συλλογών, δοκιμίων και παιδικών βιβλίων, μεταξύ των οποίων «Το άλλο όνομα» που κυκλοφόρησε πρόσφατα στην ελληνική γλώσσα.

Ο Γιόν Φόσε, γεννημένος στο Haugesund το 1959, θεωρείται ως ο πιο σημαντικός Νορβηγός συγγραφέας μετά τον Ίψεν.

Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε σαράντα γλώσσες· τα θεατρικά του ανεβαίνουν από σπουδαίους σκηνοθέτες σε όλον τον κόσμο. Έχει τιμηθεί με σημαντικά βραβεία συμπεριλαμβανομένου και του βραβείου Ίψεν.

Σπούδασε συγκριτική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Bergen και δίδαξε στην Ακαδημία Δημιουργικής Γραφής στο Hordaland. Το 1983 εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα «Κόκκινο, μαύρο» το οποίο ακολούθησαν πληθώρα άλλων μυθιστορημάτων, ποιητικών συλλογών, δοκιμίων και παιδικών βιβλίων. Το 1994 έγραψε το πρώτο του θεατρικό έργο «Και δε θα χωρίσουμε ποτέ», που ανέβηκε στην Εθνική Σκηνή του Bergen. Ακολούθησαν τα: «Κάποιος θα έρθει», «Το παιδί», «Το όνομα», για το οποίο τιμήθηκε με το Βραβείο 'Ιψεν, «Η νύχτα τραγουδά τα τραγούδια της», «Όνειρο φθινοπώρου», «Μια μέρα καλοκαιριού», «Παραλλαγές θανάτου», «Χειμώνας», «Τόσο όμορφα», «Κορίτσι στον καναπέ» και πολλά άλλα.

Τον Αύγουστο του 2000 του απονεμήθηκε το Θεατρικό Βραβείο του Βορρά και τον Δεκέμβριο του 2003 χρίστηκε Ιππότης της Γαλλικής Λεγεώνας της Τιμής. 
 

Τα βιβλία του Jon Fosse https://www.nakasbookhouse.gr/author/jon-fosse