Skip to main content
07-01-2019

Μικρές Ιστορίες | Το μαγικό κασκόλ

Περπατώντας στα στενά της Αθήνας είδε ένα κασκόλ κρεμασμένο. Στην αρχή το προσπέρασε, όπως συνήθως κάνουμε όταν περπατάμε βιαστικά ακόμα και αν δεν έχουμε να πάμε σε κάποια δουλειά. Κάνοντας δυο βήματα όμως σκέφτηκε πως απλά έχει βγει χωρίς συγκεκριμένο προορισμό και έτσι ξαναγύρισε για να ρίξει μια καλύτερη ματιά. Μερικές φορές προσποιείται πως έχει και εκείνη δουλειά και τρέχει να συμβαδίσει με τους Αθηναίους. Όταν όμως χαλαρώνει, βλέπει πράγματα μικρά όπως αυτό το κασκόλ ή κοιτάζει ψηλά, χαζεύοντας τα κτήρια και τις παράξενες γωνιές που σχηματίζουν μερικές φορές. Στάθηκε για λίγο αναποφάσιστη. Θέλει να φωτογραφίσει το κασκόλ. Έβγαλε το κινητό και τη στιγμή που ακούστηκε το κλικ το κασκόλ άρχισε να λέει τη μικρή του ιστορία.

Πριν λίγες μέρες ήταν στην βιτρίνα ενός μεγάλου πολυκαταστήματος. Όλη μέρα χάζευε τον κόσμο που περνούσε απ’ έξω. Οι γιορτές των Χριστουγέννων πλησίαζαν μα οι περισσότεροι άνθρωποι ήταν συννεφιασμένοι, βιαστικοί, ελάχιστοι γυρνούσαν να το κοιτάξουν. Έτσι αποφάσισε να διαλέξει εκείνο την ιδιοκτήτρια του, για να τη ζεστάνει και να τη συντροφεύσει.

Ένα βράδυ λίγο πριν κλείσει το πολυκατάστοιμα ένα κορίτσι στάθηκε μπροστά του. Τα μάτια του ήταν κατακόκκινα. Το κασκόλ κατάβαλε πως το κορίτσι είχε κλάψει. Σκέφτηκε πως αυτό είναι το κορίτσι που θέλει να ζεστάνει και δίχως να χάσει στιγμή, έβαλε τα δυνατά του για να του τραβήξει το ενδιαφέρον. Ξαφνικά, ένα περαστικό αυτοκίνητο έριξε τους προβολείς του πάνω στο κασκόλ και το κορίτσι γύρισε να το κοιτάξει. Αμέσως μπήκε στο κατάστημα. Λίγα λεπτά αργότερα το κασκόλ βρισκόταν τυλιγμένο γύρω από το λαιμό του.

Μέχρι να πάνε σπίτι του, είχε μάθει τι του είχε συμβεί εκείνη τη μέρα. Γιατί το κασκόλ ήταν μαγικό, μπορούσε να αισθάνεται τις σκέψεις της ιδιοκτήτριάς του. Μπορούσε όμως και να τις επηρεάσει. Είδε πως είχε χάσει τη δουλεία του το πρωί και σκεφτόταν πόσο άσχημα θα περάσει τις γιορτές μέσα στο άγχος και τη στεναχώρια. Αμέσως το κασκόλ βάλθηκε να του αλλάξει διάθεση. Σε κάθε μαύρη σκέψη προσπαθούσε να του δείχνει και μια φωτεινή. Το νόμισμα έχει πάντα δυο όψεις, σωστά; Είχε την οικογένειά του, αγαπημένους φίλους και ένα κρυφό όνειρο πως ίσως ήρθε η στιγμή να το πραγματοποιήσει. Γιατί καμιά φορά συμβιβάζεσαι με τη ρουτίνα, βάζεις τα όνειρά σου μέσα στην ντουλάπα και τα ξεχνάς εκεί, μαζί με το αντισκωριακό. Αν είσαι τυχερή, κάποια στιγμή αυτά σε αναζητούν και ζητούν την πραγματοποίησή τους. Μερικές φορές τα πραγματοποιείς αργά ή γρήγορα, μα άλλες φορές τα ξεχνάς για πάντα. Έτσι η κοπέλα αποφάσισε πως ήρθε η στιγμή να κυνηγήσει το όνειρό της με όλες τις δυνάμεις της.

Την παραμονή των Χριστουγέννων έβαλε το καινούριο κασκόλ της για βγει με τους φίλους της, να ξεχαστεί και να μοιραστεί την απόφαση που είχε πάρει. Οι φίλοι χάρηκαν που την είδαν έτσι ενθουσιασμένη και είπαν πως θα τη στηρίξουν όπως και όσο μπορούσαν.

Φεύγοντας από το μπαράκι και έχοντας πιει λιγάκι παραπάνω το κασκόλ γλίστρησε από τον λαιμό της κοπέλας και βρέθηκε στον δρόμο. Μέσα στη χαρά και τη παραζάλη κανείς δεν το κατάλαβε, ούτε η ίδια η κοπέλα. Έτσι βρέθηκε στα χέρια ενός άστεγου, που το κρέμασε σ’ ένα σημείο ψηλό, μήπως και το γυρέψει η ιδιοκτήτριά του και το δει έτσι που θα το ανεμίζει ο ψυχρός αέρας.

Βάζοντας το κινητό ξανά στην τσάντα, συνέχισε τον δρόμο της. Σκέφτηκε πως το κασκόλ μάλλον περιμένει υπομονετικά τον επόμενο άνθρωπο που θα το έχει ανάγκη.

 

Βιογραφικό

Είμαι η Σταματία, αγαπώ το διάβασμα, τη μουσική και τη φωτογραφία. Μερικές φορές παιδεύω και τις λέξεις. Aν θέλεις να ακούσεις και τις μουσικές μου περιπέτειες θα με βρεις εδώ:  www.mixcloud.com/sta_matia/