Skip to main content
04-01-2019

Μαρκ Τουέιν, Ο αμερικανός κόμης, εκδόσεις Πατάκη

Μετάφραση: ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΖΑΧΑΡΙΑΔΟΥ
Επίμετρο: ΕΛΕΝΗ ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ

Ο νεαρός λόρδος Μπέρκλεϋ αποφασίζει να εγκαταλείψει τους τίτλους ευγενείας του, το επιβλητικό Κάστρο Τσόμλυ στην αγγλική ύπαιθρο και την αριστοκρατική ζωή του και να ταξιδέψει ως κοινός θνητός στην Αμερική, προκειμένου να υπερασπιστεί στην πράξη την πίστη του στην κοινωνική ισότητα. Θα τα καταφέρει να ζήσει όπως οι ανώνυμοι απλοί άνθρωποι; «Ναι, καλά!» απαντά ο πατέρας του, κόμης του Ρόσμορ.

Από την άλλη, ο Μάλμπερρυ Σέλλερς, συνταγματάρχης, νομικός πράκτωρ, μέντιουμ, υπνωτιστής, πνευματικός και θεραπευτής, ένας αλλοπαρμένος εφευρέτης στην Ουάσινγκτον, θα βρεθεί από ένα γύρισμα της τύχης κληρονόμος της κομητείας του Ρόσμορ στην Αγγλία.

Γύρω από αυτούς τους δύο κεντρικούς ήρωες, ο Τουέιν, βαθύς γνώστης της ανθρώπινης φύσης και των αντιφάσεών της, διεισδυτικός παρατηρητής του μεγαλείου του ανθρώπου και της, ταυτόχρονης, μικρότητάς του, στήνει μια ιστορία καταιγιστικού χιούμορ με υπερβολικά κωμικές καταστάσεις και απίστευτα τραγελαφικές συμπτώσεις, που θυμίζει τους Μόντι Πάιθον. Η σατιρική πένα του Τουέιν ξεσπαθώνει στον Αμερικανό κόμη –που μεταφράζεται για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα– και δεν αφήνει τίποτα όρθιο (πολιτική, θρησκεία, εργατικά συνδικάτα, στερεότυπα και προκαταλήψεις, τις παραδεδομένες πεποιθήσεις της εποχής του, την ανθρώπινη φύση την ίδια), σε ένα μυθιστόρημα που ασχολείται με το ζήτημα της κατασκευασμένης ταυτότητας στις βιομηχανικές κοινωνίες στα τέλη του 19ου αιώνα.

Συγγραφέας

Ο Μαρκ Τουέιν, το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Σάμιουελ Λάνγκχορν Κλέμενς, γεννήθηκε στη Φλόριντα της πολιτείας του Μιζούρι των Ηνωμένων Πολιτειών το 1835. Οι εμπειρίες του από τα παιδικά του χρόνια στην πόλη Χάννιμπαλ, επίσης στο Μιζούρι, πλάι στον Μισσισσιππή, αξιοποιήθηκαν μυθοπλαστικά στο μυθιστόρημά του Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ (1876). Έχασε τον πατέρα του το 1847 και υποχρεώθηκε τότε να εγκαταλείψει το σχολείο και να εργαστεί. Το 1853 έφυγε από το σπίτι του, για να αναζητήσει την τύχη του εργαζόμενος ως τυπογράφος και αρθρογράφος. Το 1857 έγινε μαθητευόμενος οδηγός ποταμόπλοιου στον Μισσισσιππή της παιδικής του ηλικίας, και σύντομα οδηγός,
μια καριέρα η οποία έλαβε υποχρεωτικά τέλος όταν ξέσπασε ο Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος. Ύστερα από μια σύντομη θητεία ως βοηθός του αδερφού του Οράιον, που είχε διοριστεί γραμματέας του κυβερνήτη της Νεβάδα, ο Τουέιν προσπάθησε χωρίς επιτυχία να βρει μια φλέβα ασημιού. Οι εμπειρίες του στην αμερικανική Δύση αποτέλεσαν τη βάση για ένα βιβλίο ταξιδιωτικής λογοτεχνίας υπό τον τίτλο Roughing It (1872). Το 1863 χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το ψευδώνυμο «Μαρκ Τουέιν», που σημαίνει την εντολή για τη μέτρηση του ασφαλούς για τα ποταμόπλοια βάθους. Το 1864 εγκαταστάθηκε στο Σαν Φρανσίσκο, όπου εργάστηκε για τοπικές εφημερίδες, γράφοντας αστείες ιστορίες και ρεπορτάζ. Το 1866 ταξίδεψε στις Νήσους Σάντουιτς, ως απεσταλμένος εφημερίδας, προκειμένου να γράψει μια σειρά από ταξιδιωτικά άρθρα που γνώρισαν θερμότατη υποδοχή. Έναν χρόνο μετά ταξίδεψε στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή και τα κείμενά του αυτά αποτέλεσαν τη βάση για το πρώτο βιβλίο του, The Innocents Abroad (1869). Το 1870 παντρεύτηκε την Ολίβια (Λίβυ) Λάνγκντον, με την οποία απέκτησε έναν γιο και τρεις κόρες. Από το 1872 και μέχρι το 1891, ο Τουέιν έζησε με την οικογένειά του στο Χάρτφορντ του Κονέκτικατ, όπου ολοκλήρωσε μερικά από τα σημαντικότερα έργα του. Οι Περιπέτειες του Χάκλμπερρυ Φιν ήταν το πρώτο βιβλίο που εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο του ίδιου του Τουέιν, The Charles L. Webster and Company, το 1885. Στα όρια της χρεοκοπίας, το 1891 εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Ευρώπη, από όπου επέστρεψε στην Αμερική το 1900. Έκτοτε, υιοθέτησε σκληρή στάση απέναντι στην αμερικανική κυβέρνηση, ως αντιπρόεδρος της Αμερικανικής Αντι-Ιμπεριαλιστικής Ένωσης (American Anti-Imperialist League). Ο Τουέιν, με το λαμπερό χιούμορ του, την αριστουργηματική σατιρική του φλέβα, την εξαίσια λογοτεχνική γραφή του, τα αξιομνημόνευτα ταξιδιωτικά του κείμενα και τα χαρισματικά δοκίμιά του, έγινε ο πιο δημοφιλής Αμερικανός συγγραφέας, που αγαπήθηκε από αναγνώστες σε όλο τον κόσμο. Πέθανε το 1910.