Κλασικοί Συγγραφείς: Ζωρζ Σαρή - Nakasbookhouse.gr Skip to main content
25-05-2017

Κλασικοί Συγγραφείς: Ζωρζ Σαρή

Αγωνίστρια για την ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης

Το 1925, στην Αθήνα, γεννιέται η Ζωρζ Σαρή, ηθοποιός και βραβευμένη συγγραφέας. Το πραγματικό της όνομα ήταν Γεωργία Σαριβαξεβάνη Καρακώστα και είχε μητέρα Γαλλίδα και πατέρα Έλληνα, Μικρασιάτη.

Η πρώτη επαφή της με τις τέχνες, συγκεκριμένα το θέατρο, έγινε σε μικρή ηλικία. Πρώτος της δάσκαλος ο Βασίλης Ρώτας, θεατρικός συγγραφέας, ποιητής, κριτικός και μεταφραστής. Αργότερα, αφού τελείωσε το σχολείο, γράφτηκε στη Δραματική Σχολή του Δημήτρη Ροντήρη, σπουδαίου θεατρικού σκηνοθέτη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

 Το 1940, όταν η Ζωρζ Ζαρή ήταν 15 χρονών, ξεσπάει ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος κι εκείνη συμμετέχει στην Αντίσταση και στην ΕΠΟΝ. Την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου, η Ζωρζ Σαρή τραυματίζεται και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Αγία Όλγα».

Το 1947 φεύγει, αυτοεξόριστη, στο Παρίσι. Εκεί, συνεχίζει τις σπουδές υποκριτικής στη Σχολή του Σαρλ Ντιλέν και γνωρίζεται με Γάλλους καλλιτέχνες ενώ παράλληλα θα συναντηθεί με πολλούς Έλληνες διανοούμενους και καλλιτέχνες που, αυτοεξόριστοι κι αυτοί, ζουν στη γαλλική πρωτεύουσα. Η φιλία που θα αναπτύξει με την Άλκη Ζέη (βλ. «Το καπλάνι της βιτρίνας») θα είναι τόσο ουσιαστική και βαθιά που η Σαρή θα την εξυμνήσει, χρόνια μετά, στο βιβλίο «Ε.Π.», που θα πει «Ενωμένες Πάντα».

Στη Γαλλία, θα γνωρίσει και τον μέλλοντα σύζυγό της, Μαρσέλ Καρακώστα με τον οποίο θα κάνει δύο παιδιά, τη Μελίνα και τον Αλέξη.

Το ξύπνημα του συγγραφικού ταλέντου

Το 1962 επιστρέφει στην Ελλάδα όπου εργάζεται ως ηθοποιός στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Το 1967, όμως, θα αναγκαστεί να φύγει και πάλι εξαιτίας της Δικτατορίας.

Η «παγωμένη» αυτή περίοδος, ήταν η αφετηρία της συγγραφικής σταδιοδρομίας της Ζωρζ Σαρή, με πρώτο έργο της, και μεγάλη εκδοτική και τηλεοπτική (αργότερα) επιτυχία, τον «Θησαυρό της Βαγίας» (πρώτη έκδοση 1969).

Ευτυχισμένη με τον νέο της ρόλο, που την εκφράζει απόλυτα, ξεκινά τις επισκέψεις στα σχολεία της χώρας, προκειμένου να προωθήσει το παιδικό βιβλίο και τη φιλαναγνωσία.  Μαζί με την Άλκη Ζέη, τη Θέτη Χορτιάτη, την Αγγελική Βαρελά, τη Λότη Πέτροβιτς - Ανδρουτσοπούλου, μεταξύ τους αυτοαποκαλούνται, χαρακτηριστικά, «οι παιδικές», δηλαδή οι συγγραφείς παιδικών βιβλίων.

Το 1970 εκδίδει «Το ψέμα», θίγοντας το διαζύγιο, ένα θέμα-ταμπού της ελληνικής κοινωνίας, την εποχή εκείνη. Άλλα βιβλία της που ακολουθούν, θίγουν πολιτικά και ιστορικά γεγονότα του κοντινού παρελθόντος. Το 1973, γράφει το κλασικό παιδικό της έργο «Το γαϊτανάκι». Το 1980 συγγράφει με τη νεαρή της κόρη, Μελίνα, το παιδική συλλογή «Ο φαντασμένος κι άλλα παραμύθια».

Το 1988 είναι υποψήφια για το διεθνές βραβείο Άντερσεν με το βιβλίο της «Τα χέγια». Το 1989 εκδίδει το βιβλίο της «Το παραράδιαμα», το οποίο χαρακτηρίζεται άρτιο και χάρη σε αυτό εκθειάζεται η συγγραφική ωριμότητα της Ζωρζ Σαρή.

Το 1994 κερδίζει τα βραβεία Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου και του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για το μυθιστόρημα «Νινέτ», ενώ το 1999 κερδίζει το βραβείο του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για το μυθιστόρημα «Ο χορός της βροχής».

Το 1996 συγγράφει με την Αργυρώ Κοκορέλη το βιβλίο «Μια αγάπη για δύο» ενώ το 2001 ενώνει ξανά τη συγγραφική της πένα με της κόρης της, Μελίνας Καρακώστα (μουσικός, συγγραφέας και μεταφράστρια) γράφοντας μαζί το βιβλίο «Με κλειστά χαρτιά». Δυστυχώς, το 2007 χάνει αναπάντεχα την κόρη της και η απώλεια αυτή τη στιγματίζει.

Το 2012 φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 87 χρονών.

Για το έργο της

Η συμβολή της στη λογοτεχνία είναι μεγάλη. Έγραψε είκοσι μυθιστορήματα, τέσσερα θεατρικά παιδικά έργα, εννιά παιδικά βιβλία και μία νουβέλα. Μετέφρασε από τη γαλλική στην ελληνική γλώσσα δεκατέσσερα μυθιστορήματα.

Η αφορμή για τη συγγραφή του πρώτου της βιβλίου («Ο θησαυρός της Βαγίας») υπήρξε ένα αυτοσχέδιο παιδικό παιχνίδι. Έκτοτε, έγραψε ορμώμενη από τα βιώματά της τα οποία είχε σαν βάση και πάνω σε αυτά ξεδίπλωνε τη μυθοπλασία, μπολιασμένη από παράλληλα στοιχεία της χρονικής περιόδου που αναφέρεται η υπόθεση αλλά και φανταστικές εικόνες που γεννιούνται στην ανάπτυξη του μυθιστορήματος. 

Στο σύνολό τους τα βιβλία της Ζωρζ Σαρή έχουν πυρήνα βιωματικό, εμπλουτισμένο με πολλά φανταστικά στοιχεία άλλα και ιστορικά γεγονότα. Από μέσα τους πηγάζει μία ενέργεια για ζωή, πάλη και ανθρωπιά, πολλή ανθρωπιά, υπερβολικές δόσεις αξιοπρέπειας, αλληλεγγύης, θάρρους και αισιοδοξίας. Εισάγει την πολιτική σκέψη, θίγει κοινωνικά ζητήματα, προάγει ανθρώπινες αξίες. Τα βιβλία της χαρακτηρίζονται από τα έντονα συναισθήματα, τη μοναδική αφηγηματική ευχέρεια και έκφραση, την αμεσότητα και το πάθος για ζωή.

Ενδεικτικοί Τίτλοι:

Μυθιστορήματα - παιδικά

  • Ο θησαυρός της Βαγίας 
  • Το ψέμα 
  • Τα στενά παπούτσια 
  • Τα Χέγια, προτάθηκαν για το βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν
  • Το παραράδιασμα 
  • Nινέτ,  Ά κρατικό βραβείο παιδικής λογοτεχνίας καί με βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου
  • Μια αγάπη για δύο (με την Αργυρώ Κοκορέλη)
  • Ο Χορός της ζωής βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου το 1999 (1998)
  • Κλειστά χαρτιά (με την κόρη της )
  • Το γαϊτανάκι (παραμύθι)
  • Ο φαντασμένος κι άλλα παραμύθια (με την κόρη της Μελίνα Καρακώστα)
  • Η κυρία Κλοκλό (8 τίτλοι)

Διακρίσεις:

1988: Υποψήφια για το διεθνές βραβείο Άντερσεν.

1994: Βραβεύθηκε με το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου (Βιβλίο: Η Νινέτ)

1994: Βραβείο από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (Βιβλίο: Η Νινέτ)

1999: Βραβείο από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (Βιβλίο: Ο χορός της ζωής)

Βιογραφικό
Η Σοφία Πολίτου-Βερβέρη γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε στον Πειραιά, ζει στη Ραφήνα. Σπούδασε μουσική και άλλα. Εργάζεται στον χώρο του βιβλίου. Είναι παντρεμένη κι έχει δύο παιδιά. Κειμενογραφεί και με το ψευδώνυμο S.Equinoux.

Έργα: 2017: Φολίδες, manifesto. 2014: L’ acqua e la terra, Εκδόσεις Σαΐτα, Mirsini e il melograno benedetto, Εκδόσεις Σαΐτα, Myrsini and the Blessed Pomegranate Tree, Εκδόσεις Σαΐτα, Water and soil, Εκδόσεις Σαΐτα.  2013: Η Μυρσίνη και η ροδιά η ευλογημένη, Εκδόσεις Σαΐτα, Το νερό και το χώμα, Εκδόσεις Σαΐτα.  Συμμετοχή σε συλλογικά έργα: 2010, Της ζωής τα παραμύθια, Εμπειρία Εκδοτική.