Κλασικοί συγγραφείς | Μίλτος Σαχτούρης - Nakasbookhouse.gr Skip to main content
05-03-2020

Κλασικοί συγγραφείς | Μίλτος Σαχτούρης

Ο Μίλτος Σαχτούρης ήταν μεταπολεμικός ποιητής από τους αξιολογότερους και πλέον βραβευμένους της γενιάς του. Επηρεασμένος από τις τάσεις της εποχής, όπως ο υπερρεαλισμός, και διόλου παραδοσιακός, προχώρησε τη διάνοιά του παρακάτω, δημιουργώντας το δικό του προσωπικό ύφος, που χαρακτηρίζεται κυρίως από τον συμβολισμό και το παράλογο. Λιτός στην έκφραση, δραματικός, πλούσιος σε εικόνες χωρίς, όμως, περαιτέρω κοσμήματα και ευτοπίες. Ο αναγνώστης εισάγεται στον μαγικό του κόσμο, στις μικρές ποιητικές του ιστορίες και συμπάσχει με τον ποιητή. 

Αφιέρωσε όλη του τη ζωή του στην ποίηση και, προκειμένου να επιβιώσει, αναγκάστηκε να πουλήσει όλη την οικογενειακή περιουσία. Το έργο του μεταφράστηκε σε περισσότερες από 8 γλώσσες, ενώ ποιήματά του θα βρείτε και στα σχολικά βιβλία. Ποιήματά του μελοποιήθηκαν από τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Αργύρη Κουνάδη, τον Γιάννη Σπανό, τον Κυριάκο Σφέτσα και τον Νίκο Ξυδάκη.

29/7/1919. Γεννήθηκε στην Αθήνα ο δισέγγονος του υδραίου Γιώργη Σαχτούρη, μεγάλου αγωνιστή ναυμάχου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Γονείς του ήταν ο Δημήτριος Σαχτούρης και η Αγγελική Παπαδήμα.

1937. Ξεκίνησε νομικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με την προτροπή του πατέρα του, ο οποίος ήταν δικαστικός και νομικός σύμβουλος του κράτους.

1938. Από μικρός ανήσυχος. Οι δύο πρώτες του δημοσιεύσεις γίνονται με το ψευδώνυμο Μίλτος Χρυσάνθης, πρόκειται για δύο διηγήματα στο περιοδικό «Εβδομάδα».

1939. Πεθαίνει ο πατέρας του. Ο Μίλτος προσπαθεί να δημοσιεύει έργα του σε περιοδικά.

1940. Δημοσιεύει διηγήματα στα περιοδικά  «Αχαϊκά Νέα» και «Νεοελληνική Λογοτεχνία».

1941. Οι πρώτες ποιητικές απόπειρες καταγράφονται στο χαρτί. Δημοσιεύει το πέμπτο του διήγημα με τίτλο «Παραθεριστές» στη Νέα Εστία, ενώ κυκλοφορεί την πρώτη του ποιητική συλλογή «Η μουσική των νησιών μου», συνεχίζοντας να χρησιμοποιεί το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Μίλτος Χρυσάνθης. Έναν μήνα αργότερα, οι Γερμανοί καταφτάνουν στην Αθήνα. Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες. Η πρώτη αιμόπτυση. Ο Μίλτος Σαχτούρης πάσχει από φυματίωση και ταλαιπωρείται πολύ κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

1943. Γνωρίζεται με τον Οδυσσέα Ελύτη και τον Νίκο Εγγονόπουλο, που τον παροτρύνουν να συνεχίσει το γράψιμο. Με τον Εγγονόπουλο συνδέονται με βαθιά φιλία, ενώ και οι δύο ποιητές τον βοηθούν να συνεργαστεί με λογοτεχνικά περιοδικά της εποχής. Ο Σαχτούρης, με τον καιρό, συνεργάστηκε με τα περιοδικά «Τα Νέα Ελληνικά», «Τραμ», «Το Δέντρο», «Η Λέξη» και «Νέα Εστία».

1944. Εγκαταλείπει τις σπουδές του, αποφασισμένος να επιδοθεί αποκλειστικά στην ποίηση. Παρ’ όλα αυτά, εμφανίζεται με έργο του στο περιοδικό «Νέα Γράμματα», ενώ δεν σταματά τη δημιουργία.

1945. Κυκλοφορεί την πρώτη του ποιητική συλλογή «Η Λησμονημένη». Η φυματίωση δείχνει να τον έχει εγκαταλείψει. 

1947. Δημοσιεύει ποιήματά του στο περιοδικό «Τετράδιο».

1948. Κυκλοφορεί τις «Παραλογαίς», με έξοδα δικά του, σε 250 αντίτυπα.

1949. Υπηρετεί στον στρατό.

1952. Κυκλοφορεί την ποιητική συλλογή «Με το πρόσωπο στον τοίχο», με δικά του έξοδα, σε 200 αντίτυπα. Η ποίησή του αντιμετωπίζεται πολύ αρνητικά από ορισμένους ομότεχνούς του και το έργο του παραμένει στην αφάνεια. Όμως, όχι για πολύ.

1955. Πεθαίνει η μητέρα του. Ο ίδιος, προκειμένου να επιβιώσει, πουλάει μεγάλο μέρος της γονικής περιουσίας. Την ίδια χρονιά γνωρίζει τη γυναίκα της ζωής του, τη ζωγράφο Γιάννα Περσάκη. Ο έρωτας για τη Γιάννα Περσάκη θα κρατήσει έως το τέλος της ζωής του. Ζουν μαζί κι εκείνη, εκτός από μούσα του ποιητή, λειτουργεί και ως εικαστική επιμελήτρια στα ποιήματά του.

1956. Η αναγνώριση έρχεται από το εξωτερικό. Πράγμα διόλου ασυνήθιστο φαινόμενο, μέχρι και σήμερα. Τιμάται με το Α΄ βραβείο «Νέοι Ευρωπαίοι Ποιητές» από την ιταλική ραδιοφωνία και τηλεόραση για το έργο του «Όταν σας μιλώ», που εκδόθηκε το ίδιο έτος.

1958. Εκδίδει τη συλλογή «Τα φάσματα ή η χαρά στον άλλον δρόμο», με δικά του έξοδα, σε 300 αντίτυπα. 

1960. Η κριτικός Νόρα Αναγνωστάκη, σύζυγος του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη, γράφει για το ποιητικό έργο του Μίλτου Σαχτούρη κι έτσι αρχίζει να βγαίνει από την αφάνεια. Το ίδιο έτος, ο ποιητής τυπώνει τη συλλογή «Ο περίπατος», με δικά του έξοδα, σε 300 αντίτυπα. Το εξώφυλλο είναι φιλοτεχνημένο από τον Αλέκο Φασιανό. Το ίδιο έτος ο Οδυσσέας Ελύτης θα βραβευτεί με το Α΄ Κρατικό βραβείο ποίησης, για το έργο του «Άξιον εστί».

1962. Ο Σαχτούρης τιμάται με το Β΄ Κρατικό βραβείο ποίησης για τη συλλογή του «Τα στίγματα», που τύπωσε το ίδιο έτος σε 500 αντίτυπα, φυσικά με έξοδα δικά του.

1964. Πολυγραφότατος, εκδίδει τη συλλογή «Σφραγίδα», με έξοδα δικά του, σε 600 αντίτυπα. 

1968. Η πρώτη μετάφραση ποιητικού του έργου γίνεται από τον Κίμωνα Φράιερ, για αυτοτελή αγγλική έκδοση. Δύσκολα χρόνια για όλη την ανθρωπότητα.

1971. Οι εκδόσεις Κείμενα κυκλοφορούν τη συλλογή του «Το σκεύος» σε 2.000 αντίτυπα,  με αφιέρωση στη σύντροφό του Γιάννα Περσάκη.

1977-1978. Ηχογραφεί τον δίσκο «Ο Μίλτος Σαχτούρης διαβάζει Σαχτούρη», με απαγγελίες από τον ίδιο τον ποιητή, σε επιμέλεια Μάνου Ελευθερίου. Οι εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορούν την πρώτη συγκεντρωτική έκδοση «Ποιήματα 1945-1971». 

1979. Ο ποιητής Γιάννης Δάλλας παρουσιάζει τη μονογραφία του για το έργο του Μίλτου Σαχτούρη. Ο ποιητής δίνει την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη στην εκπομπή «Επιλογή». 

1980. Κυκλοφορεί την ποιητική συλλογή «Χρωμοτραύματα», με τις εκδόσεις Γνώση. Παράλληλα, κυκλοφορεί μονογραφία του Δ.Ν. Μαρωνίτη για το έργο του. Τα έργα του αρχίζουν να μεταφράζονται και να κυκλοφορούν και σε άλλες χώρες. 

1986. Από τις εκδόσεις Στιγμή κυκλοφορεί η ποιητική συλλογή «Εκτοπλάσματα». Τα αφιερώματα στα περιοδικά είναι συχνά, πλέον.

1987. Το τρίτο βραβείο για τον ποιητή, το Α΄ κρατικό βραβείο ποίησης για το έργο του «Εκτοπλάσματα».

1989. Μεταφράζεται η συλλογή «Με το πρόσωπο στον τοίχο», στα γαλλικά.

1990. Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορεί η ποιητική συλλογή «Καταβύθιση», με σχέδιο δικό του για προμετωπίδα. Ποιήματά του μεταφράζονται στα γαλλικά.

1992. Σε σκηνοθεσία Γιάννη Σμαραγδή γυρίζεται το ντοκιμαντέρ – αφιέρωμα στον ποιητή «Ποιος είναι ο τρελός λαγός».

1995. Το έργο του μεταφράζεται στη γαλλική γλώσσα, σε δίτομη αυτοτελή έκδοση. Τον παρασημοφορεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. 

1996. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος η ποιητική συλλογή «Έκτοτε».

1998. Κυκλοφορεί η συλλογή «Ανάποδα γυρίσαν τα ρολόγια», από τις εκδόσεις Κέδρος και πάλι.

2000. Ο Μίλτος Σαχτούρης μαζί μας στη νέα χιλιετία με έναν τόμο με συνομιλίες του. Τίτλος του βιβλίου «Ποιος είναι ο τρελός λαγός;»

2001. Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορεί τώρα ο δεύτερος συγκεντρωτικός τόμος ποιημάτων του, «Ποιήματα 1980-1998».

2003. Τιμάται με το Κρατικό βραβείο λογοτεχνίας.

29 Μαρτίου 2005. Έφυγε από τη ζωή μέσα στην άνοιξη. Κηδεύεται με δημόσια δαπάνη. 

Μια ναυμαχία είναι και η ποίηση.

 

Όλα τα βιβλία του, εδώhttps://www.nakasbookhouse.gr/author/miltos-sahtoyris

 

Βιογραφικό: Η Σοφία Πολίτου - Βερβέρη γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε στον Πειραιά, ζει στη Ραφήνα. Σπούδασε μουσική και άλλα. Εργάζεται στον χώρο του βιβλίου. Είναι παντρεμένη κι έχει δύο παιδιά. Κειμενογραφεί και με το ψευδώνυμο S.Equinoux