Skip to main content
22-12-2016

Ήσυχα παιχνίδια και απόλαυση στη δανειστική βιβλιοθήκη

Αν έφτιαχνα έναν χάρτη θησαυρού στη δική μου πόλη και σε κάθε πόλη, το σημείο Χ θα ήταν η δημοτική βιβλιοθήκη. Για εμένα πάντα ήταν μια αναπνοή μέσα στην καθημερινή τρέλα της πόλης. Από τη Βιβλιοθήκη δανείζομαι βιβλία κάθε λογής για εμένα και τους μαθητές μου και αυτό μόνο θα ήταν αρκετό για να την αγαπήσω και να τη θεωρώ τον δικό μας θησαυρό γνώσης, πληροφορίας, πολιτισμού και -γιατί όχι;- πηγή έμπνευσης και δημιουργικότητας. Προσφέρει όμως και κάτι ακόμη πολύ σημαντικό και αναγκαίο: είναι εκείνη η στιγμή της γαλήνης, όταν αφήνεις τον υπόλοιπο κόσμο απ' έξω, ο χρόνος σταματά για λίγο και απομονώνεσαι σε ένα ασφαλές καταφύγιο.
Δεν θα μπορούσα να στερήσω αυτό το συναίσθημα από τους μαθητές μου και να μην τους δείξω πόσο μια απλή βόλτα στο κέντρο μπορεί να βοηθήσει τη θεραπεία μας. Στην πόλη μας πολλοί μαθητές επισκέπτονται τη βιβλιοθήκη με το σχολείο τους, συμμετέχουν σε δράσεις και γνωρίζουν τα κατατόπια. Στα πλαίσια της θεραπείας κάνουμε ένα μικρό βήμα, συνωμοτικό, προσεγγίζουμε τα βιβλία σύμφωνα με τις δικές μας ανάγκες, με τη δική μας προσωπικότητα και το δικό μας γούστο. Γνωρίζουμε την ομορφιά των βιβλίων, μαθαίνουμε τον πολύχρωμο κόσμο των λέξεων, χανόμαστε στις εικόνες των ιστοριών, διαβάζουμε, αφηγούμαστε, ζωγραφίζουμε, γράφουμε, μαθαίνουμε, κατασκευάζουμε ποιήματα, αφηγήματα, εικόνες, λέξεις.
Η βιβλιοθήκη λειτουργεί σύμφωνα κάτω από σημαντικούς κανόνες. Εκεί πρέπει να κάνουμε ησυχία, να μιλούμε λίγο και ψιθυριστά και να μην ενοχλούμε τους άλλους αναγνώστες. Το ίδιο φυσικά κάνουν κι εκείνοι για εμάς.
Έτσι τα παιδιά μαθαίνουν να ελέγχουν τον εαυτό τους και να λειτουργούν ακολουθώντας κανόνες αλλά και να σέβονται τον προσωπικό χώρο του άλλου. Ο δανεισμός των βιβλίων τους μαθαίνει την υπευθυνότητα, να φροντίζουν και να σέβονται αντικείμενα (πολύ περισσότερο τα βιβλία) αλλά και να μοιράζονται κάτι αγαπημένο.
Κι όμως υπάρχουν δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε σε μια βιβλιοθήκη με διακριτικότητα και γλωσσικά οφέλη. Προσαρμόζοντας απλώς κάθε μια στο δικό σας παιδί, στην ηλικία, την προσωπικότητα και τις ανάγκες του.
Αναζήτηση: Κάνετε μια λίστα με βιβλία που θέλετε να βρει: Ένα βιβλίο μαγειρικής, ένα με κόκκινο εξώφυλλο, ένα με σκισμένη ράχη, ένα που το όνομα του συγγραφέα έχει τρία σύμφωνα στη σειρά, ένα ξενόγλωσσο βιβλίο, μία τριλογία και ό,τι βάλει ο νους σας – η λίστα είναι ατελείωτη, όσο και η ποικιλία των βιβλίων. Δεν χρειάζεται να τα κατεβάσει από το ράφι, απλώς να τα βρει και να τα σβήνει από τη λίστα. Μπορεί να σημειώνει τον τίτλο κάθε βιβλίου και στο τέλος να δανειστεί όποιο του κεντρίζει το ενδιαφέρον. Έτσι θα γνωρίσει την βιβλιοθήκη και θα μάθει πόσα πολλά είδη βιβλίων υπάρχουν πέρα από τα σχολικά. Θα ενισχύσει το λεξιλόγιό του, θα μάθει να ακολουθεί οδηγίες, να εστιάζει την προσοχή του, να εξασκεί την μνήμη των λέξεων και την ανάγνωση. Βοηθήστε το στην αναζήτηση, ψάξτε μαζί του, δείξτε ενθουσιασμό με κάθε εύρημα (διακριτικά όμως, δεν θέλουμε να ενοχλούμε)!
Αφήγηση: Διαλέξτε από ένα βιβλίο και διαβάστε ήσυχα μαζί στο αναγνωστήριο. Στο τέλος της ημέρας αφηγηθείτε την ιστορία που διαβάσατε όπως τη θυμάστε. Ενισχύετε όλες τις γλωσσικές δεξιότητες, τη μνήμη, την προσοχή, την ανάγνωση, την αντίληψη, αναπτύσσετε λεξιλόγιο, δομείτε σωστά τον λόγο σας, οργανώνετε την σκέψη σας.
Αντιγραφή: Κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας της Αναζήτησης ζητήστε από το παιδί να σας αντιγράψει ένα ποίημα ή μια παράγραφο ενός βιβλίου που θα το ενδιαφέρει. Θα βελτιώσει την ανάγνωση, τη γραφή, την ορθογραφία, την προσοχή του.
Ποίηση: Αποστηθίστε, διαβάστε ή επαναλάβετε στίχους μαζί και εναλλάξ τα ποιήματα μεγάλων ποιητών για να ενισχύσετε την άρθρωση ήχων της ομιλίας και τη φωνολογική ενημερότητα. Ανακαλύψτε τα μελοποιημένα ποιήματα, τραγουδήστε και βελτιώστε τον ρυθμό της ομιλίας. Οι λέξεις χαμηλής συχνότητας που περιέχουν τα ποιήματα των μεγάλων μας λογοτεχνών μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του λεξιλογίου και μαζί να ανοίξουν νέους κόσμους στο μυαλό των παιδιών.
Ζωγραφική: Δώστε στο παιδί την ευκαιρία να περιγράψει μια ιστορία ή ένα ποίημα που διάβασε ή άκουσε μέσω της ζωγραφικής και ενισχύστε την κατανόηση του λόγου. Δεν είναι απαραίτητο να αποδώσει το νόημα γραπτώς.
Παντομίμα: Περιγράψτε τίτλους βιβλίων που έχετε γύρω σας με νοήματα χωρίς λόγια. Ούτως ή άλλως πρέπει να κάνετε ησυχία. Ενισχύετε τη μη λεκτική επικοινωνία και έκφραση.
Ρίμα: Βρείτε συγγραφείς των οποίων τα ονόματα τελειώνουν ή ξεκινούν με τους ίδιους ήχους. Ενισχύετε την φωνολογική ενημερότητα και την αναγνωστική ικανότητα.
Ήσυχο παιχνίδι: Πάρτε μαζί σας ένα ήσυχο επιτραπέζιο (π.χ. ένα memory) κατά το οποίο δεν χρειάζεται να μιλάτε. Απολαύστε την ησυχία και δώστε στο παιδί την ευκαιρία να βρεθεί σε έναν τόπο διαφορετικό, όπου τα βιβλία δεν του επιβάλλονται αλλά είναι παρόντα μόλις εκείνο θελήσει να τα εξερευνήσει.
Τελικά, απλώς καθίστε και μην κάνετε τίποτε. Απολαύστε στιγμές ησυχίας που διακόπτονται μόνο από το γύρισμα της σελίδας ή τη διαδρομή του μολυβιού στο χαρτί, αναπνεύστε αυτή τη βαριά, σκονισμένη και ζεστή μυρωδιά των πολυταξιδεμένων βιβλίων, χαθείτε στις γραμμές μιας σελίδας ή στα χρώματα που στολίζουν τα ράφια.

Ευτυχία!

 

Βιογραφικό

Η Ευαγγελία Σούπη είναι λογοθεραπεύτρια, απόφοιτη του τμήματος Λογοθεραπείας του ΑΤΕΙ Ηπείρου το 2008. Έκτοτε εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα σε Θεσσαλονίκη, Αριδαία και Ιωάννινα στη διάγνωση και αποκατάσταση διαταραχών λόγου, μάθησης και κατάποσης. Aπό το 2010 διατηρεί ιδιωτικό κέντρο λογοθεραπείας στα Ιωάννινα. Συντονίζει ομαδικά προγράμματα λογοθεραπείας παιδιών και ενηλίκων και εκπαιδευτικά σεμινάρια γονέων και φοιτητών, κατασκευάζει θεραπευτικό υλικό και γράφει στο ιστολόγιο Λογο…θεραπεία!. Είναι μέλος του Συλλόγου Επιστημόνων Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών Ελλάδος (ΣΕΛΛΕ).Για ερωτήσεις και παρατηρήσεις παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στα στοιχεία: Ευαγγελία Δ. Σούπη - Λογοθεραπεύτρια, Κομνηνών 39 και Χασιώτη, Ιωάννινα, evageliasoupi@gmail.com