Skip to main content
11-09-2019

Η συγγραφέας Κατερίνα Αναγνώστου και το παιδικό βιβλίο της "Το δέντρο που γελούσε", από τις εκδόσεις Σαΐτη

Η Κατερίνα Αναγνώστου γεννήθηκε στην Αιγάνη Λάρισας. Ζει στη Λάρισα με την οικογένειά της και η παιδική λογοτεχνία είναι η μεγάλη της αγάπη. Έχει γράψει δεκαεννιά βιβλία, έχει συνεργαστεί με τους περισσότερους ελληνικούς εκδοτικούς οίκους κι έχει φυτέψει άλλα τόσα δέντρα για να αναπληρώσει ό,τι χάνεται από τη φύση.

Είναι μέλος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και μέλος του Πανελλήνιου Ομίλου Φίλων Αφήγησης( ΠΟΦΑ) . Το 1996 πήρε το πρώτο βραβείο μυθιστορήματος για παιδιά από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά με το μυθιστόρημα «Ο γάιδαρος του αυτοκράτορα», εκδ. Καστανιώτη.

Το 1997 απέσπασε έπαινο από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά για το μυθιστόρημα για παιδιά «Η συμμορία των κούκων», εκδ. Καστανιώτη. Το 1999 πήρε έπαινο για την ιστορία της «Μια φορά μια φωλιά» από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, εκδ. Μίνωας. Επίσης, το 2001 στην κατηγορία Μικρές ιστορίες, απέσπασε έπαινο για το βιβλίο της «Ιστορίες για τζιτζίκια», εκδ. Μίνωας. «Το δέντρο που γελούσε» είναι η πρώτη της συνεργασία με τις εκδόσεις Σαΐτη.

«Το δέντρο που γελούσε» είναι το νέο σας παιδικό εικονογραφημένο βιβλίο, από τις εκδόσεις Σαΐτη. Αισιόδοξος ο τίτλος και άμεσο το μήνυμα. Πείτε λίγα λόγια για την υπόθεση του βιβλίου σας.
Το δέντρο που γελούσε είναι μια ιστορία που εξελίσσεται σε κάποιο δάσος. Δεν είναι, όμως, ένα τυχαίο δέντρο! Είναι ένα δέντρο αιωνόβιο που κανείς δεν γνωρίζει από πότε βρίσκεται εκεί. Ούτε ακόμα κι η σοφή αιωνόβια χελώνα που ζει κοντά στις ρίζες του, δεν θυμάται την ηλικία του. Πάνω του, βρίσκουν καταφύγιο κάθε είδους μικρά ζώα και πουλιά. Ώσπου μια μέρα, θα το χτυπήσει ένας κεραυνός κι αυτή η ηρεμία θα ανατραπεί. Το δέντρο μας κινδυνεύει να μαραθεί!

Ένα δέντρο που γελά, ένα δέντρο γεμάτο ζωή, ενώ και το ίδιο είναι η ζωή. Πλουραλισμός στα νοήματα. Όλα όμως από τη μια στιγμή στην άλλη μπορεί να αλλάξουν. Πόσο έτοιμοι είμαστε για το αναπάντεχο και το ανεξέλεγκτο; Η ιστορία του δέντρου σας τι έχει να μας πει;
Συμβαίνει κάποιες φορές να αλλάζουν όλα στη ζωή μας και το αναπάντεχο να μας χτυπήσει την πόρτα. Συνήθως δεν είμαστε έτοιμοι και ούτε…. θαρραλέοι, που θα έλεγε κι ο ποιητής. Καλούμαστε τότε να το αντιμετωπίσουμε με τις δυνάμεις που έχουμε ήδη αποκτήσει. Άλλωστε νομίζω ότι τα παιδικά βιβλία, με τα παραμύθια και τις ιστορίες τους, καλλιεργούν στα παιδιά αυτή τη δύναμη. Να παλεύουν και να μην τα παρατούν γιατί στο τέλος, το καλό θα νικήσει. Για να ζούμε όλοι μας καλά κι ακόμη καλύτερα!

Θα μπορούσαμε την παιδική σας ιστορία να την τοποθετήσουμε δίπλα σε καθημερινές μικρές ιστορίες της κοινωνίας που ζούμε, που όμως δεν βρίσκουν εύκολα τον δρόμο για να τις μάθουμε όλοι; 
Φυσικά και θα μπορούσαμε! Μια χαρά το δάσος μπορεί να είναι η πόλη μας ή το χωριό μας. Το δέντρο μπορεί να είναι το σπίτι μας, η πολυκατοικία που ζούμε και οι κάτοικοι του δέντρου, εμείς .

Η ικανότητα να αφουγκραζόμαστε τον άλλον, να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, να λειτουργούμε με κοινή μας γλώσσα την αγάπη είναι δεδομένα ή ζητούμενα στην εποχή μας; Πώς θα μπορούσε ο γονιός ή ο εκπαιδευτικός να περάσει αυτά τα μηνύματα με οδηγό «Το δέντρο που γελούσε»;
Χρειάζεται να έχουμε ενσυναίσθηση για να μπορούμε να αφουγκραζόμαστε τους άλλους. Νομίζω πως άλλοτε τα καταφέρνουμε κι άλλοτε αποτυγχάνουμε… Και δεν είναι δεδομένο ότι όλοι προσπαθούμε γι’ αυτό. Κάποιους ούτε που τους περνάει από το μυαλό. Όμως γονείς και οι εκπαιδευτικοί πασχίζουν να δώσουν στα παιδιά ό,τι καλύτερο κι αυτό είναι ενθαρρυντικό! Με το δέντρο που γελούσε δίνεται μια ευκαιρία στον γονιό και στον εκπαιδευτικό να μιλήσει για τη σημασία της αλληλεγγύης, της συλλογικότητας, της οικολογίας και άλλα πράγματα που μας απασχολούν .

Ετοιμάζετε κάποιο νέο έργο; Αν ναι, θα θέλατε να μας αποκαλύψατε κάτι από το θέμα του;
Είναι αλήθεια ότι πάντα κάτι στριφογυρίζει στη σκέψη μου. Όμως προς το παρόν απολαμβάνω "Το δέντρο που γελούσε", βλέποντας το να μεγαλώνει, να θεριεύει και το σπουδαιότερο, να αφήνει απογόνους. Αμέσως μετά τη γνωριμία τους με το βιβλίο τα παιδιά, φυτεύουν κουκούτσια από καρπούς δέντρων και συμμετέχουν στην προσπάθεια να βοηθήσουμε τη μητέρα φύση!
Αυτό είναι η μεγαλύτερη χαρά για εμένα, να βλέπω να βγάζει ρίζες... το βιβλίο μου και να ριζώνει.

Πού μπορούμε να σας συναντήσουμε διαδικτυακά αλλά και από κοντά;
Μπορείτε να με βρείτε στη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς επίσης μέσω των εκδόσεων Σαΐτη.

Κατερίνα Αναγνώσου, τα βιβλίαhttps://www.nakasbookhouse.gr/author/katerina-anagnostoy