Skip to main content
12-03-2020

Η Μαλβίνα Ιωσηφίδου και το βιβλίο της "Πασιφλόρα", εκδόσεις Βακχικόν

Η Μαλβίνα Ιωσηφίδου γεννήθηκε στην Καρδίτσα. Σπούδασε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Χημικός και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Οργανική Χημεία στο Πανεπιστήμιο Paris VI. Δούλεψε ως διευθύντρια ποιοτικού ελέγχου σε μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες. Μαζί με τον σύζυγό της δημιούργησαν την εταιρεία ΜΑΛΒΑ ΑΕ. Η συγγραφή τής άρεσε πάντα, γι’ αυτό παρακολούθησε επιτυχώς μαθήματα εκπαίδευσης ενηλίκων στο Κολλέγιο Αθηνών. Έχει δύο γιους και ζει στην Κηφισιά. Η Πασιφλόρα είναι το τρίτο βιβλίο της.

Αν κάτι μας άρεσε στα σίγουρα, διαβάζοντας την τρίτη ποιητική συλλογή της Μαλβίνας Ιωσηφίδου με τίτλο Πασιφλόρα, από τις εκδόσεις Βακχικόν, είναι η πετυχημένη τοποθέτηση απλών και καθημερινών λέξεων στη δημιουργία πολύ δυνατών εικόνων και μηνυμάτων. Χωρίς να στερείται συμβολισμών και υπερρεαλιστικών εικόνων, η έκφραση είναι σαφής και εύπεπτη. Θα λέγαμε πως έχουμε να κάνουμε με μια ισορροπημένη γραφή, έντιμη και πλούσια σε συναίσθημα, σύγχρονη, που μπορεί και επικοινωνεί άμεσα με τον αναγνώστη.

Κυρία Ιωσηφίδου, πάντα με την ποίηση στην καρδιά; Είστε μια δραστήρια γυναίκα, επιχειρηματίας, σύζυγος και μητέρα. Πώς ισορροπείτε την απαιτητική καθημερινότητα ποιώντας ποίηση; Κατά τα γραπτά της Βιρτζίνιας Γουλφ, έχετε πετύχει να έχετε ένα «δικό σας δωμάτιο», αλλιώς πώς τα συνδυάζετε;
Ναι, με την ποίηση στην καρδιά και την καρδιά στην ποίηση! Όχι όμως κλεισμένη σε ένα δωμάτιο... Η Βιρτζίνια Γουλφ είναι ένας κολοσσός. Κι εγώ ένα τόσο δα μικρό μολυβάκι αλλά μας χωρίζουν κάποια χρόνια και οι αντιλήψεις της εποχής που έζησε. Έχω έναν δικό μου κήπο να δραπετεύω. Παρέδωσα τα κλειδιά της επιχείρησης. Τώρα, μόνο παιδιά, εγγόνια, λίγοι φίλοι και ποίηση! Έτσι ισορροπώ και πορεύομαι.

Θα θέλαμε μια μικρή εισαγωγή από εσάς για τη νέα σας ποιητική συλλογή με τίτλο Πασιφλόρα και να μας αποκαλύψετε πώς έγινε η επιλογή του τίτλου. Μπορεί οι αγχολυτικές ιδιότητες του φυτού να έχουν σχέση, η αισθητική του φυτού ή το όνομά «ρολόι» που του έχουμε δώσει εδώ στη χώρα μας να ήταν αυτό που σας κολάκεψε περισσότερο; 
Τα ποιήματά μου αναφέρονται στη ζωή. Με τα λάθη και τα πάθη στην εξέλιξή της. Η αγωνία να φτάσεις κάπου... Αναφέρονται στη συνειδητοποίηση της ύπαρξης, της οντότητας. Η ζωή με τα πάθη της, τις δημιουργίες και τις σχέσεις που την προσδιορίζουν και τη μαρκάρουν. Το τυχαίο καλό και το τυχαίο κακό. Ποιήματα για την απουσία, τον έρωτα, την οικογένεια, την απώλεια, το πένθος, τη μοναξιά και για όλα τα συναισθήματα και τις εκπλήξεις, που μπορούν να δημιουργηθούν από τις καταστάσεις αυτές. Φυσικά, τα ποιήματα προηγήθηκαν του τίτλου. Ξέρετε, όταν ψάχνεις έναν τίτλο για μια ποιητική συλλογή, στην ουσία ψάχνεις ένα σύμβολο. Άλλοτε είναι μια εικαστική λύση, άλλοτε ένα παιγνίδι με λέξεις. Εμένα με συνεπήρε η φύση, μέσα από τη μορφή αυτού του άνθους. Η εντελέχεια του συγκεκριμένου άνθους. Το λένε πασιφλόρα incarnata ή ρολόι ή λουλούδι των παθών. Μετράει λοιπόν τον χρόνο, χρωματίζει τα ανθρώπινα και επειδή, ως αφέψημα, έχει χαλαρωτικές ιδιότητες, ηρεμεί, κοιμίζει, ίσως και  για πάντα. Νομοτέλεια της ζωής η ΠΑΣΙΦΛΟΡΑ! Ξέρετε είναι ένα φυτό της ζούγκλας. Τάχα κι εμείς σε μια ζούγκλα δεν ζούμε;

Διακρίνουμε, όπως και σε άλλη σας ποιητική συλλογή, ότι μοιράσατε τα ποιήματά σας σε θεματικές ενότητες: Άνθος, Σπόρος, Αποξήρανση, Αφέψημα. Είναι ένας ολόκληρος κύκλος ζωής και χρήσης ενός φυτού από τον άνθρωπο. Κάπως έτσι λειτουργούν και τα ποιήματά σας; Μιλήστε μας γι’ αυτόν τον συσχετισμό.
Ναι, χώρισα τα ποιήματα της ΠΑΣΙΦΛΟΡΑ σε τέσσερες ενότητες που επεξεργάζονται το θέμα «ζωή». Ο ενθουσιασμός της νεότητας. Ο έρωτας. Η δημιουργία της οικογένειας. Η καριέρα. Οι σχέσεις με τους ανθρώπους, οι τόσο πολύπλοκες... Και το γήρας το επερχόμενο. Όμως σε κάθε φάση της ζωής, γίνονται λάθη, παθήματα και πάθη και «αλλαγή πλεύσης», αν την μπορέσεις. Αλλά υπάρχουν και κέρδη υλικά και ηθικά. Υπάρχουν και παγίδες και συνειδητοποίηση, βούληση και κρίση. Πόλεμος του τι θέλω και του τι μπορώ. Όλα είναι όμορφα,  βλέποντάς τα από την απόσταση του χρόνου! Του δικού μου «τώρα». Πριν από έξι χρόνια που έχασα τον σύντροφό μου και έγινα συνταξιούχος (δική μου επιλογή) είπα: τώρα τι κάνουμε; Έτσι έγραψα την πρώτη μου ποιητική συλλογή «Πέτρες ανθισμένες» (εκδ. Κοράλλι). Στη συνέχεια έγραψα τη νουβέλα «17 ρουμπίνια» (εκδ. Ιωλκός). Μετά ήρθε η «ΠΑΣΙΦΛΟΡΑ» από τις εκδόσεις Βακχικόν. 

Μπορούμε να μιλάμε για ιαματικές ιδιότητες της ποίησης; Η ποίηση πρέπει να είναι ένα καθαρόαιμο εργαλείο αισθητικής ή οφείλει να υπηρετεί και τον κοινωνικό προβληματισμό;
Η ποίηση, ναι, έχει ιαματικές ιδιότητες. Διατηρεί τη σκέψη, εξευγενίζει την ψυχή! Φιλοσοφείς και ξεχνιέσαι. Έχουμε ανάγκη από πνευματική τροφή. Με τη μαγεία της ποίησης αναδεικνύεις κι άλλες πλευρές των λέξεων κι άλλα νοήματα. Δημιουργείς εικόνες. Ζωγραφίζεις τον κόσμο. Παίζεις με τα νοήματα και εκπλήσσεσαι κι ο ίδιος με αυτήν τη δύναμη της γραφής! Το ποίημα γράφεται μόνο του, από τις μετουσιώσεις της σκέψης. Είναι ένα pdf συλλογισμών. Η ποίηση είναι το ανώτατο είδος γραφής, αισθητικά και πρακτικά. Οφείλει να υπηρετεί τον κοινωνικό προβληματισμό. Και το καταφέρνει, γιατί δουλεύοντας τους προβληματισμούς της κάθε εποχής, δίνει κατευθύνσεις και λύτρωση. Ποίηση... Διαδικασία παιδέματος του νου που δεν αντιγράφει, μόνο διηγείται την αλήθεια, αποκαΐδια συναισθημάτων, αλκαλική τοξική παταρία που δίνει φως!

Ποιες είναι οι επιρροές σας; Έχετε ποιητές που θαυμάζετε το έργο τους ή έχετε επηρεαστεί από αυτό;
Διαβάζω όλους τους ποιητές. Σίγουρα ορισμένοι με συγκινούν ιδιαίτερα χωρίς να με επηρεάζουν απόλυτα. Μπαίνω στον τρόπο της σκέψης τους. Προσπαθώ να εκφραστώ με τον τρόπο μου, άσχετα με το αν το πετυχαίνω. Απευθύνομαι σε όλο το κοινό. Ο καθένας παίρνει ό,τι αντιλαμβάνεται. Μερικοί βλέπουν και την πίσω πλευρά των λέξεων κι άλλοι ψάχνουν και τις σκιές των στίχων.

Ετοιμάζετε κάποιο νέο έργο και αν ναι, θα θέλατε να μας αποκαλύψετε κάτι γι’ αυτό;
Πάντα γράφω. Είτε πεζό είτε ποίηση. Αυτό κάνω και τώρα. Γράφω ένα πεζό κοινωνικο-ιστορικό.    Ομολογώ ότι θέλει πολλή δουλειά. Και φυσικά, ποίηση. Γιατί, το κάθε «σήμερα» είναι έμπνευση και αφορμή!

Πού μπορούμε να σας συναντήσουμε δια ζώσης αλλά και διαδικτυακά;
Στην Κηφισιά, όπου κατοικώ, και στο Facebook, Malvina Iosifidou.