Skip to main content
13-05-2019

Η Δέσποινα Χατζή και το βιβλίο της "Οι Αλεξανδρινές – Η ζωή στη Νειλοχώρα", από τις εκδόσεις Μίνωας

Η Δέσποινα Χατζή γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων, εκπαιδεύτηκε στα κέντρα Αιμοδοσίας των Νοσοκομείων Γ.Ν.Α. «Λαϊκό» και Παίδων «Αγία Σοφία» και εξειδικεύτηκε στον ιολογικό έλεγχο. Εργάστηκε στην Αιμοδοσία του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» και στην Αιμοδοσία του Γ.Α.Ο.Ν.Α. «Άγιος Σάββας». Συμμετείχε σε ιατρικά συνέδρια, επιμορφωτικά προγράμματα ιατρικών εργαστηρίων και εκπαιδευτικές ημερίδες. Το 2012 συνταξιοδοτήθηκε.  Παράλληλα, ασχολήθηκε με εναλλακτικές θεραπείες, ρεφλεξολογία και ρέικι, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σήμερα εργάζεται εθελοντικά στους Γιατρούς του Κόσμου. Μιλάει αγγλικά και ιταλικά. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών.  Έργα της ίδιας: Μοιρογιασεμόλαδο (μυθιστόρημα, 2002), Ζωή σαν κρύσταλλο (μυθιστόρημα, 2009), Ο Λαέρτης και το μολύβι του σε ρυθμούς τανγκό (νουβέλα, 2011). Από τις εκδόσεις Μίνωας έχουν εκδοθεί τα βιβλία της Έρωτας μαΐστρος (μυθιστόρημα, 2014) και Σμαρώ-Από τον Βόσπορο στον Σηκουάνα (μυθιστόρημα, 2017).

Η Αλεξάνδρεια είναι μια πατρίδα για τους Έλληνες, από τους αρχαίους χρόνους. Οι «Αλεξανδρινές» σας σε ποια εποχή μας ταξιδεύουν; Μιλήστε μας λίγο την υπόθεση τους βιβλίου σας «Οι Αλεξανδρινές – Η ζωή στη Νειλοχώρα», από τις εκδόσεις Μίνωας.
Το βιβλίο  ξεκινά από το 1905 και καταλήγει στο πρόσφατο παρελθόν. Από τον τίτλο αντιλαμβάνεται κανείς ότι η μυθιστορία εκτυλίσσεται στις γειτονιές τις Αλεξάνδρειας, ωστόσο ο υπότιτλος υποδηλώνει ότι γίνονται  αναφορές και σε άλλες πόλεις της Αιγύπτου που άφησε τα χνάρια του ο ελληνισμός. Μέσα από αυτή τη μυθιστορία λοιπόν, μας δίνεται η δυνατότητα να γνωρίσουμε τη ζωή των Ελλήνων στην Αίγυπτο, καθώς και τη συμβίωση τους με τον αραβικό κόσμο αλλά και με τους υπόλοιπους ευρωπαίους πάροικους που μοιράζονταν την ίδια γη.

Συνήθως η Σμύρνη είναι το βασικό σημείο αναφοράς στα περισσότερα βιβλία της σύγχρονης ελληνικής πεζογραφίας. Εντάξει, έχουμε και Παρίσι και Ρώμη, και άλλες σημαντικές πόλεις που οι Έλληνες εγκαταστάθηκαν και προόδευσαν σε αυτές. Τι σας έκανε να ασχοληθείτε με την παροικία των Ελλήνων της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο, τους Αιγυπτιώτες;
Η ιδέα γεννήθηκε όταν ξεκίνησα μια  προσωπική έρευνα-  με αφορμή τις ρίζες μου- γύρω από την παροικία της Αλεξάνδρειας. Στην πορεία με γοήτευσε η όλη διαδικασία και  επεκτάθηκα και σε άλλες πόλεις της Αιγύπτου όπου υπήρχε ελληνισμός.

Ένας κύκλος γυναικών χαράσσει την πορεία του μύθου. Η Ουρανία, η Αικατερίνη, η Κλειώ είναι οι βασικές πρωταγωνίστριες. Η μοίρα της καθεμιάς σηματοδοτεί και μια νέα περίοδο του χρόνου, του τόπου, των οικογενειών; Κατάφεραν μόνες τους να ορίσουν τις ζωές τους ή η πραγματικότητα της εποχής κάτι άλλο επιφύλασσε γι’ αυτές;
Υπάρχει μία σοφή ρήση που λέει: «Γεγονός είναι ότι θα βρέξει. Από μας εξαρτάται, αν θα κρατήσουμε ομπρέλα ή αν θα βραχούμε». Κάποιες από τις γυναίκες της μυθιστορίας είχαν τη σοφία να κρατήσουν ομπρέλα, ενώ  κάποιες άλλες «βράχηκαν».

Οι πολιτικές-οικονομικές εξελίξεις ορίζονται από τους λίγους, χωρίς να ρωτούν ή να νοιάζονται για τους πολλούς. Στο βιβλίο σας, οι πρωταγωνιστές πόσο ευάλωτοι είναι στα πολιτικοοικονομικά γεγονότα της εποχής που έζησαν στην Αλεξάνδρεια;
Συμφωνώ. Η τύχη μας είναι  πολύ περισσότερο συνδεδεμένη απ’ όσο νομίζουμε με τα πολιτικοοικονομικά γεγονότα. Έτσι και σ’ αυτή την πολυπληθέστατη  χώρα  τα πολιτικά γεγονότα ετεροκαθορίζουν εν πολλοίς τη ζωή των πρωταγωνιστών οπότε είναι αδύνατον να περάσουν αβρόχοις ποσί απ’ αυτά.

1914, 1938, 1941, 1993, 1995, σταθμοί αυτές οι χρονολογίες στο βιβλίο σας. Μιλούν οι πρόγονοι μέσα από τους απογόνους; Αν ναι, τι θα ήθελαν να εκφράσουν οι δικοί σας ήρωες, τι είναι αυτό που δεν πρόλαβαν να πουν ή να κάνουν λόγω των περιστάσεων, των συγκυριών;
Η αλληλουχία των γεγονότων μαρτυρεί εν τέλει, πως δεν άφησαν πίσω τους «απλήρωτους λογαριασμούς».

Ο αποχωρισμός του γενέθλιου τόπου προκαλεί αποσύνθεση της ψυχής. Άγνωστα κομμάτια τότε μπορεί να βγουν στην επιφάνεια και να προκαλέσουν φθορά στους ανθρώπους που εγκαταλείπουν την εστία τους ή να τους εμψυχώσουν για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Με τους δικούς σας ήρωες, τι συμβαίνει; Τι αντιμετώπισαν στις νέες τους εστίες;  
Σε πρακτικό επίπεδο προσαρμόστηκαν γρήγορα (όχι ανώδυνα) με τη νέα τους ζωή, επειδή  εστίασαν  περισσότερο στα γεγονότα και λιγότερο  στην ερμηνεία αυτών.

Ετοιμάζετε κάτι νέο να γράψετε; Αν ναι, θα θέλατε να  μας αποκαλύψετε ποιο είναι το κεντρικό του θέμα;
Έχω κάποια ιδέα κατά νου αλλά είναι πολύ νωρίς για να αναφερθώ σ’ αυτό.

Πού μπορούμε να σας συναντήσουμε διαδικτυακά αλλά και από κοντά;
Διαδικτυακά στη σελίδα του f/b καθώς και στο προσωπικό ιστολόγιο. Εκεί αναφέρω  όλες τις εκδηλώσεις και τα σημεία συνάντησης με τους αναγνώστες, που προγραμματίζονται από τις Εκδόσεις Μίνωας για το βιβλίο «Οι Αλεξανδρινές».