Skip to main content
24-09-2018

Ενύπνιο: το εκδοτικό εγχείρημα που θα μας κρατήσει ξύπνιους!

Ο Στάθης Ιντζές εμφανίστηκε στον εκδοτικό χώρο το 2013 με τις εκδόσεις Θράκα από την πόλη της Λάρισας. Από το 2014 ζει μόνιμα στην Αθήνα όπου και ίδρυσε τον Ιούνιο του 2018 τις εκδόσεις Ενύπνιο, με σκοπό την έκδοση βιβλίων που καλύπτουν το φάσμα της ελληνικής και ξένης πεζογραφίας.

Νέες εκδόσεις στον αέρα από τον συγγραφέα και εκδότη κύριο Στάθη Ιντζέ, τον οποίο γνωρίζουμε τόσο από τη συγγραφική του δράση όσο και από την εκδοτική.
Καλορίζικο να είναι το νέο σας εκδοτικό εγχείρημα, που ο τίτλος του «ενύπνιο» μας προκαταβάλει πολύ θετικά. Με τη νέα σας αυτή προσπάθεια τι είναι αυτό που θέλετε να παρουσιάσετε πέρα από τις κατηγορίες βιβλίων που έχετε κυκλοφορήσει ως τώρα;

Οι εκδόσεις “Ενύπνιο” δημιουργήθηκαν έπειτα από μια ακόρεστη αγάπη για το καλό βιβλίο, εκείνο που προσθέτει κάτι ουσιώδες στο λογοτεχνικό τοπίο, με μοναδικό κριτήριο το αίσθημα ικανοποίησης του αναγνώστη.

Πρώτο βιβλίο για τις εκδόσεις ενύπνιο είναι η συλλογή διηγημάτων με τίτλο Στις όχθες του Σάβου, του σέρβου συγγραφέα Λάζα Λαζάρεβιτς. Με ποια κριτήρια έγινε αυτή η επιλογή και τι άλλο περιέχει το προσεχές εκδοτικό πρόγραμμα;
Η επιλογή του βιβλίου Στις Όχθες του Σάβου έγινε ύστερα από τη διαπίστωση ότι επρόκειτο για έργο ενός σπουδαίου σέρβου συγγραφέα, ο οποίος παρέμενε στην αφάνεια για περίπου εκατό χρόνια στη χώρα μας. Ο Λάζα Λαζάρεβιτς ξανασυστήθηκε στο ελληνικό κοινό μέσα από μια έκδοση που αναδεικνύει ποιότητες με τις οποίες ο έλληνας αναγνώστης νιώθει εξοικιωμένος.
Για το άμεσο μέλλον έχουμε φροντίσει να κυκλοφορήσουμε μια συλλογή διηγημάτων ενός έλληνα συγγραφέα, που συνδυάζει ρυθμό και αρμονία στον λόγο με ένα αξιοπρόσεκτο ύφος γραφής.

Οι μικροί εκδοτικοί οίκοι στην Ελλάδα έχουμε παρατηρήσει ότι διατηρούν ένα πιο ξεκάθαρο προφίλ ως προς το εκδοτικό τους πρόγραμμα και μια συνέπεια ως προς την καλή ποιότητα και την αισθητική των βιβλίων που εκδίδουν. Από την άλλη διακρίνουμε μια αδυναμία σχετικά με το δίκτυο πωλήσεων που διαθέτουν. Τελικά, αυτά τα βιβλία βρίσκουν τον δρόμο τους στην αγορά, φτάνουν εύκολα στις βιβλιοθήκες των αναγνωστών; Αναγνωρίζεται η προσπάθεια; Ποια είναι η δική σας εκδοτική πρόταση μέσα σε έναν χώρο τον οποίο γνωρίζετε ήδη καλά και που δεν είναι και τόσο εύκολα να επιβιώσει κανείς στις μέρες μας;
Θεωρώ ότι για να φτάσει το βιβλίο από τον εκδότη στα χέρια του αναγνώστη, ο πρώτος και σημαντικότερος παράγοντας είναι το μεράκι και ο επαγγελματισμός στη διαδικασία παραγωγής του. Βλέπουμε ότι νέα εγχειρήματα που έχουν επενδύσει στην καλή αισθητική και στην προσεκτική επιλογή τίτλων, έχουν μια αξιοπρέπεια που αναγνωρίζεται λίγο πολύ από το αναγνωστικό κοινό, δηλαδή για να είμαστε ρεαλιστές, από ένα μικρό μερίδιο ελλήνων καταναλωτών που επιμένει να γεμίζει ποιοτικά τον ελεύθερό του χρόνο διαβάζοντας βιβλία.  

Επιμέλειες, μεταφράσεις, σελιδοποιήσεις, εικαστικό κ.α. Υπάρχει μια ολόκληρη ομάδα αφανών ηρώων πίσω από την έκδοση ενός λογοτεχνικού έργου. Θα θέλατε να μας μιλήσετε γι’ αυτούς τους ήρωες του βιβλίου με τους οποίους συνεργάζεστε;
Υπάρχει πάντοτε μια ομάδα ανθρώπων -ακόμα και στις περιπτώσεις πολύ συγκεντρωτικών εκδοτών- που αναλαμβάνει εργασίες απαραίτητες για την παραγωγή του βιβλίου. Στο σημείο που βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι εκδόσεις Ενύπνιο πολύ σημαντική είναι η συμβολή συνεργατών σε εργασίες όπως η επιμέλεια-διόρθωση, η επιλογή έργων για τα εξώφυλλα, η διανομή των βιβλίων αλλά και ως σύμβουλοι σε διάφορα στάδια της παραγωγής.

Πόσο βασίζετε τα εκδοτικά σας σχέδια σε νέα ονόματα ελλήνων λογοτεχνών; Δέχεστε έργα προς αξιολόγηση; Αν ναι, σε ποιες κατηγορίες;
Ένας εκδοτικό οίκος που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, θεωρώ ότι είναι αυτονόητο να επιλέγει για τον εκδοτικό του προγραμματισμό έργα νέων ελλήνων λογοτεχνών. Είναι “χρέος” του εκδότη απέναντι στη λογοτεχνία.

Υπάρχουν εκδοτικοί οίκοι στην Ελλάδα ή το εξωτερικό που να έχετε «ζηλέψει» τη δουλειά τους; Έχετε κάποιο πρότυπο ως προς την εικόνα του εκδοτικού οίκου, μια «φιλοσοφία» την οποία θέλετε να καλλιεργήσετε και να προβάλλετε προς τα έξω;
Οι δουλειές των εκδοτικών οίκων του εξωτερικού, κυρίως Αγγλίας και Η.Π.Α., είναι διαφορετικής νοοτροπίας σε σχέση με τις δικές μας. Κυρίως όσον αφορά την αισθητική των βιβλίων, καθώς παρατηρούμε την επιλογή εξωφύλλων πολύ απαιτητικών τόσο σε γραφιστικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο παραγωγής και κόστους. Για την αισθητική βιβλίων που έχουν εκδοθεί από σύγχρονους έλληνες εκδότες -μιας και με αυτή μεγάλωσα- θεωρώ απαράμιλλης ομορφιάς τα βιβλία (ιδιαίτερα τα πρώτα) των εκδόσεων Άγρα.

Πού μπορούμε να σας συναντήσουμε διαδικτυακά αλλά και από κοντά;
Προς το παρόν δεν έχουμε στεγαστεί ακόμα. Θα γίνει σύντομα σε χώρο που θα ταιριάζει απόλυτα με την αισθητική μας. Ωστόσο, μπορείτε να μας βρείτε στα social media (facebook, instagram), στο mail μας, και σύντομα στον ιστότοπό μας που είναι υπό κατασκευή.