Η συγγραφέας Δήμητρα Σωκράτους μας μιλάει για την απρόσμενη συνάντηση με ένα "Λευκό Μπιζέλι" - Nakasbookhouse.gr Skip to main content
26-05-2017

Η συγγραφέας Δήμητρα Σωκράτους μας μιλάει για την απρόσμενη συνάντηση με ένα "Λευκό Μπιζέλι"

Η Δήμητρα Σωκράτους είναι συγγραφέας. Με αφορμή τη συμμετοχή της στο Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου στον Βόλο, οι {σελίδες} «συναντήθηκαν» μαζί της και όλοι μαζί αγκαλιάσαμε την αξιέπαινη προσπάθειά της, το να μιλήσει για τον παιδικό καρκίνο μέσα από ένα παιδικό βιβλίο.

Η σχέση σας με το βιβλίο, ως αναγνώστρια, πότε ξεκίνησε; Αγαπημένοι τίτλοι βιβλίων που θα προτείνατε για διάβασμα;

Από πολύ μικρή διάβαζα καθημερινά πολλά παραμύθια, τα γνωστά κλασικά παραμύθια, τους μύθους του Αισώπου, ελληνική μυθολογία, τα βιβλία του Ιούλιου Βερν όπως και άλλα βιβλία, όχι μόνο παιδικής ή νεανικής λογοτεχνίας αλλά και βιβλία για ενήλικες. Θυμάμαι όταν εννέα ετών διάβασα σε μια ημέρα το «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα» του Μενέλαου Λουντέμη. Ξενύχτησα να το τελειώσω… Αυτό ήταν! Μυήθηκα μια καλή στον κόσμο της φιλαναγνωσίας! Συνέχισα να διαβάζω μέχρι που οι σπουδές και η ενασχόλησή μου με το θέατρο και τα καλλιτεχνικά περιόρισαν σημαντικά τον χρόνο μου για ανάγνωση. Όσο για αγαπημένους τίτλους βιβλίων, συχνά μού είναι δύσκολο ν’ απαντήσω. Αγαπώ ιδιαίτερα το έργο των μεγάλων μας ποιητών και λογοτεχνών, πάντοτε βρίσκω πολλά προς ανακάλυψη και αναστοχασμό. 

Υπάρχουν θέματα τα οποία σας επηρεάζουν περισσότερο να γράψετε γι’ αυτά;

Τα ιδιαίτερα δύσκολα για τη ζωή μα και για τη λογοτεχνία θέματα, με επηρεάζουν περισσότερο κι αισθάνομαι εντονότερα την ανάγκη να εκφραστώ γύρω από αυτά. Τα βιώματά μου ως άνθρωπος, εκπαιδευτικός, εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού, εθελόντρια, η έντονη επαφή κι αλληλεπίδρασή μου με μικρούς και μεγάλους, όπως και η ενεργός συμμετοχή μου σε οργανισμούς και ομάδες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στα θέματα που με ελκύουν κι επιδρούν καταλυτικά στη γραφή μου. Έχω καταπιαστεί με θεματικές όπως τα συναισθήματα, τα δικαιώματα των παιδιών, τον σχολικό εκφοβισμό, τη βία και την αντιμετώπισή της, την ενεργό πολιτότητα, τη φιλία. Προσωπικά βιώματα με άτομα του οικογενειακού και φιλικού μου περιβάλλοντος τα οποία αντιμετώπισαν τη μεγάλη πρόκληση του καρκίνου, μ’ έκαναν ν’ αντιληφθώ τη δυσκολία των ανθρώπων να διαχειριστούν την ασθένεια, τα συμπτώματά της, τις συνέπειες της θεραπευτικής διαδικασίας αλλά και να εκφραστούν γύρω από τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Αυτά αποτέλεσαν την αφορμή για τη συγγραφή του βιβλίου «Η Μαίρη και το Λευκό Μπιζέλι». Μέσα απ’ τη γραφή της ιστορίας της Μαίρης, θέλησα απλά να δοκιμάσω να δώσω απαντήσεις στα δικά μου «γιατί» γύρω απ’ τα Λευκά Μπιζέλια, μ’ έναν τρόπο διαφορετικό, πιο θετικό και παιχνιδιάρικο.

Πείτε μας δυο λόγια για το βιβλίο σας «Η Μαίρη και το λευκό μπιζέλι»;

«Η Μαίρη και το Λευκό Μπιζέλι» αποτελεί ένα παραμυθένιο ταξίδι αναζήτησης της παιδικής αλήθειας για τον καρκίνο. Είναι μια ιδιαίτερη ιστορία που επιχειρεί με προσοχή κι ευαισθησία να φέρει τους μικρούς αναγνώστες σ’ επαφή με τις «πραγματικότητες» ενός παιδιού με καρκίνο και να τους ενδυναμώσει. Η μικρή Μαίρη, αποδεχόμενη την πρόκληση του Λευκού Μπιζελιού –σύμβολο για κάθε τι άγνωστο, δύσκολο και διαφορετικό– καταφέρνει να μυηθεί στη δικιά της ‘παιδική’ σοφία, ομορφιά κι αρμονία, αποδεικνύοντάς μας πως η δύναμη, το θαύμα και η αγάπη της καρδιάς μπορούν να την οδηγήσουν στη βαθύτερη κατανόηση της ζωής και των προκλήσεών της. Η όλη ιστορία δίδεται μέσα από φαντασία, θετικότητα, συμβολισμούς και χιούμορ με τη «θεραπευτική» συνοδεία των φωτεινών χρωμάτων της εικονογράφησης της εικαστικού δρος Στέλλας Καραγιώργη, η οποία περιλαμβάνει σύμβολα και φιγούρες από κυπριακά αρχαϊκά αγγεία.

Η συμβολή σας μέσα από το βιβλίο αυτό προς τους συνανθρώπους μας, που δοκιμάζονται μέσα από την προσωπική τους περιπέτεια υγείας, τους ανθρώπους τους ή το περιβάλλον στο οποίο κινούνται και λειτουργούν;

Το βιβλίο αποτελεί ένα πρώτο εργαλείο ώστε να μιλήσει κανείς αποενοχοποιημένα για τον καρκίνο, για οποιαδήποτε άλλη πάθηση ή πρόκληση της ζωής. Είναι σημαντικό ότι έλαβε την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου για την ένταξή του στις σχολικές βιβλιοθήκες. Ένας βασικός στόχος του βιβλίου είναι η ενδυνάμωση και τ’ αγκάλιασμα της παρουσίας των παιδιών και των νέων με καρκίνο ή άλλες ασθένειες, όπως κι η ενεργοποίηση της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής για την ομαλή επανένταξή τους στην καθημερινή ζωή. Το μήνυμα της ιστορίας είναι η ίδια η ζωή, η θέληση να αντιμετωπίσουμε ό,τι μας φαίνεται δύσκολο, διαφορετικό, ό,τι μπορεί να μας φοβίζει επειδή απλά δεν το έχουμε γνωρίσει ακόμη. Μήνυμα βέβαια είναι και η περιπλάνηση προς στο εκάστοτε «Λευκό Μπιζέλι» μας, μια εξωτερική πορεία που είναι και ταυτόχρονα εσωτερική, ένα ταξίδι-συναπάντημα με τον εαυτό μας. Κανείς δεν αντιλέγει πως το ταξίδι αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο, επώδυνο και πως απαιτεί σε κάθε του στάδιο δύναμη, θάρρος, υπομονή, επιμονή, κατανόηση, υπέρβαση, είτε πρόκειται για παιδί είτε για ενήλικα, είτε για το άτομο που νοσεί είτε τους φροντιστές του. Είναι σημαντικό να δεχτούμε τα μαθήματά μας από αυτήν την εμπειρία, ώστε να εξελιχθούμε, παραμένοντας όσο μπορούμε θετικοί. Γιατί στο τέλος αυτό που μένει είναι μονάχα η γνώση, η κατανόηση, η σοφία και η αγάπη. 

Αν θέλετε να μας αποκαλύψετε τα συγγραφικά σχέδια για το κοντινό μέλλον, γράφετε κάτι καινούργιο τώρα;

Για να είμαι ειλικρινής, «Η Μαίρη και το Λευκό Μπιζέλι» με κράτησαν αρκετά απασχολημένη τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, αφιερώνοντας πολύ χρόνο για τις παρουσιάσεις, τα βιωματικά εργαστήρια, συνεργασίες με οργανισμούς που στηρίζουν παιδιά κι ενήλικες με καρκινοπάθειες και άλλες σχετικές δραστηριότητες. Αυτή την περίοδο ετοιμάζω και πάλι ‘κάτι’ για παιδιά το οποίο ευελπιστώ να εκδοθεί μέσα στους επόμενους μήνες.   

Συναπαντήματα. Πού θα μπορούσαμε να σας συναντήσουμε εντός κι εκτός διαδικτύου;

Ζω, εργάζομαι και δημιουργώ στην πόλη μου Πάφο, στην Κύπρο. Γενικά κινούμαι πολύ συχνά σε όλες τις πόλεις της Κύπρου όπως και μερικές φορές τον χρόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Θα χαρώ πολύ να επικοινωνήσετε μαζί μου: e: [email protected], Τ: 00 357 96 21 99 21 , f: Η Μαίρη και το Λευκό Μπιζέλι

Συγγραφέας

Η Δήμητρα Σωκράτους γεννήθηκε στην Πάφο. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου με δευτερεύον πτυχίο στις Γαλλικές Σπουδές και Μεταπτυχιακό στο Θέατρο στην Εκπαίδευση (Πανεπιστήμιο Warwick). Είναι εκπαιδευτικός, εμψυχώτρια Θεατρικού Παιχνιδιού κι εκπαιδεύτρια ειρήνης κι ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Γράφει παραμύθια, διηγήματα και ποίηση. Διακρίθηκε στους Δελφικούς Αγώνες Ποίησης της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (2016). Της απονεμήθηκε το Βραβείο στον Διαγωνισμό Ποίησης στη μνήμη Ευγενίας Παλαιολόγου-Πετρώνδα για ανέκδοτη ποιητική συλλογή (Κυπριακός Σύνδεσμος Παιδικού Νεανικού Βιβλίου) κι έπαινος στον Ε΄ Πανελλήνιο Ποιητικό Διαγωνισμό Καισάριος Δαπόντες (2016). Έλαβε το Α΄ Βραβείο στον Διαγωνισμό Σύνθεσης Κυπριακού Τραγουδιού του Ρ.Ι.Κ. (Επλάνεψες με Μάνα μου, στιχουργός, 2008). Έργα της περιλήφθηκαν σε ανθολογίες ποίησης. Πέραν των αριστείων ακαδημαϊκής επίδοσης, έλαβε το Βραβείο Κοινωνικής Προσφοράς του Ροταριανού Ομίλου Λευκωσίας (Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2005). Αποτελεί ενεργό μέλος κι εθελόντρια σε πολλούς κοινωνικοπολιτιστικούς οργανισμούς και ομάδες νεολαίας στην Κύπρο. Σύντομο βίντεο για την εθελοντική της δράση αναρτήθηκε στην επίσημη ευρωπαϊκή ιστοσελίδα για το Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού 2011. Διετέλεσε Συντονίστρια του Εργαστηρίου Νεολαία και Πολιτισμός του ΠΑΦΟΣ 2017 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης όπως και συν-συντονίστρια του Κυπριακού Δικτύου Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κοινοβουλίου.